podłączania podstron |
Autor |
Wiadomość |
anfan
Początkujący
|
Wysłany: Nie 03 Lip, 2005 19:40 podłączania podstron
|
|
|
Witam oto link do pliku o którym jest temat www.humor.wero.pl/aaaaa.rar Jest to szablon strony w swishu [gotowy]. I teraz mam pytanie co mam zrobić by połaczyć podstrony do strony głownej... mo mma strone głowną i podstrony więć co mam zrobic by to polaczyc bo jak daje zwykle hiperlinki to jest lipa i nic sie nie dzieje
operuje w swishmax
Proszę o odpowiedz |
_________________ www.y-life.prv.pl
www.humor.wero.pl |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 03 Lip, 2005 22:15
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
nie rozumiem podłączenia, co i hgdzie chcesz podłączyć. |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
lemondude
Praktyk
|
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 00:08
|
|
|
Anfan - domyslam sie ze chodzi o wrzucenie swfów do strony głównej. Wygląda to tak, masz w stronie głównej (net.swi) sprite o nazwe container. Uzywa się takich kontenerów na przykład tak:
Kod: | on (press) {container.loadmovie("jakisswf.swf")} |
Gdzie on (press) to przykład zdarzenia, container to docelowy sprite do którego ma być załadowany swf, jakisswf.swf to zewnętrzny plik który ma być załadowany znajdujący się w głównym katalogu strony. Jeżeli znajduje się w innym katalogu podajesz ścierzkę dostępu np. kontakt/kontakt.swf.
Jednak radzę z doświadczenia, pierwsze strony robić w oparciu o szablony, ale nie pracować na nich. Mozna się z nich sporo nauczyć, ale robiąc od zera, ew. wykorzystując grafikę. Samo przerabianie szablonu to kiepski sposób na naukę.
Taboon - pytanie wydało mi się dość jasne, chyba zbytnio przejmujesz się funkcją moderatora. Nie obraź się proszę, ale juz przynajmniej drugi raz nie rozumiesz pytania, a w regulaminie jest notka o nic nie wnoszących postach. Wydaje mi się, że "nie rozumiem" zalicza się do takich.
tAboon napisał/a: | nie rozumiem podłączenia, co i hgdzie chcesz podłączyć. |
Anfan napisał/a: | połaczyć podstrony do strony głownej |
Pozdr. |
|
|
|
|
anfan
Początkujący
|
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 14:18
|
|
|
To właśnie ale nie wiem gdzie to wszystko znaleść:
on (press) -znalazłem insert/script/button
Ale gdzie znaleść to lub jak to zrobić :
{container.loadmovie("jakisswf.swf")}
CHciałbmy by ktoś to podał po kolei.
1. Najpier zaznaczam buttonik kontakt.
.... i co dalej pleas |
_________________ www.y-life.prv.pl
www.humor.wero.pl |
|
|
|
|
JuRgEn
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Dołączył: 12 Kwi 2005 Posty: 395 Skąd: Katowice
|
|
|
|
|
lemondude
Praktyk
|
Wysłany: Pon 04 Lip, 2005 21:46
|
|
|
1. Zaznacz container jako target w polu Sprite (prawdopodobnie jest juz tak zaznaczony).
2. Add script/Movie Control/load unload sprite/Load Movie(...)
3. W polu URL podajesz sciezke i naze pliku do załadowania
4. W polu sprite korzystajac z rozwijanego menu wybierz container.
I chodzi jak dziki...
Nie mogę się jednak powstrzymać przed jedną uwagą. Swishmax posiada świetnie zbudowanego helpa, klopoty jakie napotykasz napotkało przed tobą już wielu użytkowników którzy zdązyli zadać twoje pytania i otrzymac na nie odpowiedzi. Ponadto net pełen jest świetnych tutoriali. Wiec zanim zaczniesz tworzyć kolejna stronę firmy webdesignerskiej, lub serwis tematyczny oparty na technologii flash, proponuję przysiąść do tego programu i POSZPERAĆ. Szperanie było jest i bedzie najlepszym narzędziem poznania. Forum słuzy pomocą osobom, które mimo szperactwa nie mogły czegoś znaleść - a funkcja loadmovie, jest świetnie opisana w helpie. Osoba nie znająca języka angielskiego, może zwykłym klikaniem dojść do właściwych wniosków szybciej, niż otrzymasz odpowiedź na forum. Pachnie mi to lenistwem zwykłym
Pozdr. |
|
|
|
|
|