SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"Pływający kontener"
Autor Wiadomość
gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sob 23 Kwi, 2011 21:27   "Pływający kontener"

Witam. Jakiś czas już minął od moich męczarni z galeria we flash. Dzięki waszej pomocy stworzyłem, wrzuciłem na firmową stronę i działa. Ale teraz postanowiłem zmienić co nieco. Te które były są pod www.emeraldkrakow.pl . Nowe mają działać podobnie. Mała zmiana kolorów, układu itp. Ale pojawił się problem. Ponieważ będą to pojedyncze galerie, bez przechodzenia "next-prev" na następne strony to będą one "długie". Dopasowanie do wielkości ekranu opanowałem (zmieniam kod w html). Ale problem mam z kontenerem do którego będą ładowane zewnętrzne swf-y. Jest on nieruchomy. Jeśli zjadę sobie na dół galerii, i załaduję jakieś zdjęcie to będzie ono widoczne w kontenerze który jest u góry. I za cholerę nie mogę spowodować żeby on wędrował w dół wraz z przewijana stroną.
1. Czy to w ogóle możliwe?
2. Czy może do każdego buttona trzeba osobny kontener?

Jak zwykle proszę o w miarę łopatologiczne wytłumaczenie sprawy. Pewnie jest gdzieś na forum ale nie wiem w jakim kierunku i od jakich pojęć rozpocząć wyszukiwanie. Z góry dziękuję za poświęcony czas.

^shastaan 

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 08:14   

1. Załącz paczkę z kompletem plików strony bo nie sposób dojść do czego zmierzasz i w czym problem.

2. Masz problem z tym, że coś jest nieruchome, dobrze rozumiem? Skoncentruj się w opisie problemu na opisie problemu :] i wyizoluj go z całego projektu na ile to możliwe.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 08:21   

Chodzi o to:

Klikam na miniaturkę-ładuję zewnętrzny swf do duszka-klikam na "close"- wyładowuję go. Wszystko dobrze dopóki mój flash mieści się na jednym ekranie, wtedy duszek jest zawsze widoczny. Ale te galerie które teraz chcę zrobić będą "dłuższe". Będą wymagały przesuwania paskiem przeglądarki. I jeśli zjedziemy na dół, i tam klikniemy w miniaturkę to swf załaduje się do duszka który nadal jest tam gdzie go stworzyłem czyli np. u góry galerii. Co zrobić żeby duszek "przesuwał" się wraz z galerią?

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 09:15 ]
Ponownie daje pliki. Działa tylko funkcja "load" i "unload". Resztę (ukrywanie miniaturek) usunąłem.

^Januszr 

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 16:40   

Położenie _x i _y pozycja wedle stage.width i stage height + i - położenie miniatury.

Z drugiej strony, może wato zrobić galerię tak aby nie trzeba było nic przewijać a jedynie klikać na "dalej" (we flashu) i wtedy przejście np do następnej sceny.
Oczywiście to moje zdanie - bo jakoś nie lubię przewijać stron - ale inni może o tym marzą?

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 19:16   

Nie za bardzo wiem jak to ugryźć. Te parametry mają być przypisane do kontenera? Czy do miniatur?

^shastaan 

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 19:37   

Jeśli chcesz zmieniać położenie kontenera to zmieniasz _x i _y kontenera. Do czego mają być przypisane to z grubsza wszystko jedno.

Z tego co widziałem Twoją konstrukcję strony to jednak niewiele Ci da bo strona jest scrollowalna i align sceny będzie się przesuwał poza stage.

http://swish.wodip.opole....opic.php?t=5313 - ponownie polecam to rozwiązanie które wkleiłem w tym wątku i przewijanie miniatur w obrębie stage zamiast przewijania stage zeby znaleźć miniatury :]

Swoją drogą to nie widziałem nigdy tego co próbujesz zrobić? Da się? Widziałeś?

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 20:02   

shastaan napisał/a:
Jeśli chcesz zmieniać położenie kontenera to zmieniasz _x i _y kontenera. Do czego mają być przypisane to z grubsza wszystko jedno.

Z tego co widziałem Twoją konstrukcję strony to jednak niewiele Ci da bo strona jest scrollowalna i align sceny będzie się przesuwał poza stage.

http://swish.wodip.opole....opic.php?t=5313 - ponownie polecam to rozwiązanie które wkleiłem w tym wątku i przewijanie miniatur w obrębie stage zamiast przewijania stage zeby znaleźć miniatury :]

Swoją drogą to nie widziałem nigdy tego co próbujesz zrobić? Da się? Widziałeś?

He. Nie wiem czy możliwe. Z tego co teraz widzę to chyba nie za bardzo. Na początku moja strona miała tylko miniaturki które po kliknięciu otwierały się przez lightboxa na środku ekranu. I o to mi chodzi ale w galerii flash. To o czym pisałeś to:

1.Nieruchome tło
2.Na tym tle jakiś przewijany "pasek" z miniaturkami
3.Kliknięcie w miniaturkę ładuje zewnętrzny swf do duszka który jest podobnie jak tło nieruchomy?

To dla mnie wyższa szkoła jazdy. Nie wiem czy dam radę. Może masz jakiś link do podobnych projektów i porad z nimi związanych?

^shastaan 

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 20:37   

Wbrew pozorom to będzie znacznie łatwiejsze niż to, co sobie wymyśliłeś.
Potrafisz zrobić kontener, który wyświetli zdjęcia.
Potrzebujesz tylko czegoś co się nazywa thumbnail scroller i na tym forum ja wklejałem gotowe kilka razy, przede mną i po mnie robili to także lepsi ode mnie. Przeszukaj forum pod to, googla z frazą thumbnail scroller swish, swishzone.com....
Znajdź coś, poskładaj do kupy i odpal. Jak nie będzie działać to uploadnij tutaj to poprawimy.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011 21:22   

Ok. Już wiem w którą stronę się udać. Jutro będę szukał i dam znać.

^Januszr 

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 10:22   

Efekt domyślania się w załączniku.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 16:45   

shastaan napisał/a:
Wbrew pozorom to będzie znacznie łatwiejsze niż to, co sobie wymyśliłeś.
Potrafisz zrobić kontener, który wyświetli zdjęcia.
Potrzebujesz tylko czegoś co się nazywa thumbnail scroller i na tym forum ja wklejałem gotowe kilka razy, przede mną i po mnie robili to także lepsi ode mnie. Przeszukaj forum pod to, googla z frazą thumbnail scroller swish, swishzone.com....
Znajdź coś, poskładaj do kupy i odpal. Jak nie będzie działać to uploadnij tutaj to poprawimy.

Zacząłem pracę nad galerią. Już coś się mniej więcej rysuje. Ale utknąłem. Opiszę problem:

1.Klikam na miniaturkę i ładuje się zewnętrzny swf do kontenera, jednocześnie ukrywając logo firmy i miniaturki.
2.Klikam na button "close" na załadowanym zdjęciu i robi się unload tego zdjęcia- jednocześnie powinno za pomocą zmiennej (visible=true) uwidocznić to co się wcześniej schowało.
I właśnie tutaj jest problem. Zmienne do "chowania" działają bez problemu. Ale nie wiem co wpisać pod "close" na tym swf-ie żeby zadziało polecenie "visible=true". Udaje mi się uwidocznić tylko logo. Miniaturki i strzałki "up" "down" nie są widoczne. W załączniku galeria. Działa tylko jedna miniaturka (nr 1). W jednej paczce swi galerii, w drugiej folder "img" z plikiem swf i swi obrazka.

^shastaan 

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 17:03   

1. Zamiast
Kod:
on (release) {
    this._visible = false;
    _parent.up._visible = false;
    _parent.down._visible = false;
    _parent._parent.logo._visible = false;
    _root.kontener.loadMovie("img/A1.swf");
}
daj
Kod:
on (release) {
    _root.logo._visible = false;
    _root.thumbnails._visible = false;
}

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 17:07 ]
2. zamiast
Kod:
on (release) {
    _parent.unloadMovie();
    _root.logo._visible = true;
}
daj
Kod:
on (release) {
    _root.kontener.unloadMovie();
    _root.thumbnails._visible = true;
}

3. Pakuj wszystko w jednego rara bo nikomu się nie chce Twoich paczek składać w całośc :P

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 27 Kwi, 2011 18:42   

shastaan napisał/a:
1. Zamiast
Kod:
on (release) {
    this._visible = false;
    _parent.up._visible = false;
    _parent.down._visible = false;
    _parent._parent.logo._visible = false;
}
daj
Kod:
on (release) {
    _root.logo._visible = false;
    _root.thumbnails._visible = false;
}

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 17:07 ]
2. zamiast
Kod:
on (release) {
    _parent.unloadMovie();
}
daj
Kod:
on (release) {
    _root.kontener.unloadMovie();
    _root.thumbnails._visible = true;
}

3. Pakuj wszystko w jednego rara bo nikomu się nie chce Twoich paczek składać w całośc :P

Dałem jak pisałeś. Ukrywa się tylko "logo", thumbnails zostaje. W sumie to teraz kojarzę że próbowałem ten zapis jako pierwszy i nawet dla mnie oczywisty. Ale nie działał.

[ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 20:01 ]
No i nic. Próbowałem jeszcze i lipa. Nawet jak uda mi się ukryć thumbnails poprzez to moje this._visible=false to i tak zostaja na wierzchu strzałki przesuwu które muszę ukrywać osobno.

W całości miało by to wyglądać tak http://www.gremed.cba.pl/gr/galeryjka6.html

^shastaan 

Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 13:26   

No zdziwiłeś mnie więc zrobiłem dokładnie to co Ci napisałem i działa w stu procentach.

Odpal i zobacz i napisz czemu Tobie nie działało.

http://www.kreopka.com/forumswish/galeria.rar

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 14:30   

shastaan napisał/a:
No zdziwiłeś mnie więc zrobiłem dokładnie to co Ci napisałem i działa w stu procentach.

Odpal i zobacz i napisz czemu Tobie nie działało.

http://www.kreopka.com/forumswish/galeria.rar

Wielkie dzięki za cierpliwość. Otworzyłem mój plik i jak zacząłem porównywać kod odkryłem błąd. Głupia literówka której wczoraj mimo czytania linijka po linijce nie zauważyłem. Działa w 100%. Klikam "pomógł" i uciekam w galerie. Aha. Jeszcze jedno pytanie: czy jest "coś" co odpowiada za płynność przesuwania paska z miniaturkami? Jak zmniejszyłem szybkość przesuwu to wydaje mi się że trochę tnie.

^shastaan 

Wysłany: Czw 28 Kwi, 2011 22:32   

Ten skrypt musisz w ogóle zamienić innym bo to nie działa. Żaden internauta, który nie jest buddyjskim mnichem tego nie wytrzyma. Trzeba za dużo cierpliwości.

Ale jest tego masa.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 06:38   

shastaan napisał/a:
Ten skrypt musisz w ogóle zamienić innym bo to nie działa. Żaden internauta, który nie jest buddyjskim mnichem tego nie wytrzyma. Trzeba za dużo cierpliwości.

Ale jest tego masa.

Mógłbyś mi rozjaśnić ten ostatni wpis.... Co nie działa? Do czego ta cierpliwość? Chodzi o przesuwanie tych miniaturek?

^shastaan 

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 13:44   

Tak, porównaj sobie swobodę z jaką można wybrać zdjęcie u Ciebie z tymi stronami:

http://www.joonsworld.no/
http://www.fredrikclement...bank/cancellara - tu masz na dole chowany thumbnail scroller
http://www.danielkennedy.com/ - tu również scroller, bardzo szybki i wygodny

U Ciebie jest masakra.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 16:59   

No tak. Te strony które podałeś są super. Ale wydaje mi się że charakterem pasują raczej do tematyki bardziej może np. sportowej, muzycznej. Galerie obrączek czy pierścionków widzę jako "mniej dynamiczne" - jeśli tak można to nazwać. Póki co trochę zmodyfikowałem to co zrobiłem. Teraz to będzie coś takiego http://www.gremed.cba.pl/serwer/nowa1.html . A jak wymienię aktualne galerie na nowe to zacznę prace nad czymś następnym. Tylko znów wejdziemy o krok dalej w swisha jeśli chodzi o zaawansowanie a jak widać u mnie to nie takie proste. Ale od czego jest forum :wink: .

Jeszcze będę próbował zrobić jedną rzecz, przesuwanie thumbnail scroller ruchem myszy wykonywanym na jego polu. To co jest w tej galerii http://www.fredrikclement...bank/cancellara na dole. Pewnie muszę zmienić kod. Ale gdzie? Czy stworzyć jakieś "pole" nad thumbnailem które będzie "odczytywać" ruch myszy? Hm, jest wyzwanie...

Odpowiedz do tematu