Duplikowanie movieclipa - wiem, że to nie forum Flasha ale.. |
Autor |
Wiadomość |
Radmin
Praktyk
|
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 20:52 Duplikowanie movieclipa - wiem, że to nie forum Flasha ale..
|
|
|
wiem, że umiecie te rzeczy i potraficie pomóc, bo na innych forach nic nie odpisują
A więc czy wiecie jak duplikować movieclipa we Flashu w ActionScript 2 chodzi mi o to aby po nacisnięciu movieclip się duplikował i mozna bylo go przeciągnąć. Cos w stylu jak są sample w Ejayu czy w jakims tam programie muzycznym. Tam się sampla przeciąga na sciezki ale dalej on zostaje w tym miejscu z ktorego zostal przeciagany i mozna przeciagac go w nieskonczonosc i zawsze on tam bedzie i chodzi mi wlasnie o taka duplikacje |
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 175 Skąd: łódzkie
|
|
|
|
|
Radmin
Praktyk
|
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 13:03
|
|
|
kurcze szukałem i nie znalazłem, słabo szukałem dzięki espe1 dużo mi to pomogła ale dalej mam problem:( siedziałem główkowałem całą noc wczoraj i dzisiaj i nie mogę nic wymyślić :/ zrobiłem, że żółty kwadracik się przeciąga i że można jego duplikat tez jeszcze przeciągać, ale z koleji juz nastepnych duplikatow nei mozna przeciagac a tez mi jest to potrzebne. Drugi problem to taki że musze zrobic zeby te żółte kwadraciki wskakiwały na ten granatowy prostokąt, a jeśli przeciągnie się je gdzieś indziej to wracają na swoje miejsce startowe. Masz jakiś pomysł na to. Moze jesteś jeszcze w stanie mi pomoc albo ktos inny kto to dobrze ogarnia |
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
|
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 23:50
|
|
|
musisz połączyć klipy np.:
Kod: |
yellow.onPress = function(){
i++;
clone = yellow.duplicateMovieClip("yellow"+i,i);
clone.onPress = function() {
startDrag(this);
mousePressed = true;
_root.bringToFront(this);
}
clone.onMouseUp = function() {
stopDrag();
mousePressed = false;
if (this._droptarget == "/targetCircle") {
this.onTarget = true;
_root.targetCircle.gotoAndStop(2);
} else {
this.onTarget = false;
_root.targetCircle.gotoAndStop(1);
}
}
clone.myHomeX=clone._x;
clone.myHomeY=clone._y;
clone.onEnterFrame = function() {
if (mousePressed == false && this.onTarget == false) {
this._x -= (this._x-this.myHomeX)/5;
this._y -= (this._y-this.myHomeY)/5;
}
}
}
|
u mnie działa, w załączniku plik |
Ostatnio zmieniony przez espe1 Pon 23 Sty, 2012 00:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Radmin
Praktyk
|
Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 23:53
|
|
|
dobra mam! a teraz kto wie i może mi pomóc jak zrobić by te prostokąty (lub chociaż jeden z nich) po przeciągnięciu na granatowy prostokąt tak jakby "wskakiwały" na niego, a jeśli nie zostaną przeciągnięte na ten granatowy prostokąt, tylko zostaną opuszczone na pole białe wokół niego lub gdzieś indziej to aby wracały do swojej pozycji startowej. Bardzo proszę o pomoc
http://www6.zippyshare.com/v/65575678/file.html
[ Dodano: Pon 23 Sty, 2012 00:02 ]
espe nie działa do końca dobrze, ponieważ kazdy żólty prostokat skopiowany wraca do połozenia tego gdzie byl skopiowany i przeciagniety i tak za kazdym razem. Nie wraca na miejsce tego głównego zoltego prostokąta. Cięzko to troche na sucho wytlumaczyc ale z tym kodem co dałes dziala tak: przesuwasz zolty prostokąt duplikuje sie i masz dwa spoko, teraz np drugi zolty z tego miejsca bazowego chcesz przesunac to juz nie mozesz bo jak chcesz to zrobic to jest ten plynny ruch powrotu na bazowe miejsce i nawet sie ten glowny juz nie duplikuje. Z koleji ten pierwszy co sie zduplikowal po kazdym nacisnieciu sie duplikuej i te co z niego powstaja gdy sie przeciaga tez wracaja tym plynnym ruchem na swoje miejsca na ktore byly przeciagniete. Tak to wyglada na sucho, ciezkie troche do opisania:D no ale niestety nie dziala tak jak trzeba no i na granatowy prostokat tez nie reaguje:(
nei zauwazylem ze zalcznik dales i sie tu rozpisuje heh:D
stary zajebisty jestes! niby forum Swisha ale mega mi z Flashem pomagasz!! wielkie dzięki! jakies korepetycje chyba musze u Ciebie wziac |
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
|
Wysłany: Pon 23 Sty, 2012 00:10
|
|
|
u mnie działa dobrze, wrzucam swf w załaczniku
a co do wskakiwania, to jest to to, co usunęliśmy na początku, czyli:
circle_mc.myFinalX = 443;
circle_mc.myFinalY = 294;
oraz
} else if (mousePressed == false && this.onTarget == true) {
this._x -= (this._x-this.myFinalX)/5;
this._y -= (this._y-this.myFinalY)/5;
zamiast wartości 443 i 294 możesz wrzucić sobie np. tablicę Array z zakresem punktów mniejszego prostokąta, znajdującego się w większym |
|
|
|
|
|