SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z movie properies oraz pętlą drugiej sceny.
Autor Wiadomość
mastek
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 19:56   Problem z movie properies oraz pętlą drugiej sceny.

Witam, dzisiaj siedziałem pierwszy dzień z SWiSH Max4 i udało mi się robić takie coś:

http://www.lexcom.pl/priv/baner/baner.html

ale mam dwa problemy:
1. Nie wiem dlaczego pojawia mi się cały obszar roboczy? W Movie Properties zrobiłem 1000x233
2. Nie wiem jak zrobić aby nie było tego mignięcia po skończeniu sceny 2

- jak usunę scenę pierwszą (loader) to nie uruchamia mi się pierwsza animacja po zakończeniu sceny - http://www.lexcom.pl/priv/baner/baner2.html

- jak przesunę efekt "Place " z 1 na 2 klatkę to się uruchamia ale znowu jest mignięcie -> http://www.lexcom.pl/priv/baner/baner3.html

Bardzo proszę o radę,
Nowicjusz :)

^shastaan 

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 21:08   Re: Problem z movie properies oraz pętlą drugiej sceny.

1. Bo ma się pojawiać. Jeśli pojawia Ci się to co jest poza obszarem roboczym to pewnie powinieneś załączyć plik swi do tego postu, inaczej osadzić swf w html i załączyć swi lub użyć maskowania obiektów off-stage (movie properties/export settings for movie) i załączyć plik swi do tego postu.
2. A ja wiem. Pomógł bym Ci chętnie ale nie załączyłeś pliku swi.

- jak usuniesz scenę pierwszą i załączysz plik swi to pogadamy znowu.

- patrz wyżej :P

mastek napisał/a:
Bardzo proszę o radę,

Oto moja rada: Załączaj pliki swi do postów.

Pozdro.

mastek
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 21:37   

jak ustalę w joomli szerokość pliku flash taki jak obszar roboczy to poprawnie się wyświetla, myślałem że da się jakoś to zapisać aby klikając prawy klawisz myszki na pliku otworzyło się już poprawnie.

plik swi w załączniku gdzie usunąłem loader, z góry dziękuje

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 22:02   

1. wywal to:
Kod:

<style type="text/css">
/*<![CDATA[*/
*
{
    margin: 0;
    padding: 0;
    height: 100%;
}
object
{
    vertical-align: top;
}
/*]]>*/
</style>

tylko nie wiem czy o to Ci chodziło ;)

2. juz tak nie mryga ;)

edit:
cholera nie moge dodac zalacznika :?

w scenie dalem
Kod:
onFrame (460) {
    gotoSceneAndPlay("Animacja", 1);
}

dla zdjecia 1 zamiast place dalem fade in a dla zdjecia numer 6 skrocilem fade in (klatki 389-425) i dalem fade out (klatki 426-449)

^Januszr 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011 06:35   

W opcjach "export settings" (ctrl+shift+F12) zaznacz "mask" przy off stage objects. Co do animacji: postaraj się zrobić tak, aby w Każdym MC była całość animacji (move i fade) ze stopem na klatce 1. Wtedy sterowanie będzie łatwiejsze i bardziej przejrzyste, gdy w linii czasu SCENY będzie na odpowiednich klatkach "Zdjecie_X.gotoAndplay (2)" dla przykładu.
PS. jeżeli zaznaczysz obrazkom "allow smoothing" wtedy ruch ich będzie bardziej płynny.

mastek
Początkujący

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011 11:15   

maciey75 napisał/a:

2. juz tak nie mryga ;)

edit:
cholera nie moge dodac zalacznika :?

w scenie dalem
Kod:
onFrame (460) {
    gotoSceneAndPlay("Animacja", 1);
}

dla zdjecia 1 zamiast place dalem fade in a dla zdjecia numer 6 skrocilem fade in (klatki 389-425) i dalem fade out (klatki 426-449)

No nie mryga ale teraz pojawia się czerwony element po prawej, a chodziło mi o to aby było ze zdjęcia w zdjęcie. - chyba że coś źle zrobiłem :)

Januszr napisał/a:
Co do animacji: postaraj się zrobić tak, aby w Każdym MC była całość animacji (move i fade) ze stopem na klatce 1. Wtedy sterowanie będzie łatwiejsze i bardziej przejrzyste

zrobiłem tak ponieważ wyczytałem w książce Rolanda Zimka że nie mogę dwa razy efektu użyć w tym samym czasie. Rozumiem że chodzi ci o to aby jeszcze raz dodać Movie Clip ?
tj. Efekt Move + Move Clip następnie Efekt Fade Ii Fade Out + Movie Clip i wtedy na nie widzę efektów jakie są ale mogę konfigurować opcje ?

ze stopem na kletce 1 ? nie wiem gdzie to ustawić

Januszr napisał/a:
gdy w linii czasu SCENY będzie na odpowiednich klatkach "Zdjecie_X.gotoAndplay (2)" dla przykładu.

To wpisuje w skrypcie jak najadę na odpowiednią klatkę?

Januszr napisał/a:

PS. jeżeli zaznaczysz obrazkom "allow smoothing" wtedy ruch ich będzie bardziej płynny.

Lepiej to wygląda, dzięki :)

^Januszr 

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011 18:31   

Cytat:
ze stopem na kletce 1 ? nie wiem gdzie to ustawić
Januszr napisał/a:
gdy w linii czasu SCENY będzie na odpowiednich klatkach "Zdjecie_X.gotoAndplay (2)" dla przykładu.
To wpisuje w skrypcie jak najadę na odpowiednią klatkę?

Zobacz sobie to moje swi. Pisząc powyższe miałem na myśli właśnie taką konstrukcję. Oczywiście nie oznacza to, że cokolwiek zrobiłeś źle - zrobiłeś dobrze, bo działa. Tylko jedno "ale" - a co będzie jak klient zażyczy sobie np - nieco dłuższy czas wyświetlania? Albo nieco inną kolejność? Dla przykładu spróbuj zmienić czas animacji i kolejność u siebie w SWI i u mnie - zobaczysz na czym polega różnica w konstrukcji i obsłudze pliku :)

Odpowiedz do tematu