|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
scroller tekstu formatowanie tekstu w przewijanym polu |
Autor |
Wiadomość |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 10:51 scroller tekstu formatowanie tekstu w przewijanym polu
|
|
|
Proszę o pomoc bo oszaleję, męczę się z tym i nie wiem jak to ogarnąć.
W załączniku jest plik, nie mogę tego sformatować tak jak bym chciała.
Chciałam dodać już sformatowany plik odt, lub doc, ale nie można, więc jeśli ktoś będzie taki łaskawy i pomoże mi to sformatować to proszę pisać, prześlę na pocztę sformatowany plik odt lub doc.
Próbowałam zmieniać to spacją, ale praca jest żmudna i nie osiągnęłam zamierzonego efektu |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 11:57
|
|
|
Osobne pola tekstowe zrób i po krzyku. Edycje i tak wypada załatwić zewnętrznym plikiem. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:02
|
|
|
nie wiem jak wstawić osobne pola tekstowe.
Wypada załatwić to zewnętrznym plikiem? Może XML, tylko nie wiem jak to wszystko zrobić.
Osobne pola tekstowe to chyba najłatwiejsze zadanie z możliwych |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:07
|
|
|
Osobne pola tekstowe jak zrobić? Narzędzie tekst, markiza, wpisujemy nazwę pizzy, narzędzie wskaźnik (selection tool - V) zaznaczamy utworzone pole tekstowe, wciskamy ctrl+c, ctrl+shift+v i przenosimy z shiftem w bok (dzięki czemu mamy już wyrównane pola) i edytujemy drugi tekst. i tak w kółko. To kumasz na pewno =]
Najbanalniejszy przykład z zewnętrznym plikiem jest w FAQ, które polecam przeczytać całe.
http://swish.wodip.opole....topic.php?t=503
Radzę tylko mądrze poukładać zmienne w polu txt, żeby osoba obsługująca tą stronę mogła się w tym połapać. Jak nie będziesz dawać rady to pytaj.
Powodzenia. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 23 Lis, 2010 13:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:09
|
|
|
ok, zrobiłam osobne pola, ale jak przewijam, to przewija tylko jedno pole.
Dodałam dodatkowo w klipie drugie pole tekstowe, wcześniej było jedno, teraz są dwa, ale działają osobno, pewnie coś w skrypcie trzeba zrobić, tylko nie wiem, co. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:11
|
|
|
Trzeba zrobić wszystkie teksty bez scrolla a potem połączyć je jednym scrollem.
zaraz Ci dam przykład |
|
Ostatnio zmieniony przez shastaan Wto 23 Lis, 2010 13:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:12
|
|
|
shastaan napisał/a: | Osobne pola tekstowe jak zrobić? Narzędzie tekst, markiza, wpisujemy nazwę pizzy, narzędzie wskaźnik (selection tool - V) zaznaczamy utworzone pole tekstowe, wciskamy ctrl+c, ctrl+shift+v i przenosimy z shiftem w bok (dzięki czemu mamy już wyrównane pola) i edytujemy drugi tekst. i tak w kółko. To kumasz na pewno =]
Najbanalniejszy przykład z zewnętrznym plikiem jest w FAQ, które polecam przeczytać całe.
http://swish.wodip.opole....topic.php?t=503
Radzę tylko mądrze poukładać zmienne w polu txt, żeby osoba obsługująca tą stronę mogła się w tym połapać. Jak nie będziesz dawać rady to pytaj.
Powodzenia. |
Narzędzia, tekst markiza? Nie wiem gdzie to jest, u mnie w swishu w menu narzędzia jest tylko prefernecje, ftp, dostosuj, mapa skrótów.
Może przyklad pliku, a ja resztę już zrobię.
[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 13:16 ]
shastaan napisał/a: | Trzeba zrobić wszystkie teksty bez scrolla a potem połączyć je jednym scrollem. |
Scroll to też czarna magia, był w programi, wyrzuciłam tekst i wrzuciłam swój, był tam element tekst w klipie to było jasne co gdzie zmienić.
Próbowałam łączyć teraz pola tekstowe w grupy, ale też nie działa. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:34
|
|
|
W załączniku masz scroll, który zawiera 3 różne pola tekstowe, każde pobierające dane z pliku txt, który też jest w załączniku. Dodatkowo jest jeszcze MC ładujący zdjęcie, też z pliku zewnętrznego.
Wszystko jest w jednym scrollu, tak jak chcesz. W przypadku tego scrolla chodzi o to, by obiekty dodawać w obrębie grupy "content" bo to jej zawartość jest scrollowana. |
|
|
|
|
 |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:37
|
|
|
ok, dzięki, ale chyba nic z tego nie będzie bo mam sm2, a Ty sm4, ale i tak dziękuję za dobre chęci. |
|
|
|
 |
^shastaan

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:52
|
|
|
triala pobierz i podglądnij, to wszystko możesz zrobić w sm2, poza tym warto zrobić upgrade, 4 jest naprawdę mądra w porównaniu z 2... |
|
|
|
|
 |
calineczka
Początkujący

|
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 13:57
|
|
|
dzięki, będzie trzeba się zastanowić
jeszcze raz wielkie dzięki |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|