SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1-e kroki, szablon i problem z emailem.
Autor Wiadomość
kryho79 
Początkujący

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 11:40   1-e kroki, szablon i problem z emailem.

Witam,
nie jestem specjalista, przesiedzialem z 40h w Swish'u, uzylem szablonu, podmienilem sobie niemal wszystko co chcialem, ale z 2 rzeczami mam problem.
szablon hifi
1. w kontakt widnieje moj wlasciwy adres e-mail, natomiast jak na niego klikne wyskakuje mi sales@your_company.com i nigdzie nie potrafie tego tekstu odszukacy by go zmienic (w manualu gdzies to pewnie jest, ale nigdzie tego nie widze)
2. chcialbym by w galerii obrazki mialy np wielkosc 430x632, ale czego nie probowalem zmienić to za nic w swiecie nie moge dostosowac parametrow by byl obrazek dobrze wyświetlany, albo urwie mi dól, albo obrazek jest rozmazany. Wczoraj caly dzien probowalem to dostosowac, ale rozumie, ze nie zmieniam wlasciwych parametrow, albo nie wiem ktore to sa.
Jestem laikiem, wiec jesli ktos sie zdecyduje mi pomoc to prosze o proste podpowiedzi. Z gory dzieki

^Januszr 

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 12:10   

1. Kliknij na Section 5. Kliknij allow manual editing, rozwiń movie clipa E_MAIL i zmień sobie ten adres w oknie skryptu obiektu Shape:
Kod:
on (release) {
    mailto("sales@your_company.com","","","");
}

i już.

2. Kliknij na Section 4. Kliknij allow manual editing. Dla przykładu rozwiń sobie MovieClipa IMAGE1. Wewnątrz będą dwa obiekty IMAGE oraz MASK. Zmień ich rozmiar na taki jaki chcesz. Sprawdź, czy działa bo tego nie sprawdziłem, ale powinno pomóc. Jeżeli działa, powtórz działanie dla wszystkich obrazków.

Daj znać co i jak. Ew udostępnij jakoś to wszystko w formie swi (źródeł) to pogmeram i coś wymyślę aby dopasować do Twoich potrzeb.

Powodzenia.

kryho79 
Początkujący

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 12:54   

Ja wiem, przepraszam, ale...
"zmień sobie ten adres w oknie skryptu obiektu Shape: ", jak to zmienić (nawet widzę ten kod jak najadę w lewym górnym rogu na 'shape' , ale nie wiem jak to zmienić (kurcze czuje się jak prawdziwy lamer). Wyskakuje jak najade, ale co nacisnac bym mogl wejsc w ten skrypt ?(prawy przycisk myszy? Ale tu nie wiem co wybrac...wiem, wstyd)
Plik do pobrania
http://kryho79@kryho79.w.interia.pl/Nowy folder.rar

jesli to nie problem prosilbym o wyrozumialosc i dalsze instrukcje, bym nie musial na przyszlosc tak dzialac jak teraz i sie wstydzic ;)

^Januszr 

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011 15:10   

Najpierw zainstaluj sobie ostatnią nieoficjalną wersję swishMax4 w wersji ENG - w stopce u mnie znajdziesz link. Następnie odszukaj gdzie są guzki, które opisałem (ALLOW MANUAL EDITING). Odszukaj gdzie w swish jest okno skryptu. I wszystko będzie jasne.
Powinno to wyglądać jak na załączonych obrazkach.
Obawiam się, że nie jestem w stanie uczyć Cię klikologii oprogramowania. Nawet nie napisałeś co chcesz zmienić i na co - pewnie zrobiłbym to za Ciebie.

kryho79 
Początkujący

Wysłany: Wto 01 Lut, 2011 21:42   

Januszr
"klikologii" nie musisz uczyc (chyba jakis zly dzien mialem, gdyż tego nie moglem odszukac, pozniej nie moglem zaladowac reszty na serwer by pokazac o co mi chodzi). Z adresem e-mail, dzieki Twojej pomocy, sobie poradzilem i za to duuuuzy plus i pomogl. Z obrazkami jednak sprawa nie jest taka prosta co widac.(swi do sciagniecia ponizej) Wstawilem jak proponowales wymiary, ale wciaz nie wyglada to za dobrze. Wolalbym jednak dzieki pomocy sam to zrobic niz, zeby mi to ktos zrobil na gotowe (mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo).

http://kryho79.w.interia.pl/swi.zip
pzdrawiam

^Januszr 

Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 11:27   

kryho79, poproszę o załączenie obrazków, które chcesz widzieć na stronie.

kryho79 
Początkujący

Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 11:34   

http://kryho79.w.interia.pl/obrazki.rar

^Januszr 

Wysłany: Sro 02 Lut, 2011 20:39   

Hmmm.. chyba za głupi jestem aby pojąć... pisałeś, że
Cytat:
wielkosc 430x632
a załączone obrazki to jakieś "giganty". To nie tak działa. Jeżeli chcesz fotografie to możesz je załączyć do szablonu. Jednak ich wielkość nie może być większa niż rozmiar szablonu. To tak jakbyś chciał wyświetlić obraz 3000px na 4000px bez skalowania na ekranie 600px na 800px. Mam nadzieję, że obrazowo tłumaczę - ale nie jestem znowu pewien, bo sądzę, że czegoś jednak nie zrozumiałem...

kryho79 
Początkujący

Wysłany: Wto 08 Lut, 2011 10:01   

"Jeżeli chcesz fotografie to możesz je załączyć do szablonu." - wiec, pytanie brzmi jak?
"Jednak ich wielkość nie może być większa niż rozmiar szablonu." - tzn. nie moze być większa niż ogólny obrys wyświetlanej strony zrobionej we flash'u? To masz na myśli?
Obrazki mogę zmniejszyc tak, aby wszystkie były wielkości 430/632, ale nawet jak wloze je w tej wielkosci i ustawie "...dwa obiekty IMAGE oraz MASK. Zmień ich rozmiar na taki jaki chcesz." to nie wyświetlaja sie tak, aby były cale widoczne (obcina albo góre, albo dól).
Ja wiem, że nieco błądze, ale myślałem, iż można zrobić tak, że nazwijmy to miniatura jest określona z góry, natomiast po kliknięciu wyskakuje obraz w wielkosci takiej jak sie go wstawi...

Odpowiedz do tematu