SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapis danych na dysku lokalnym.
Autor Wiadomość
krzywy105 
Doradca

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 10:18   Zapis danych na dysku lokalnym.

Witam.

czy jest jakaś możliwość aby za pomocą swisha (wyeksportowanego pliku do projektora .exe) zapisać dane na dysku lokalnym?
Potrzebuje zrobić prosty program konfiguracyjny który zapisze odpowiednie dane w pliku txt a przed tym sprawdzi czy jest łączność z serwerem zdalnym. Samo sprawdzanie łączności itd. to nie problem tylko nie mam pojęcia jak wpisane dane przez urzytkownika zapisać na dysku. Da się to w jakiś sposób zrobić za pomocą swisha (wyeksportowanego pliku do projektora)?

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 10:50   

tylko przy pomocy php

http://archives.swish-tut...p?act=tut&id=94

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 11:50   

Szkoda. PHP nie jest rozwiązaniem bo właśnie potrzebuje zapisać na dysku lokalnym bez pośrednictwa jakichś serwerów itp. Aplikacja będzie uruchamiana jako .exe
A może da się uruchomić jakiegoś lokalnego .exe z parametrami z poziomu flasha? Wtedy mógłbym napisać prostego execa który tylko zapisze do pliku treść jaką dostał od flasha.

^Januszr 

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 13:11   

Kiedyś coś takiego robiłem z SwishStudio... Nie sądzę, żeby było to możliwe ze SwishMax.

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012 23:52   

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to zapis txt prawym przyciskiem myszy, ale zapisuje on tylko plik zdalny, umieszczony na serwerze, bez względu na to co wpiszemy lokalnie. działa również jako exe.
A zresztą, twoje pytania są tak zadawane, że nie wiadomo o "so chodzi".

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 08:08   

Nie wiedziałem że źle zadaje pytania. W przyszłości postaram się lepiej ;)

Chodzi o to żeby uruchomić aplikacje flash exe (lokalnie z dysku) wpisać w niej w polu tektowym np. jedno zdanie, kliknąć zapisz a ona zapisze to zdanie do pliku tekstowego z tego samego katalogu z którego została uruchomiona (lokalnie na dysku, na moim komputerze, bez serwerów zdalnych). Nie wiem czy można jaśniej.

mielu 

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 08:55   

może to coś Ci przyda http://www.permadi.com/tu...ject/index.html

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012 11:34   

http://www.flashjester.co...ks_jtools_jsave

lub flash i as 3.0

http://www.adobe.com/devn...ext_editor.html

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 14:31   

mielu napisał/a:
może to coś Ci przyda http://www.permadi.com/tu...ject/index.html

Doszedłem do wniosku że to może być rozwiązanie wystarczające dla mnie (shared object).

Niestety mam problem. Skrypty z tej strony komunikują się między sobą jeśli uruchamiam je w SWISHU (skrypt odczytujący dane widzi te które zapisałem wcześniej przez skrypt zapisujący) natomiast jest problem po wyeksportowaniu do projektora. Zmienna która była normalnie odczytana w swishu staje się undefined a więc nie daje się jej odczytać.

Wie ktoś jakie może być rozwiązanie tej sytuacji?
Dodam że mam system Windows 7, uruchamiałem z prawami administratora i problem dalej jest (przypuszczałem że to może być problem z zabezpieczeniami systemu).

Ktoś coś poradzi?

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 18:59   

Jak zwykle super zadane pytanie:

"uruchamiam projektor i zmienne stają się undefined. Wie ktoś jakie może być rozwiązanie tej sytuacji?"

Pewnie problem maleńki, ale na razie nie wiem o co ci chodzi.

^Januszr 

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012 21:07   

Załączam tłumaczenie:

Po kompresji do exe swfy nie chcą się komunikować i zmienne przekazywane wcześniej z jednego swf do drugiego są wyświetlane jako "undefined".

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 08:46   

espe1 napisał/a:

"uruchamiam projektor i zmienne stają się undefined. Wie ktoś jakie może być rozwiązanie tej sytuacji?"

espe1 bez obrazy ale może ty masz problem ze zrozumieniem. Nie widzę w mojej wypowiedzi treści którą załączyłeś jako mój cytat. Przeczytaj jeszcze raz.

Zazwyczaj staram się jak najdokładniej opisać problem i nie wiem jak inaczej mógłbym to opisać. Jak widać Januszr zrozumiał o co mi chodzi więc chyba nie jest tak najgorzej.

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 11:02   

Januszr napisał/a:
Załączam tłumaczenie:

Po kompresji do exe swfy nie chcą się komunikować i zmienne przekazywane wcześniej z jednego swf do drugiego są wyświetlane jako "undefined".

Akurat to nie jest prawda. Bo exe to plik swf+player i zachowuje się tak samo jak zwykłe swf.

Załączam pliki. Zamieńcie sobie swfy na exe i przetestujcie.

[ Dodano: Pon 13 Lut, 2012 11:06 ]
krzywy105 napisał/a:
espe1 napisał/a:

espe1 bez obrazy ale może ty masz problem ze zrozumieniem. Nie widzę w mojej wypowiedzi treści którą załączyłeś jako mój cytat. Przeczytaj jeszcze raz.

Zazwyczaj staram się jak najdokładniej opisać problem i nie wiem jak inaczej mógłbym to opisać. Jak widać Januszr zrozumiał o co mi chodzi więc chyba nie jest tak najgorzej.

Może załącz swi, bo bez tego ciężko dalej skapować jaki masz problem.

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012 19:28   

Problem rozwiązany.

Wewnętrzny player swisha nie wymagał podania ścieżki do obiektu a łączność i tak działała natomiast po wyeksportowaniu już nie.

Trzeba było po prostu w mySharedObject=SharedObject.getLocal("obiekt");
dodać mySharedObject=SharedObject.getLocal("obiekt", "sciezka");

Niestety w opisie z którego korzystałem było napisane że ścieżka nie jest wymagana (wtedy korzysta z domyślnej) więc jej nie dodawałem.

Inna sprawa to to że windows 7 przy uruchamianiu flasha z SharedObject daje okno zezwolenia administratora, natomiast przy zamykaniu wywala że aplikacja nie została poprawnie zainstalowana. Na WinXP działa bez zająknięcia. Jest jakiś sposób na 7 żeby nie wywalał komunikatu o niepoprawnym zainstalowaniu?

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012 20:04   

trzeba podać ścieżkę i nazwę pliku w: http://www.macromedia.com...manager04a.html

można też wpisać: c:\

dla plików projektorów exe wpisujemy rozszerzenia swf tzn:
dysk:\katalog\nazwa.exe
w managerze wpisujemy:
dysk:\katalog\nazwa.swf

Odpowiedz do tematu