SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z przewijaniem grafiki [SWiSHMax 3]
Autor Wiadomość
undertow
Początkujący

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 17:37   problem z przewijaniem grafiki [SWiSHMax 3]

Witam,
Mam problem związany z przewijaniem grafiki. Otóż, problem polega na tym, że nie jestem w stanie umożliwić użytkownikowi przewijania grafiki. Mianowicie mam jedną główną podstronę, która składa się z kolejnych 4 części. I tak jak użytkownik chcę wybrać przekierowanie do 'Dane techniczne' poniżej powinna pojawić się tabelka z w/w danymi. Jest ona zrobiona jako plik .png - bo chyba nie ma możliwości stricte edycji HTML.. Tabelka z danymi powinna, tak jak to jest w przypadku zbyt dużej ilości tekstu być "podwijana" i mieć możliwość jej scrollowania - bo taki scroll jest zamieszczony. Bardzo bym prosił o wgląd w kod i ewentualne pokazanie rozwiązania tego problemu. Z góry dziękuje za pomoc!

PS. Dołączam plik .swi

^shastaan 

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 18:10   

1. Masz możliwość renderowania tekstu jako html.
Element tekstowy musisz zmienić na dynamiczny i włączyć pole Render text as HTML.
Szczegóły w załączniku nr 1.

2. Jeśli wrzucisz grafikę do scrollera to będzie się scrollować tak jak tekst. Jeśli nie to masz jakiś gupi scroller.
W załączniku nr 2 masz paczkę z swi, swf, jpg i txt.
Swi zawiera źródła pliku swf, który do scrollera zasysa z jpt i txt grafikę oraz tekst. Wszystko razem się scrolluje. Przydatna rzecz bo edytowalna bez swisha.

Jakbyś nie mógł rozgryźć to pytaj.
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 27 Wrz, 2011 18:28, w całości zmieniany 1 raz  

undertow
Początkujący

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 18:20   

i to będzie rozwiązanie problemu - całkowite? aż zaraz spróbuje i napiszę, czy poskutkowało :)

20:24

niestety nie funkcjonuje.. po wklejeniu kodu html tabeli - owszem tekst jest - ale jako takiej tabeli niestety nie ma.. Jakiś inny sposób...?

^shastaan 

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 18:29   

Edytowałem wyższy post. Więc masz odpowiedź co do scrolla.
Co do tabeli i html to się zaraz przyjrzę.

undertow
Początkujący

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 18:38   

shastaan napisał/a:
Edytowałem wyższy post. Więc masz odpowiedź co do scrolla.
Co do tabeli i html to się zaraz przyjrzę.

Niestety mam SWiSHmax'a 3.. jest możliwość konwersji tego pliku ze scrollem?

^shastaan 

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 19:20   

Niestety ja nie mam SWiSH Max 3 więc nie mam takiej możliwości.
http://blog.swishzone.com/?p=968 - post z opisem komponentu dostępnego od wersji SWiSH Max 2. Przewija i tekst i grafikę :]

http://swish.wodip.opole....opic.php?t=4861 - tu jest kolejny scroll który przewija wszystko.

No faktycznie, z tego co wyczytałem to wyrenderuje z tą opcją tylko i wyłącznie tekst, zamieniając wszystko na device fonts.

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2011 20:29 ]
Jeśli nie jesteś złym złodziejem i zapłaciłeś za tą 3jkę to nie jestem w stanie pojąć czemu nie zapłacisz 19 Euro - jakieś 80zł (prawie darmo) za upgrade do 4rki, która jest duuuużo lepszym programem.

http://www.swishzone.com/...ax&tab=purchase

Polecam też ściągnąć trial 4rki. Otworzysz sobie plik z moim scrollem zasysaczem i zobaczysz jak działa. Będziesz mógł sobie zbudować taki w 3jce. Ale pewnie tego nie zrobisz bo będziesz wolał sobie kupić 4rkę :P

A jeśli "wypożyczyłeś z internetu" werjsę 3 to też se kup 4rkę.
http://www.swish.pl/produ...products_id/186

^Januszr 

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 19:34   

shastaan = detektyw :P

Odpowiedz do tematu