SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skalowanie tła, reszta stabilna...POMOCY
Autor Wiadomość
Begonka
Początkujący

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 17:07   Skalowanie tła, reszta stabilna...POMOCY

Witam,
cały dzień dziś poświęciłam na przeszukiwaniu forum i niestety nic mi się nie udało zrozumieć...to moje drugie podejście do swisha. Chcę zrobić stronę, na której stałym tłem będzie zdjęcie. Na nim będzie proste menu i trochę tekstu.
Chciałabym, żeby
1. zdjęcie to, jeśli okno przeglądarki będzie większe niż rozdzielczość mojego prokektu (1024x768) dostosowywało się do okna, ale nie chcę by się pomniejszało, jeśli okno będzie mniejsze.
2. cała reszta strony żeby nie zmieniała rozmiaru...

Zdjęcie umieściłam w osobnej scenie i zaznaczyłam, żeby była tłem, ale co dalej?
Opcja fullscreen działa na całość, a chciałabym, żeby działał tylko na tę jedną scenę...
Ostatnio zmieniony przez Begonka Sob 17 Wrz, 2011 07:43, w całości zmieniany 1 raz  

^shastaan 

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2011 17:26   

Nie w tą stronę kombinujesz. Rozrzucenie tego na różne sceny oddala Cię od rozwiązania zamiast przybliżać. Tu trzeba połączyć parę patentów.

http://swish.wodip.opole....opic.php?t=5313 - tu znajdziesz załączony plik fitstage.rar, który jest rozwiązaniem problemu. Tło dostosowuje się do rozmiaru okna a zawartość pozostaje w swoim rozmiarze.

Jeśli chodzi o to by się nie zmniejszało poniżej 1024x768 to trzeba będzie dopisać w odpowiednim miejscu konstrukcje warunkową
Kod:
if(Stage.heigth>=768) {kod na zmianę rozmiaru, który jest w fitstage}
i analogicznie z szerokością.

Otwórz i spróbuj rozczytać. Jak coś to pytaj.

Begonka
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 10:55   

Bardzo dziękuję za tak szybką i jasną odpowiedź! Niestety u mnie to jakoś nie działa.
Wrzucam sobie zdjęcie do MC background, tak? Testuje i zdjęcie to w szerokości pokrywa się idealnie z main.swf a w długości, jak widać jest strasznie rozciągnięte...Nic nie zmieniałam, dopiero zaczęłam...nie rozumiem o co chodzi? Będę wdzięczna za pomoc

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 12:22 ]
Jeszcze jedno: testuje mi w chrome, mimo, że używam normalnie safari. Po odpaleniu testu we FlashPlayerze, jest ok...
Jeszcze dopytam, chciałabym, żeby tło strony main była przezroczyste, tzn. zeby main zawierała sam tekst, który nałoży się na zdjęcie z fitstage... kombinuję i ciągle jest czarno w teście.

^Januszr 

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 13:20   

Niestety podstawą do uzyskania poprawne podpowiedzi jest załączenie pliku źródłowego, z którym jest problem. Ponieważ SWI nie widzę, mogę jedynie domyślać się, że: może trzeba zaznaczyć przezroczystość w opcjach swf tudzież w opcjach exportu?

Begonka
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 14:05   

Załączam, ale właściwie nic tam nie zmieniłam. Chciałabym, żeby strona main była bez kolorowego tła, mają tam być tylko buttony tekstowe, jak próbowałam w eksporcie zmienić, pojawia mi się jedynie zdjęcie z fitstage, w każdym innym wypadku zawsze mam ten czarny prostokąt :o (

nie moge załączyć pliku, odpowiadając normalnie "odpowiedz" po kliknięciu wyślij ciągle mi wyskakuje "nie określono typu postu". zaraz zwariuję chyba... :-

^shastaan 

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 14:52   

Nie wiem gdzie tu filozofia :]
Otwórz main.swi, zaznacz shape z czarnym wypełnieniem i go wywal.
Wyeksportuj main.swf i czarnego prostokąta nie będzie.

Jak czegoś nie chcemy to to usuwamy i nie ma :]
Podobnie pewnie będziesz potem chciała zrobić z tym drugim prostokątem co nie ma wypełnienia tylko obrys biały...

Begonka
Początkujący

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 15:15   

Wierz mi lub nie, była to pierwsza rzecz jaką zrobiłam i nie działało, ciągle było to tło...ale teraz pomogło...jestem aż tak nierozgarnięta ?? wstyd...! Przepraszam za nękanie głupimy pytaniami.
No nic. Poprawię się. A czy macie jakieś lekarstwo, by w przeglądarce też wyglądało, jak w FlashPlayerze, bo jak widac na moim printscreenie, wygląda niezbyt ciekawie.

[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2011 16:28 ]
wiem już dlaczego myślałam, że wywalenie nie pomaga...chyba chodzi o odświeżanie, teraz miałam podobnie, ale po kilku próbach nowe napisy się pojawiły.

^shastaan 

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011 10:50   

Begonka napisał/a:
...A czy macie jakieś lekarstwo, by w przeglądarce też wyglądało, jak w FlashPlayerze...

Nie rozumiem.

Begonka
Początkujący

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011 12:08   

w moim drugim poście zamieściłam printsreen, jak to wygląda w chrome, przy teście. W teście we Flashplayerze wygląda poprawnie. I o to właśnie pytałam.

^shastaan 

Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011 22:56   

Dalej nie rozumiem. Nie rozumiem tylko i wyłącznie dlatego, że nie zamieszczasz plików.
Nie wiem jaki jest kod html.
Test w html nie ma żadnej racji bytu przy fitstage bo to się opiera na paru rzeczach poza flash. Działa tylko w "zestawie plików" wywoływanych razem. SWiSH tego nie zrobi testem.
Wyeksportuj sobie swf i odpal plik z dysku. Powinno zadziałać. Jeśli nie to wracam do swojego poprzedniego postu bo dalej nie widzę plików.

wisnia80
Praktyk

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011 15:50   

onSelfEvent (load) {
this._width = (System.capabilities.screenResolutionX);
this._height=580;
}

ja korzystam z tego by rozciągną linie na całą szerokość przeglądarki w kierunku x
ustaw sobie również y

Odpowiedz do tematu