SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodawanie feketów z poziomu skryptu w SWiSH Max 4
Autor Wiadomość
enix
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 12:18   Dodawanie feketów z poziomu skryptu w SWiSH Max 4

Witam serdecznie Forumowiczów.

Jestem nowy na forum i mam nadzieję, że moje pytanie nie jest zbyt lamerskie :)
Wiem już jak tworzyć obiekty, np. pole tekstowe z poziomu skryptu, natomiast nie mogę dojść, jak do takiego stworzonego obiektu dodać w skrypcie efekt, np. Move i zdefiniować jego parametry czasowe. Chciałbym także potem móc dodawać inne efekty z poziomu skryptu, Fade, itd.

pozdrawiam, Enix

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 14:19   

Fekety z poziomu skryptu:
- move:
Kod:
onSelfEvent (enterFrame) {
    szybkosc = 1;
    OBIEKT._x += szybkosc;
}

- fade:
Kod:
onSelfEvent (load) {
    OBIEKT._alpha=0
}
onSelfEvent (enterFrame) {
    szybkosc = 1;
    OBIEKT._alpha += szybkosc;
}

gdzie OBIEKT to jakiś np rysunek, który nazywa się OBIEKT i jest oznaczony jako TARGET.

enix
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 14:46   

Wielkie dzięki. Chyba niezbyt trafnie wybrałem efekty jako przykład, oczywiście Twój kod działa, ale np. jak dodać ze skryptu efekt "Vortex" ? albo "3D Spin in and grow" ?

espe1
Profesjonalista

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 14:57   

Rozumiem, że potrzebujesz skrypty do wszystkich 250 efektów swisha :mrgreen:
Nawet twórcy programu mieli by z tym problem :mrgreen:

enix
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 15:09   

espe1 napisał/a:
Rozumiem, że potrzebujesz skrypty do wszystkich 250 efektów swisha :mrgreen:
Nawet twórcy programu mieli by z tym problem :mrgreen:

Nie chodzi mi o źródła tych skryptów, a jedynie o ich wywołanie z poziomu skryptu, aby efekt był tak jak to robię wstawiając efekt z menu w trakcie pracy z projektem - nie da się tego zrobić ?

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 15:48   

raczej nie ma skryptów do jako takiego wywołania efektów swisha. Efekty złożone są z odpowiedniego manipulowania właściwościami obiektów (rozmiar,kąt,położenie,przeźroczystość itd) i nakładaniu filtrów. Więc jeśli chcesz uzyskać efekty jak te gotowce w swishu musisz po prostu napisać skrypt manipulujący tymi wszystkimi właściwościami i raczej nie ma tu drogi na skróty (oprócz wyboru efektu z listy).

enix
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 16:09   

krzywy105 napisał/a:
raczej nie ma skryptów do jako takiego wywołania efektów swisha. Efekty złożone są z odpowiedniego manipulowania właściwościami obiektów (rozmiar,kąt,położenie,przeźroczystość itd) i nakładaniu filtrów. Więc jeśli chcesz uzyskać efekty jak te gotowce w swishu musisz po prostu napisać skrypt manipulujący tymi wszystkimi właściwościami i raczej nie ma tu drogi na skróty (oprócz wyboru efektu z listy).

Aha rozumiem, a w takim razie czy źródła skryptów efektów swisha są jakoś dostępne jawnie ? Czy można je obejrzeć w kodzie skryptu projektu ?

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 17:42   

... robię człowiekowi co chce a ten mi na to, że nie o to mu chodzi...
Biały?

enix
Początkujący

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 18:22   

Januszr, akurat te efekty jak Move czy Fade "oprogramowałeś" za pomocą skryptu, chodziło mi o ogólną zasadę dostępu do gotowych efektów Swish, bo niektóre są bardziej złożone.
Programuję w Delphi, który też jest językiem obiektowym i przywykłem do tego, że wszystko co dało się zrobić pracując w projekcie i biorąc komponenty myszką z palety (design-time), można także stworzyć dynamicznie w trakcie działania aplikacji (run-time). Sadziłem pewnie błędnie że podobnie jest w Swishu, tzn. że mogę nie dotykając paneli z komponentami napisać wszystko w skrypcie.

krzywy105 
Doradca

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 19:08   

Możesz ale nie na zasadzie np. obiekt.Vortex(parametry). Po prostu to bardziej skomplikowane. Nie widziałem żeby był gdzieś kod efektów dostępny. Te efekty to po prostu bonus od twórców swisha i zapewne zostały napisane za pomocą as2.
Jako że swish obsługuje as2 a w as2 nie ma możliwości bezpośrednio wywołać takich efektów to sadzę że i w swishu jest to niemożliwe. Po prostu trzeba programować na niższym poziomie i dostępnych możliwości dopiero składać większe efekty.

^Januszr 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 19:13   

enix, jaja sobie robię! :P :P :P
A poważniej, to chyba gdzieś już o tym czytałem, jednak z pewnością były to czasy, gdy stare forum swish działało. Teraz jest nowe i wolf Gross ma co robić :) :) :) Proponuję zapytać u źródła: http://forums.swishzone.com/
Zdrówko!

mielu 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 19:18   

zobacz w menu modify, potem Object Attributes i odznacz pola, a zobaczysz skrypty

Odpowiedz do tematu