SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przeskok do odpowiedniej sceny w oddzielnym swf
Autor Wiadomość
MINIMA 
Bywalec

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 15:31   przeskok do odpowiedniej sceny w oddzielnym swf

Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujący mnie problem:

Zrobiłem sobie przejścia z buttonów do innej podstrony na zasadzie:

on (release) {
getURL("SCENY.htm", "_self");
}

Nie potrafię natomiast zrobić przejścia do konkretnej sceny.
Czy może ktoś pomóc?

swi w załączniku

^shastaan 

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 15:53   

Nie bardzo się da zrobić to o co Ci chodzi w ten sposób.

Klikając na "przejdz do sceny 3" zamykamy tak jakby ten dokument w przeglądarce, otwieramy całkiem nowy w tym samym okienku więc flash odpala się od nowa i nie będzie pamiętał gdzie ma iść nawet jak mu powiesz w guziczkach.

1. Załaduj te sceny do tego samego swfa od którego zaczynasz i tam zrób nawigację między scenami.

2. Możesz zastosować coś co się nazywa swf address, ale i tak nie będziesz mógł ze wszystkich 3 guzików posłać użytkownika pod ten sam adres (sceny.htm) i oczekiwać, że znajdzie tam 3 różne rzeczy.

3. Najprostsze rozwiązanie - w guziku 2 daj "scena2.html" a w guziku 3 "scena3.html" i każdą scenę daj do innego pliku.

MINIMA 
Bywalec

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 16:37   

Dzięki za odpowiedź, ale nie mam pewności czy dobrze się zrozumieliśmy.

Może dla pewności opiszę problem dokładniej:
1. Mam główną stronę z zakładkami: o nas, projekty, publikacje, kontakt
2. Wszystkie te zakładki są zrobione na zasadzie scen, tak że po kliknięciu np. na kontakt uruchamia się scena 4 i wyświetlają się dane kontaktowe.

Teraz chodzi o to, by będąc w innych swfach, klikając na buttona kontakt wyświetliła się strona główna od sceny 4, która jest oddzielnym swfem (strona główna).

Chodzi o zrobienie buttona, który otworzy zewnętrznego swfa od razu od sceny 4.

Niestety nie da się dołączyć mojego swfa, bo nawet po usunięciu loga i innych obrazków ma 700 kilo.

a jednak dało radę dorzucić przykładowe pliki swi

^Januszr 

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 17:06   

Najłatwiej przerzuć wszystko o jednego SWF. A jak masz duże obrazki to najzwyklej ładuj je zewnętrznie.
SWF da się sterować innym SWF. Jak to zrobić jest tutaj:
http://board.flashkit.com...ad.php?t=411328
albo np. tutaj:
http://www.ozzu.com/flash...swf-t50180.html
oraz np. tutaj:
http://stackoverflow.com/...ation-flash-as2

Albo najłatwiej zobacz jak to się robi w SWISH: http://blog.swishzone.com/?tag=tutorials

Jednak z doświadczenia polecam jeden swi - tym bardziej, że zapewne będziesz go updatował a zdecydowanie łatwiej będzie z jednym - ale to moje zdanie po kilku latach pracy ze swish. :)

MINIMA 
Bywalec

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 17:29   

Przemyślę sobie to ładowanie zewnętrzne, bo faktycznie na dzień dzisiejszy mam tych zewnętrznych swfów około 40 i w każdym jest od 3 do kilkunastu obrazków, które przewijają się same z pętlą.
Pewnie w przypadku samoczynnego przewijania się obrazków trzeba by zrobić z nich oddzielne swfy i też ładować zewnętrznie jeśli dobrze kombinuję jako bardzo początkujący użytkownik Swisha :-)
Dzięki za linki, rzuciłem na nie szybko okiem ale muszę to sobie wszystko przetrawić i popróbować.
Dzięki.

^Januszr 

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010 18:07   

Cytat:
Pewnie w przypadku samoczynnego przewijania się obrazków trzeba by zrobić z nich oddzielne swfy i też ładować zewnętrznie

nie - ładuje się jpg (zwyczajowo). Można ładować również z preloaderem - ale dziś mało kto ma tak słabe łącze aby do obrazka potrzeba było preloadera. Ja osobiście zrobiłem sobie ładowanie swfów z preloaderami ale nie dlatego, że obrazki są duże, ale dlatego aby odrobinę trudniej było je ukraść.

Odpowiedz do tematu