SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o porady
Autor Wiadomość
gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 10:40   Prośba o porady

Witam

Prowadzę firmę i mam stronę którą sam modyfikuje przez cms-a. Niedawno nabyłem swishmax mini 4. radze sobie z banerami, animacjami flash i innymi prostymi sprawami. Ale chciałbym iść naprzód. Mam prośbę. Poszukuje kogoś obeznanego w programie kto wysłucha moich kilku pytań i spróbuje odpowiedzieć. Nie chcę zaśmiecać forum. Część odpowiedzi na moje pytania dla niektórych będzie banalna, część pytań pewnie z trudem zrozumiana ;) . Ale zależy mi na nawiązaniu kontaktu z kimś komu poza forum, np. na gg mogę zadać pytanie w razie problemu (myślę że dla kogoś kto ma swisha w jednym palcu to na pewno nie będą trudne pytania). Jeśli ktoś byłby chętny do pomocy na gg to mój gg jest widoczny. Dziękuję.

^Januszr 

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 11:15   

Cytat:
Nie chcę zaśmiecać forum.

Pytania to raczej nie śmieci. Jakby każdy obawiał się zapytać to forum nie istniało by :)
Pytaj śmiało - tutaj z pewnością ktoś odpowie i pomoże a i czasami zrobi coś od zera.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 11:47   

Na początek mam pytania dotyczące tworzenia galerii. Czy to co uda mi się (mam nadzieje) zrobić np. w szablonach programu swishmax to jest coś co później mogę za pomocą cms wstawić na swoją stronę (tak jak zdjęcie, gifa czy animacje flash)?

^Januszr 

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 13:24   

Zwykle jak widziałem cmsy to to takie ulepszacze dla tych co uważają, ze byle klient ftp to diabeł. Nie wiem co robi Twój cms, jednak zakładam, że upload jest taki sam jak zawsze. Czy uda się? Zależy.
Flash to skompilowany plik animacji - nie można go cmsem zdekompresować i skompilować ponownie. Ale może zrobić auto galerię, która pobiera obrazki z danego miejsca na serwerze - a na serwer można wrzucić poprzez byle upload via php albo - ten sam upload php upiększony do cms..

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 14:57   

Same animacje flash działają bez zarzutu. Wrzucam na serwer tak samo jak np. zdjęcie jpg i umieszczam w odpowiednim miejscu na stronie. Strona to www.emeraldkrakow.pl. Animacje oraz wszystkie zdjęcia to moja praca (zdjęcia obrabiam w poczciwym GIMP-ie). Prezentacja zdjęć odbywa się poprzez komendę lightboxa. I to mogę robić. Ale chodzi mi o to żeby np. na jednej z zakładek oferty po otwarciu pojawiła się jakaś ładna galeryjka z miniaturkami (która oczywiście działa ;) ) Co do cms-a to wiem że nie jest to szczyt marzeń. Ale taka jest póki co konieczność. W temacie komputerów i nowinek technicznych poruszam się w miarę sprawnie ale temat www, html itp. to dla mnie zupełna nowość. Dopiero będę się starał się to zgłębić. Ale jestem dobrej myśli. Jeszcze pół roku temu nie wiedziałem czym się je flash.

^Januszr 

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 20:35   

TZN... o co chcesz zapytać? W czym potrzebujesz pomocy?

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 08:38   

No właśnie o to. Stworzenie galerii zajmie mi pewnie ze 2 tygodnie. Więc gdyby się okazało że nie będę mógł tego wstawić przez cms-a to szkoda się męczyć. Ale domyślam się że jakoś ją wstawię.

^shastaan 

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 10:04   

A nie satysfakcjonuje Cię jakieś gotowe rozwiązanie? Jest mnóstwo baaaardzo ładnych i efektownych dynamicznych galeryj na xml-u. Za darmość.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 11:21   

Hm. I to dla mnie tez coś nowego. A jak mogę je zdobyć?

^Januszr 

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 11:26   

CMS = program do obsługi programu... tak więc nie mogę odpowiedzieć na pytanie. Galerię zdobędziesz poprzez przeszukanie tego forum :)

^shastaan 

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 12:09   

Wystarczy spytać googla...

Tu masz swishową galerię na xmlu z opisami:
http://files.swish-tutori...ct=file&id=1621

http://flashgallery.org/demo.html - pod flasha

Na http://www.simpleviewer.net/ są 4 różne - tiltViewer i postcardViewer ostatnio bardzo popularne.

Generalnie rzecz biorąc, nie poszukałeś :P

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 14:18   

A Ty nie czytałeś co napisałem. Nie potrzebuję rad "nie szukałeś", "wystarczy google" itp. Pisałem że niektóre pytania dla wielu mogą okazać się wręcz głupie ale ja w niektórych tych tematach startuje od zera i nawet za bardzo nie wiem od czego zacząć szukanie. I dlatego chciałem właśnie zgadać się z kimś poza forum żeby uniknąć rad MĘDRCÓW. Darujcie sobie ten temat. Można usunąć.

^shastaan 

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 20:25   

Mam wrażenie, że nie chciałeś przez to powiedzieć "ale fajne, dzięki". :D

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 06:31   

Oczywiście że dzięki. Ściągnąłem te galerie. Zwłaszcza jedna mi się spodobała. Nie miałem pojęcia że coś takiego można dostać za free. A teraz nie mam pojęcia co dalej z nią zrobić. No ale może jakoś rozkminię. Pewnie muszę w edycji kodu wpisać adresy zdjęć itd itp....

^shastaan 

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 08:44   

Która to galeria?

^Januszr 

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 09:19   

A ja jeszcze dorzucę to:
http://forums.swishzone.c...t=0#entry222947

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 16:25   

Mam pytanie jeśli chodzi o przycisk. Udało mi się zrobić prosty button ale nie mogę ruszyć z tematem przypisania mu akcji którą ma wykonać. Będzie on na mojej stronie i po kliknięciu ma otworzyć animacje flash która jest na serwerze. Najlepiej nie w pełnym oknie tylko w jakiejś ramce. Wstawię tu ten przycisk i prosiłbym żeby ktoś rzucił okiem. I zrobił poprawkę jaka rozwiąże mój problem. jak zobaczę i porównam z tym co mam będzie mi łatwiej choć trochę to zrozumieć.

^Januszr 

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 17:40   

Albo ładuj swf do głównego filmu swf za pomocą:
Kod:
on (release) {
    MovieC.loadMovie("http://www.jakis_serwer.ru/swf.swf");
}

gdzie MovieC to MovieClip do którego chcesz załadować animację, albo zrób odnośnik do nowej strony - najlepiej z użyciem generatora kodu, dzięki czemu usuniesz niemal wszystkie elementy przeglądarki (jak pasek adresu itp).
Generator kodu jest tutaj: http://www.swishzone.com/...ed&link_id=1753

A jak na razie mikołaj nie przyniósł mi licencji na SM4, trial się skończył, więc nie otworze Twojego pliku.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 17:46   

No tak. Tylko gdzie ja mam ten kod wpisać? Czy tę funkcję wybieram jako gotową w programie? Z tego co zauważyłem te wersje swisha trochę się różnią a ja muszę mieć wszystko opisane krok po kroku bo zupełnie tego nie rozumiem.

^shastaan 

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 19:22   

gremed, zanaczasz button, do którego chcesz przypisać tę akcję, odpalasz panel script i wklejasz kod od Januszr i zamieniasz adres docelowego swfa i nazwę movie clipa na takie jakie mają być.

W załączniku masz przykład tego, co napisałem zastosowany w nowym guziku. Używaj prostych rzeczy bo skomplikowanych nie kumasz. Ten guzik powstał bo:
1. utworzyłem prostokąt za pomocą narzędzia rectangle tool (R).
2. zaznaczyłem prostokąt za pomocą narzędzia selection tool (V).
3. klikłem go prawym i wybrałem Convert > to button.
4. w panelu properties zmieniłem jego nazwę z button na shastaan
5. wpisałem dla niego kod w panelu script

Januszr, Bardzo dziwne co piszesz. Ja dostałem swisha 4 na mikołaja od swishzone zaraz po zakupie sm3 więc sprawdź sobie na my swishzone.com czy nie masz darmowego update'u. Nie widzę powodu dla którego mi mieliby dać a Tobie nie. Fakt, że jestem fajniejszy ale nie aż na tyle ;]
Ostatnio zmieniony przez shastaan Pon 13 Gru, 2010 19:33, w całości zmieniany 1 raz  

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 19:31   

No tak. Panel skryptu. Wkleić. Znalazłem panel skryptu (z wielkim trudem). Ale jak to wkleić, a raczej gdzie? Mógłbyś to zrobić na moim pliku i odesłać mi gotowy? Zobaczę to będzie mi łatwiej. I o co chodzi z Movie clipem? Tam ma wpisać nazwę mojego pliku czy coś innego?

^shastaan 

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 19:43   

1. zobacz poprzedni post raz jeszcze bo go zmieniłem - masz tam załącznik
2. zacznij od podstaw bo na prawdę trudno Ci pomóc, nie rozumiesz co do Ciebie piszemy.

Dodam jeszcze, że powinieneś zacząć od:
- FAQ: http://swish.wodip.opole....ewforum.php?f=3
- Lekcji Mistrza Rolanda: http://swish.wodip.opole....wforum.php?f=22
- tutków stąd: http://swish.wodip.opole.pl/lekcje/index.html .

Jak to zrobisz to będziesz w stanie sam dochodzić do pewnych rzeczy i rozumieć to co piszemy. A jak wolisz to zapraszam do Rzeszowa (www.kreopka.pl) na szkolenie do studio Kreopka.
Ostatnio zmieniony przez shastaan Pią 17 Cze, 2011 12:23, w całości zmieniany 3 razy  

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 21:06   

Zdaję sobie sprawę z tego że mówimy różnymi językami ;) . I powoli będę się starał poznać Wasz język. Ale czasem potrzebuję zrobić coś samemu i to w miarę szybko. Wiem że najlepiej by było komuś zlecić, wstawić na stronę i już. Ale jak coś zrobię sam to jakiś ślad po tym w głowie zostanie.
Dwa pierwsze linki mi nie działają. A ostatni - widzę że to wersja 2 ale przy podstawach chyba nie ma to znaczenia. Co do animacji flash to zasady dodawania, regulacji czasu, efektów itp już obczaiłem. Ta na mojej stronie głównej to moja robota. Zresztą robiłem to wcześniej w powerbullet presenter. Ale największy problem mam z tymi kodami skryptami itp. Bo same animacje to pewnie nic w porównaniu z resztą.

^shastaan 

Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 23:44   

Cytowanie zjadło te linki, już działają.

Od wersji 2 zmieniła się odrobinę składnia skryptu, sprite przestał się nazywać sprite i zaczął się nazywać Movie Clip no i można wiele więcej wymodzić w swishu. Niemniej z tych materiałów możesz łatwo pojąć podstawy.

Powodzenia.

^Januszr 

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010 10:41   

Cytat:

Januszr, Bardzo dziwne co piszesz. Ja dostałem swisha 4 na mikołaja od swishzone zaraz po zakupie sm3 więc sprawdź sobie na my swishzone.com czy nie masz darmowego update'u.

Nie - nie mam. Ja za stary klient jestem co by rozdawać mi oprogramowanie.

Odpowiedz do tematu