Jak wykonać taki efekt? |
Autor |
Wiadomość |
Master
Początkujący

|
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011 18:45 Jak wykonać taki efekt?
|
|
|
cześć. mam problem z pewnym (chyba prostym) efektem i mam nadzieję że tutaj mi ktoś pomoże.
Mianowicie: chciałbym zrobić obracanie się pewnego obrazka o powiedzmy 90stopni w lewo, a następnie powrót do centralnej pozycji, i 90stopni w prawo i taka czynność miałaby się powtórzyć kilka razy. Chodzi o coś jak wachadło
Mam nadzieję że opisałem to w miarę czytelnie i zrozumiale.
Pzdr..
P.S. Kiedy robiłem coś podobnego (pełna rotacja obrazka, bez przerw) ale nawet już nie pamiętam jak to się robiło, a możliwe, że wystarczyłoby wpisać inne wartości.
Edit:
Sorry, już ogarnąłem. Ale jeżeli mogę prosić to nie usuwajcie tematu bo może jeszcze napotkam jakiś problem |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011 19:23
|
|
|
Polecam opcję SZUKAJ
http://swish.wodip.opole....light=wahad%B3o |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
Master
Początkujący

|
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011 19:35
|
|
|
Ok. Będę pamiętać.
Udało mi się zrobić tę rotację, ale nadal mam pewien problem.
Chodzi mi o to żeby wskazówka nie wychodziła poza obszar "kółka" (plik swi chyba wszystko wyjaśni) |
|
|
|
 |
espe1
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 175 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011 20:13
|
|
|
1. zaznacz sobie w opcjach zdjęć "Allow smoothing" bo wskazówka i kółko bardzo rozmyte.
2. żeby wskazówka nie wychodziła musisz zaznaczyć movie clipa ws_png i przeciągnąć kółeczko i krzyżyk ze środka na dół ręcznie lub w opcjach "transformacja" i zaznaczasz O=X i czerwony kwadracik na dole.
Wyjaśnienie co to jest reference point i transformation point znajdziesz tutaj:
http://www.swishzone.com/...formation_p.htm
do wahadła można też zastosować skrypt (scena 1):
Kod: |
onSelfEvent (load) {
a = 1;
timesmorz = 0.99;
maxang = 90; //kąt wychylenia
n_osc = 1;
}
onSelfEvent (enterFrame) {
setProperty (_root.ws_png, _rotation, (((Math.sin (n_osc*a))*(Math.pow (timesmorz, a ))))*maxang);
a = a+0.1;
} |
gdzie:
ws_png - to nasze wahadło
parametry w load można zmieniać uzyskując ciekawe efekty |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011 21:58
|
|
|
Proszę.
O co biega z punktem odniesienia: http://swish.wodip.opole....light=wahad%B3o |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
Master
Początkujący

|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011 09:59
|
|
|
Pobrałem ten swi od Ciebie ale niestety mi go nie otwiera.
Pewnie jakaś różnica wersji, czy coś? Da się to jeszcze jakoś otworzyć, najlepiej bez zmiany wersji programu? |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011 14:10
|
|
|
Możesz zassać za free ostatnie wydanie programu z forums.swishzone.com --> bugs forum. |
 |
|
|
|
 |
espe1
Profesjonalista

Pomógł: 16 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 175 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011 15:29
|
|
|
Master napisał/a: | Pobrałem ten swi od Ciebie ale niestety mi go nie otwiera.
Pewnie jakaś różnica wersji, czy coś? Da się to jeszcze jakoś otworzyć, najlepiej bez zmiany wersji programu? |
rozwiązanie twojego problemu to przesunięcie myszą punktu "x" w dół o jakieś 2 cm i następnie kliknięcie go 2 razy, ale widzę, że to za trudne i wolisz kombinować ze ściąganiem nowszego programu
no cóż |
|
|
|
 |
Master
Początkujący

|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011 20:34
|
|
|
spokojnie, spokojne.
Chciałem zobaczyć jak wygląda to co przysłał Janusz, jak różni się od efektu proponowanego przez Ciebie...
no cóż. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sob 05 Lis, 2011 21:21
|
|
|
Master, to moje to przerobione/naprawione Twoje. Oczywiście, można wykonać efekt na wiele różnych sposobów - jednak wybrałeś move - i tak masz zrobione. |
 |
|
|
|
 |
|