|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Maska warstwy |
Autor |
Wiadomość |
ArtSpire
Początkujący

|
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011 07:29 Maska warstwy
Moje WWW: www.artspire.pl |
|
|
Mam problem z utworzeniem maski przycinającej - bynajmniej tak to nazywa się w Photoshopie.
Otóż - mam pewien kształt (obrazek PNG). Chciałbym aby załadowane zdjęcie przesuwało się po tym kształcie i nie wychodziło poza jego obręb. Oczywiście zdjęcie jest większe.
Domyślam się, że będę musiał utworzyć kształty, które będą figurować jako maska warstwy - lecz nie mam pojęcia z czym się to je.
W załączniku* znajduje się jakże ciężka animacja w gif, która przybliży Wam efekt, który chcę uzyskać. Wiem, że mógłbym importować tego typu animacje do projektu - ale waga wtedy będzie za duża...
Głupio mi, że na starcie proszę o pomoc, ale świeżo kupiłem SWiSH Maxa 4 i chcę się nauczyć czegoś.
Pozdrawiam!
*Załącznik był za duży, dlatego wrzucam na zewnętrzny serwer: http://www.sendspace.com/file/75stb7
Edit: Metodą prób i błędów chyba sobie poradziłem. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sro 19 Sty, 2011 08:17
|
|
|
Proszę.
Robi się to tak:
- wstaw fotografię
- edytuj jej właściwości: zmień kompresję ze 100 na 80% oraz zaznacz "allow smoothing"
- użyj efektu MOVE do zmiany pozycji
- we właściwościach efektu ustaw sobie do jakiej pozycji ma przesunąć się fotografia i jak ma się zatrzymywać i ruszać z miejsca (acceleration)
- jak już ustawisz to zgrupuj wszystko do MovieClipa
- wstaw obiekt (kwadrat) i ustaw jego rozmiar na rozmiar sceny
- wstaw kilka innych kształtów, która mają być "oknami"
- zgrupuj wszystkie kształty do SHAPE
- pojawi się okienko z pytaniem - potwierdź, że tak
Jeżeli chcesz zmienić kolor "ramki" na obraz, we właściwościach wypełnienia wybierz opcję IMAGE a następnie we właściwościach obrazka zmień go sobie na jakiś dowolny jaki chcesz.
Testuj poprzez CTRL+T. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
ArtSpire
Początkujący

|
Wysłany: Czw 20 Sty, 2011 14:14
Moje WWW: www.artspire.pl |
|
|
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Przejrzę plik, który podesłałeś jednak poradziłem sobie z tym już prędzej. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Czw 20 Sty, 2011 17:26
|
|
|
To szkoda, że nie zamknąłeś tematu 45 minut później od pierwszego postu |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|