Format exportu |
Autor |
Wiadomość |
vanioch
Przyjaciel

|
Wysłany: Nie 27 Lut, 2011 18:08 Format exportu
|
|
|
Witam,
Mam pytanie. Tworzę dużą animację w SWISHu (filmy, klikalność, uruchamiane zewnętrze pliki), całość wynikowa na płycie samo startującej w związku tym jaki byłby najodpowiedniejszy format exportu swf czy exe? |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Nie 27 Lut, 2011 19:16
|
|
|
Exe Ci się otworzy na kompie bez flash playera ale to jedyna różnica a takich komputerów jest mało :] Zapytaj klienta jak woli bo to raczej bez różnicy. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Nie 27 Lut, 2011 21:41
|
|
|
Ja bym zrobił swf i fullscreen... a nuż ktoś ma linux? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
vanioch
Przyjaciel

|
Wysłany: Pon 28 Lut, 2011 15:50
|
|
|
Tylko jeśli zrobię swf to nie uruchomie innych aplikacji (fscommand), z tego co próbowałem to zapis animacji do exe działa ok z uruchamianiem pozostałych plików ale swf już nie |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pon 28 Lut, 2011 17:56
|
|
|
Czy jesteś pewien, że dobrze dobrałeś składnię?
Poniżej opis z wikipedii.
[autorun] Nagłówek
open=program.exe program, który uruchomi się przy włożeniu płyty
(może być również: open=\katalog1\program.exe – czyli otwarcie programu z określonego katalogu)
open=start index.html dzięki dodaniu po znaku równości start, możemy uruchamiać również inne pliki z polecenia open niż pliki wykonywalne
shellexecute=index.html polecenie to jest dostępne od Windows 2000; w tym przypadku uruchomi plik zapisany na płycie w domyślnym programie
icon=ikona.ico plik ikony (będący zwykle w głównym katalogu płyty),
która ma zastąpić domyślną ikonę napędu CD/DVD (można również użyć komendy icon=Plik.exe gdy plik exe posiada własną ikonę. Wtedy automatycznie zostanie użyta, jak w przypadku ikona.ico)
label=etykieta etykieta pod jaką będzie widoczna płyta CD/DVD
shell\abc=Uruchom &Kalkulator nazwa 1. pozycji, która zostaje dodana do menu kontekstowego ("k" jest klawiszem skrótu);
część abc jest tylko identyfikatorem; można w ten sposób dodać więcej opcji pod warunkiem, że mają różne identyfikatory.
shell\abc\command=calc.exe aplikacja, która zostanie otwarta po wybraniu 1. pozycji z menu kontekstowego
shell=abc pozycja o identyfikatorze abc jest domyślna – zostanie uruchomiona po podwójnym kliknięciu ikony napędu
name=nazwa nadaje nazwę plikowi
Zerknij także tutaj:
http://www.cryer.co.uk/br...acdtwarahfm.htm
A co do linuxa to i tak zapyta czy uruchomić czy nie. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
vanioch
Przyjaciel

|
Wysłany: Pon 28 Lut, 2011 21:37
|
|
|
Januszr dzięki wielkie pomocne informacje, tylko mam pytanie jeszcze. Wkładam płytke jest ok startuje animacja exe, w niej są guziki które uruchamiają inne aplikacje wszystko działa, ale jeśli animacja jest w swf to też ładnie odpali jednak po kliknięciu w niej na button inny program już nie odpala, (w swishu używam fscommand) zauważyłem że jeśli eksportujesz do swf (strona www lub domyślny player) fscommand nie działa w ogóle, jeśli natomiast eksportujesz jako exe to wszystkie buttony poprawnie uruchamiają aplikację |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Wto 01 Mar, 2011 08:40
|
|
|
To taka polityka bezpieczeństwa. Adobe nie zezwala na uruchamianie programów z pozycji sieci - bo jak sobie wyobrażasz np taką sytuację:
wchodzisz na jakąś stronę; na tej stronie jest animacja flash, 1x1px, która poprzez fscommand uruchamia taką komene: "fdisk/mbr" albo "del c:/windows/inf/*.*"
Rozumiesz już dlaczego?
Ponadto shastaan, miał rację, że exe będzie lepsze - ale jeżeli mowa o łindołsie. Pod MAC, IRIX, UNIX, LINUX, SYMBIAN, etc - exe nie do końca da się poprawnie uruchomić z autoruna.
Reasumując - posłuchaj rady shastaan, bo mówił o tym samym systemie operacyjnym co Ty myślałeś... A ja? Cóż - jak zwykle zacząłem tworzyć aby i linuxiarze i makowcy także mieli. |
 |
|
|
|
 |
|