Szukam skryptu ... |
Autor |
Wiadomość |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 15:52 Szukam skryptu ...
|
|
|
Wydawało mi się że kiedyś natknąłem sie na taki, ale przekopałem forum i nie znalazłem (pewnie jednak mi się tylko wydawało).
Ale do rzeczy - szukam skryptu który pozwoliłby mi wyświetlać fotki w określonych odstępach czasu.
Do tej pory radziłem sobie umieszczaniem jpg'ów na time line, ale że tym razem jest ich nieco chciałem to zrobić za pomocą skryptu, niestety moja wiedza nie pozwala mi na takie "fanaberie" a poszukiwania nie przyniosły rezultatu.
Czy jest mi ktoś w stanie pomóc ?
Plizzzzzzzzzzzzzzzzzzz ...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 19:15
|
|
|
Prosta sprawa. Napiszę Ci receptę a Ty napisz co jest niejasne to rozwinę.
1. nazywamy zdjęcia "1.jpg", "2.jpg", "3.jpg" itp (zakładamy, że jest ich 15)i wrzucamy je do tego samego katalogu co swf.
2. na poziomie root dodajemy zmienną "n" o wartości 1 (żeby zaczął od 1 zdjęcia):
Kod: | onSelfEvent(Load) {
_root.n = 1;
} |
3. robimy movie clip ze skryptem:
Kod: | onFrame(5) {
loadMovie("_root.n"+".jpg");
}
onFrame(205) {
_root.n += 1;
}
onFrame(206) {
if(_root.n>15) {
_root.n=1}
} |
Dzięki temu, na klatce 5 MClipu, będzie ładował zdjęcie co 206klatek (jakieś 8 sekund przy założeniu że mamy frame rate 25). Na klatce 205tej bedzie zmieniał wartość "n" a więc zdjęcia do załadowania. Na 206tej będzie sprawdzał czy nie skończyły się zdjęcia, jeśli się skończyły, zmieni n na 1 by wyświetlić pierwsze. I tak w kółko.
O takie coś Ci chodzi? |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 19:35
|
|
|
Jesteś WIELKI
Dokładnie o to mi chodziło ...
Kocham Cię ... (ale nie żebym był homoniezdecydowany czy cuś)
Pozdrawiam ... |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Czw 03 Mar, 2011 19:55
|
|
|
To się cieszę.
Że o to chodziło, rzecz jasna :] |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 10:48
|
|
|
shastaan napisał/a: | Prosta sprawa. Napiszę Ci receptę a Ty napisz co jest niejasne to rozwinę. |
Korzystając z Twojej propozycji "rozwinięcia" wszystko fajnie i ładnie tylko ... jakoś mnie to nie "chodzi".
Załączam SWi, jeśli miałbyś odrobinę czasu i mógł look'nąć na to i sprawdzić dlaczego tak jest, byłbym niezmiernie wdzieczny (o utrwaleniu mojej miłsci do Ciebie nawet nie będę wspominał )
Fotki mają sie wyświetlać w MC "srodek" i tam też wstawiłem Twój kod i to jak do tej pory jest dla mnie jasne).
Natomiast ten Cytat: | onSelfEvent(Load) {
_root.n = 1;
} | chyba wklejam nie tam gdzie trzeba bo ... nic sie nie dzieje.
Pozdrawiam i Thx za cierpliwość .. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 11:42
|
|
|
shastaan napisał/a: | 3. robimy movie clip ze skryptem:
Kod: | onFrame(5) {
loadMovie("_root.n"+".jpg");
}
onFrame(205) {
_root.n += 1;
}
onFrame(206) {
if(_root.n>15) {
_root.n=1}
} |
|
Tu zrobiłem błąd - na klatce 5 _root.n ma być bez "" bo to zmienna numeryczna. Czyli
Kod: | loadMovie(_root.n+".jpg") |
_root.n = 1 wszystko jedno gdzie dasz bo on i tak wprowadzi zmienną na poziomie root'a.
Ważne, żeby zrobił to tylko raz i już do tej komendy nie wracał - na przykład Load sceny.
[ Dodano: Pią 04 Mar, 2011 12:26 ]
A inkrementaja tego _root.n nie działała bo movie clip środek ładował jpga i przestawał działać =]
Wsadź do mc srodek jeszcze jeden mc (kontenerek, dajmy na to) i zmień skrypt na klatce 5 na Kod: | kontenerek.loadMovie(_root.n+".jpg"); |
|
|
|
|
|
 |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Pią 04 Mar, 2011 15:09
|
|
|