SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zrobić przejścia
Autor Wiadomość
MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 00:56   Jak zrobić przejścia

Witam jestem w tym programie początkujący.
Otóż zrobiłem już wstąp chciałbym aby po kliknięciu danej osoby przesyłało do strony o danej osobie. Oczywiscie na następnej stronie bedzie buton do powrotu na poprzednią.
Jak się to robi?

Tutaj to co juz zrobiłem. Wiem ze bardzo ubogie ale to pierwszy moj projekt

http://plimpart.pl/obrazki/flash/zarzad.swf

Troszke zamotałem ale mam nadzieje ze zrozumiecie.
Pozdro

^shastaan 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 09:38   

To o co pytasz to takie podstawy, że aż trudno się do tego odnieść.

Zanim zaczniesz coś robić przebrnij przez:

- te lekcje: http://swish.wodip.opole.pl/lekcje/index.html (swoją drogą tu masz odpowiedź na swoje pytanie)

- podstawy języka skryptowego: http://swish.wodip.opole....wforum.php?f=22

- FAQ: http://swish.wodip.opole....ewforum.php?f=3

Powodzenia.

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 18:56   

shastaan niestety w lekcjach nie znalazłem odpowiedzi na pytanie. Nie chodzi mi tu o link do strony. Chciałbym aby po kliknieciu w jedną z osob przenosiło mnie do ,,sceny" opisującej ją czyli chciałbym miec tu 3butony

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 20:31   

pobaw sie
Kod:
on (press) {
    gotoAndPlay();
}

a najlepiej wystaw SWI

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 22:42   

a czy to w tym przypadku nie oznacza otwarcia nowego dokument swf?
sorki ale noobem jestem w tych sprawach

^Januszr 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 08:25   

MaRmAr, załącz SWI to je "naprawimy"!
Pochwal się także jaką masz licencję (jaka wersja Swish i jaki numerek) - okazało się to bardzo istotne kilka postów wcześniej :)

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 18:57   

swish max 2 verision 2 build date 2008.08.12

swi : http://plimpart.pl/obrazki/flash/Zarzad.swi

Totalna amatorka ale to moje pierwsze kroki

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:31   

Jeśli nie chodzi Ci o link do innej strony jak pisałeś w pierwszym poście to chodzi Ci o to o czym pisał maciey75. Nie, nie oznacza to otwarcia nowego swf tylko nawigację pomiędzy scenami.

Niestety nie mogę Ci tego pokazać na Twoim pliku gdyż mam wersję SWiSH Max 4.
Ty masz wersję 2 (najprawdopodobniej bardzo mało oryginalną), która nie otworzy pliku jaki ja zapisze w 4-ce.

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:57   

A mógłbyś zapodać to w 4 to ja postaram sie jakoś to otworzyć.
To co pokazałem to jest scena 1 2, 3, 4 to kazda osoba. Utworze te sceny i jak je teraz połączyć?

Szukałem jakiegos tutoriala ale własnie nie ma nic. Wszedzie są te takie podstawy ktore juz metodą zabaw opanowałem

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 20:07   

wyslalem Ci mailem.

shastaan napisał/a:

Niestety nie mogę Ci tego pokazać na Twoim pliku gdyż mam wersję SWiSH Max 4.
Ty masz wersję 2 (najprawdopodobniej bardzo mało oryginalną), która nie otworzy pliku jaki ja zapisze w 4-ce.

wierzmy w ludzi... choc troche :wink: swoja droga upgrade z 2 -> 4 kosztuje 160 zł, majatek to nie jest.

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 20:12   

Proszę, w załączniku masz przykład nawigacji między scenami.

maciey75, oczywiście, mogę się mylić. Niemniej, wierzysz, że ktoś sobie kupił swish maxa 2 gdy jest już 4? czy w to, że kupił sobie 2 i poczekał aż wyjdzie 4, żeby zacząć się go uczyć?

Poza tym, nie zaprzeczył :P

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 20:54   

Nie bede sie tu rozpisywał o oryginalnosci. Ale tak czy siak jesli mnie wkreci to kupie oryginalnego 4. Tak miałem Z PS zdjecia mnie wkreciły pierwsze publikacje i kupiłem. To tak marginesem pisząc.
Sciągnę triala 4 i zobacze jak to wygląda.
Swoją drogą znacie jakąś stronke z duzą ilością tutoriali? bo wiekszośc stronek ktore znalazłem pokazywały to co Ty shastaan zapodałeś znaczy ta sama tematyka.

Atak jeszcze na marginesie jest moze swish na mac albo linux? albo jakis program baredzo zblizony? bo poczytałem o adobe flash ale ponoć lepszy swish

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 21:02   

to forum i http://forums.swishzone.com/ - kopalnie wiedzy

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:28   

W ogóle www.swishzone.com, nie tylko forum. Tutoriale, gotowe pliki, komponenty...

Mi osobiście wystarczyło to forum, żeby się nauczyć wszystkiego co umiem. Może, 2 czy 3 razy korzystałem z angielskiego. Trochę cierpliwości trzeba, to fakt, nie można też wymagać od siebie, że się wszystko pojmie w miesiąc. Niemniej, tu jest praktycznie wszystko omówione po 35 razy wzwyż :]

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:43   

Chłopaki dzieki wielkie wogle za to ze mi pomagacie.
Teraz tak otworzyłem juz w swish max 4 i juz mam pierwsze pytania zapewne bedzie ich wiecej ale takie co odrazu zauwazyłem

1 Czy te zdjecia muszą być zawsze3 przekształcone na movie clip?
2 Dlaczego przy pierwszej klatce jest stop frame?

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:47   

1. Jakie zdjęcia?
2. Prawy guzik myszki na klatkę (koniecznie najwyższy pasek, odpowiadający scenie lub mc) i "movie control" -> "stop();"

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:49   

zdązyłem własnie ogarnąć to stop frame.
Chdzi mi o to ze postacie w moim projekcie były jako obrazki png a w tym co na maila dostałem przekształcone są na movie clip, które po rozwinieciu zawierają obrazki png

^shastaan 

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 22:59   

Pewnie bym Ci odpowiedział ale nie wiem co dostałeś na maila. Mogę się odnieść tylko do pliku który Ci załączyłem wyżej. Nie wysyłajcie mailem bo inni nie zobaczą. Forum jest po to, by wszyscy mogli się czegoś nauczyć.

MaRmAr
Początkujący

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 23:07   

http://plimpart.pl/obrazki/flash/Zarzadmail.swi
to co dostałem na maila. Od Macieja

Mam jeszcze takie pytanie jak mozna usunąc motion toola? chodzi mi o to ze za każdym razem jak krzywo czy zle ustawie obiekt aby sie przesuną nie potrafię usunąć tego tylko muszę usunąc dany obiekt a pozniej od nowa wstawiać

^Januszr 

Wysłany: Czw 13 Sty, 2011 08:28   

Cytat:
zdązyłem własnie ogarnąć to stop frame.
Chdzi mi o to ze postacie w moim projekcie były jako obrazki png a w tym co na maila dostałem przekształcone są na movie clip, które po rozwinieciu zawierają obrazki png

Bo animacje zamyka się zwykle do MovieClipa, który w razie potrzeby jest uruchamiany, albo jeżeli nie ma na pierwszej klatce stopa - uruchamia się automatycznie. MovieClip to tak jak film w filmie.

Cytat:
Mam jeszcze takie pytanie jak mozna usunąc motion toola? chodzi mi o to ze za każdym razem jak krzywo czy zle ustawie obiekt aby sie przesuną nie potrafię usunąć tego tylko muszę usunąc dany obiekt a pozniej od nowa wstawiać

Ctrl+z
albo w jak "krzywo czy zle ustawie obiekt" to we właściwościach efektu ustaw sobie położenie ręcznie wpisując liczby.

Cytat:
Nie bede sie tu rozpisywał o oryginalnosci.

Cóż - pewnie co tutaj pisać - jak ktoś złodziej to tak już zostanie...

Odpowiedz do tematu