SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z eksportem animacji do avi
Autor Wiadomość
pankracy
Początkujący

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 17:36   Problemy z eksportem animacji do avi

Witam serdecznie,

Wykonałem swoją pierwszą animację w swishmax v. 4, jednak nie mogę uporać się z dwoma problemami:

- Kiepska płynność filmów. Nawet po zapisie nieskompresowanym, płynność animacji nie jest tak dobra jak podczas jej tworzenia.

- jeżeli już wyeksportuje plik do avi, to pomijając jego słabą płynność animacja ZAWSZE się dubluje ! Nie chcę marnować kolejnej kompresji na docinanie wygenerowanego avi. Chcę aby już ze swisha wygenerował się poprawnie, a nie dublował animacje (normalnie animacja ma 6 sekund, ale wygenerowany avi ma sekund 12 i animacja się powtarza).

Do tematu dołączam również zrzut ekranu z moimi kodekami w swishie.

-----------------------------------------------------------------

Innym problemem przy okazji jest to, że próbowałem jeszcze wygenerować plik SWF i za pomocą programu ERIGHT SUPER, przekonwertować do AVI, jednak po załadowaniu pliku SWF i próbie konwersji wyskakuje mi komunikat którego treść również dołączam do załączników postu.

Liczę na szybką i skuteczną pomoc kogoś doświadczonego :)

^Januszr 

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 18:58   

Może update do najnowszej wersji pomoże. Załącz plik SWI - pozwoli to nam potestować. Z jakiegoś powodu nie potrafię otworzyć załączonych obrazków. Może poczytaj help do SUPER - tam masz wyjaśnione o direct draw a może direct show (?)i innych takich opcjach, które trzeba włączyć...

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Pią 09 Mar, 2012 21:34   

jeśli to twoja 1 animacja to coś spieprzyłeś,
załącz plik swi to rozwiążemy twój problem,
bo tak w ciemno, to na tym forum nie ma Jackowskiego

pankracy
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 00:27   

Animacja zawiera również pliki png które są animowane (napisy), oraz 3 krótkie podkłady mp3. Wrzucić razem z tym wszystkim ? W jakiejś konkretnej ścieżce, żeby u was ładnie odczytało?

^Januszr 

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 09:39   

W jednym katalogu wszystkie pliki i nie ma problemu ze ścieżkami. Tak btw, swish wyeksportuje AVi o długości od klatki zero do ostatniej w GŁÓWNYM TIMELINE. Oznacza to, że jęzlie masz film składający się z 20 kaltek a na 129 klatce dasz efekt PLACE jakiemuś obiektowi to film będzie trwał 129 klatek. No i tutaj patrzę w kryształową kulę i widzę, widzę, widzę... Pewnie masz movie clipa o długości klatek X który Ci się powtarza a w timeline SCENY masz na klatce 2X jakiś efekt...

pankracy
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 10:27   

Rzeczywiście! Stworzenie całkiem nowego pliku, odrobinę krótszego, zniwelowało efekt dublowania animacji podczas tworzenia AVI.

Nie zmienia to jednak faktu, że próbowałem już większości możliwych ustawień kodeków i jeszcze nigdy nie uzyskałem zadowalającego efektu kompresji. Klatki skaczą, film jest mało płynny...

Nie zapomnę odwdzięczyć się browarkiem, jeżeli komuś będzie chciało się pobawić z moimi plikami i mi pomóc.
Pliki do pobrania: http://www.sendspace.pl/f...17abe96b2baad35

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 12:02   

1. Zdjęcia nie wygładzone (właściwości zdjęcia - opcja Allow Smoothing)
2. Zaznaczamy w opcjach exportu export to "swf 8" (jest istotna różnica w wersjach swf7 i 8, zrób sobie najpierw w jednej wersji a potem drugiej, zobaczysz różnicę, szczególnie widać na czerwonej 4.
3. Przy eksporcie avi zaznacz: allow changing frame rate during export
4. Muzyka, prawdopodobnie problem twojego kodowania. Dodajemy wszystkie utwory do biblioteki - add to Library z 1 opcją: add to library and create link, a następnie usuwamy je ze scen (sceny). Następnie wpisujemy komendy:

Kod:

onFrame (1) {
    playSound("Car Screech And Crash-SoundBible.com-1414562045 (1).mp3");
}

onFrame (27) {
    playSound("cop_radiook.mp3");
}

onFrame (37) {
    playSound("Cop Car Siren-SoundBible.com-1231381021.mp3");
}

Poprawki w załaczniku
Przed poprawkami chodziło fatalnie, teraz koduje OK i jakość jest super.

pankracy
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 12:54   

@ESPE1 - serdeczne dzięki za zainteresowanie, jednak nie ukrywam że dla mnie wielkiej różnicy nie ma.

Jeżeli próbuję konwersji na AVI:

- używając kodeka np. Xvid, to otrzymuję komunikat którego wcześniej nie było: The selected CODEC is not compatible with rendering attributes (export dimension or transparency setting) Please choose other CODEC or change the rendering attributes.

- wybierając całkowity brak kompresji (pełne klatki), to pod koniec zapisu wyskakuje mi komunikat ERROR READING CAPTURING AUDIO.

- Jeżeli natomiast spróbuję kwestii z SWF to:

- Po włączeniu opcji SWF6+options:COMPRESS SWF FILE , żaden konwenter na AVI, nie przyjmuje mi takiego pliku swf, zawsze wyskakuje błąd.

- Jeżeli natomiast wyłączę opcję COMPRESS SWF FILE, to jeden z konwenterów (SUPER albo PAZERA), przyjmą mi plik, jednak po zapisie do AVI, jedyne co mi się wyświetla to tło, player nie idzie, animacja żadna się nie odtwarza, dzwięki nie grają. Tak jak by plik był uszkodzony.
Plik ten dołączam tez do wiadomości.

-------------------------------------

Od 4 dni nad tym siedzę, chciałbym już to mieć za sobą ;-)

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 13:25   

http://www.sendspace.pl/f...4feedd60bac59ba

pankracy
Początkujący

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 14:34   

espe1 napisał/a:
http://www.sendspace.pl/file/456dc49e4feedd60bac59ba

@ESPE1 - rzeczywiscie takiej jakości animacji jeszcze nie udało mi się osiągnąć. Jest to już duży postęp, od biedy jakoś się czymś takim zadowole. Nie poddaję się jednak jeszcze ;)

Pytam więc - co z dźwiękiem w Twoim avi ? U mnie cisza...

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Sob 10 Mar, 2012 20:10   

Jeśli chodzi o dźwięk, to trzeba ustawić sobie opcje nagrywania.
Otwieramy regulację głośności-opcje-właściwości i wybieramy nagrywanie i tu musimy pokombinować z urządzeniami.
Ja ustawiłem sobie zamiast nagrywanie - inne, spdif, wave i u mnie śmiga.
Wrzuciłem plik bez dźwięku 31 MB, ten wgrywał mi się na sendspace jakieś 30 min.

Odpowiedz do tematu