SCROLL tekstu i obrazu -z danych zewnetrznych |
Autor |
Wiadomość |
calmafoto
Początkujący

|
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 10:42 SCROLL tekstu i obrazu -z danych zewnetrznych
|
|
|
witam
poszukuje scorlla textu i obrazu pobieranego z zewnatrz ( txt oraz jpg) do otwarcia przez SM2 edycja 12.08.2008
Pozdrawiam i czekam...;_) |
|
|
|
 |
maciey75
Mistrz

Pomógł: 15 razy Wiek: 50 Dołączył: 20 Lip 2005 Posty: 151 Skąd: pyra w wawie
|
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010 18:40
|
|
|
sprawdz >tutaj< |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 28 Cze, 2010 12:59
|
|
|
http://www.swishzone.com/...ed&link_id=2892 |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 14:14
|
|
|
Januszr, Twój link uświadomił mi, że można wyedytować tekst, a co najważniejsze obrazy, jednak nie satysfakcjonuje mnie wygląd tego scroll`a, czy jest możliwość zmiany tego elementu? |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 14:47
|
|
|
W polu przewijania jest napisane jak zmieniać wygląd scrollera... |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Sro 20 Paź, 2010 18:09
|
|
|
Ok, zauważyłem, jednak te elementy opisane w scroll`erze odpowiadają za kolory poszczególnych elementów, ja mam na myśli wstawienie własnego zupełnie innego scroll`a. Czy jest mozliwość połączenia scroll`a (dodanego np. z "komponentów") z tym tutorialem? |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Czw 21 Paź, 2010 08:03
|
|
|
Po to podałem link aby każdy mógł zapytać autora o to jak i co. Natomiast najwygodniejszym scrollerem okazuje się ten z komponentów. Pisałem już o tym tutaj:
http://swish.wodip.opole....p?p=22909#22909 |
 |
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 15:16
|
|
|
Niestety kontaktu do Pana Greg`a Baker`a (autora przykładu na swishzon`ie) nie ma, a mi bardzo przydałaby się pomoc w stworzeniu flash`owego scroll`a do elementów (grafiki, oraz tekstu sformatowanego CSS`em) ładowanych z zewnętrznego pliku, na forum znalazłem przykład, że flash`owy scroll może działać z zawartością pliku TXT, natomiast nie można go w żaden sposób (czyt. nie umiem) powiązać z plikiem CSS. Chyba jednak z mojego starania się do stworzenia CMS`a pod flasha nic nie wyjdzie... szkoda. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 20:47
|
|
|
No bo flash nie czyta css. jest tylko kilka komend html, które flash "rozumie" |
 |
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Wto 26 Paź, 2010 21:02
|
|
|
Wiem, że sam flash z CSS`em nie da rady współpracować, ale można w ActionScript`cie dać polecenie formatowania tekstu zewnętrznym plikiem CSS dla danego pola (shape`a) i wtedy wszystko działa, przecież w linku z tutorialem, który podałeś wyżej jest taka możliwość, w samym pliku CSS jest też zawarte formatowanie tego "windowsowego" scroll`a, który pojawia się, gdy tekst przekracza wysokość shape`a, ten shape pobiera tekst, oraz grafikę z pliku XML jako kod HTML, chodzi mi tylko o to, żeby zamiast "windowsowego" scroll`a można było wstawić scroll stworzony we flash`u. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 10:22
|
|
|
Nie wiem jak Ci pomóc. Jak daję to co jest - masz problemy bo to nie to co chcesz. Jak podaję linka do pliku, gdzie możesz sobie pozamieniać kształty i korzystać ze scrollera z komponentów to także Ci nie pasuje. Obawiam się, że nie jestem w stanie rozwiązać Twoich problemów. |
 |
|
|
|
 |
mielu

Pomógł: 131 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 11:43
|
|
|
Januszr napisał/a: | No bo flash nie czyta css. jest tylko kilka komend html, które flash "rozumie" | tak?
Kod: | onSelfEvent (load) {
this.createTextField("my_txt", 1, 130, 120, 300, 200);
var myStyle = new TextField.StyleSheet();
myStyle.setStyle("title2",
{
color:'#999999',
fontFamily:'"Verdana", Arial, sans',
fontSize:'15',
fontStyle:'italic',
fontWeight:'normal',
textAlign:'center',
display:'block'
}
);
my_txt.multiline = true;
my_txt.type = "dynamic";
my_txt.autoSize = "left";
my_txt.styleSheet = myStyle;
my_txt.condenseWhite=true;
my_txt.wordWrap = true;
my_txt.html = true;
var my_fmt:TextFormat = new TextFormat();
my_fmt.color = 0xFF0000;
my_fmt.bold = false;
my_fmt.underline = false;
my_txt.htmlText = "<title1>Formatowanie pól tekstowych.</title1><br />";
my_txt.htmlText += "<title2>Za pomocą CSS i HTML.</title2><br />";
my_txt.htmlText += "<p class='tresc'>Deklarowanie styli, <a href='#'><b>wewnątrz</b></a> Flasha wiąże się z innym ich zapisem, nazwa jest umieszczona w cudzysłowie, za którym znajduje się przecinek, wartości znajdują się wewnątrz pojedynczych cudzysłowów i kończone są przecinkami, oprócz ostatniej definicji. Nie używamy w nazwach właściwości myślników font-family, zastępujemy je dużym znakiem fontFamily.</p>";
my_txt.setTextFormat(my_fmt);
} |
|
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Sro 27 Paź, 2010 11:50
|
|
|
OK, powoli i krok po kroku. Odniosę się do pliku, który podał mielu. W tym przykładzie jest jak najbardziej to, o co mi chodzi, tylko chcę zamienić tego "windows`owego" scroll`a na takiego z komponentów SwishMax`a. Czy jest taka możliwość aby to współpracowało? |
|
|
|
 |
mielu

|
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Czw 28 Paź, 2010 11:07
|
|
|
mielu napisał/a: | pewnie tak.... |
Jeżeli ustawie "autosize" dla tworzonego pola tekstowego, to wysokość pola się dostosowuje, jednak scroll komponentowy nie chwyta tej wysokości. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Czw 28 Paź, 2010 11:36
|
|
|
Cytat: | Jeżeli ustawie "autosize" dla tworzonego pola tekstowego, to wysokość pola się dostosowuje, jednak scroll komponentowy nie chwyta tej wysokości. |
Dokładnie tak. Bardzo trafna uwaga. To dlatego, że we flash każdorazowo trzeba formatować bo flash nie czyta styli kaskadowych. Wysokość scrollera komponentowego ustaw sobie korzystając z parametrów a następnie zaznacz pole textowe i dopasuj ilość widocznych linii textu. |
 |
|
|
|
 |
mielu

|
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 08:14
|
|
|
zawsze możesz zmienić sobie wygląd scrolla
zmiana kolorów jest od linij 205
Kod: | this.styleSheet.setStyle("body",
{
scrollbarWidth:'18px',
scrollbarTrackColor:'#d4d0c8',
scrollbarShadowColor:'#808080',
scrollbarHighlightColor:'#ffffff',
scrollbarDarkshadowColor:'#000000',
scrollbar3dlightColor:'#d4d0c8',
scrollbarFaceColor:'#d4d0c8',
scrollbarArrowColor:'#000000' }
); |
a niżej są rysowane poszczególne elementy scrolla |
|
|
|
 |
Sniper
Praktyk

|
Wysłany: Pią 29 Paź, 2010 14:19
|
|
|
Rozumiem, czyli muszę znaleźć tzw. kompromis, bo jeżeli ustawię wysokość pól ręcznie (w Swish`u) to przy większej ilości tekstu będę zmuszony edytować plik SWI, a chciałem tego uniknąć, ale skoro nie ma innej możliwości, trudno będę musiał znaleźć kompromis
[ Dodano: Pią 29 Paź, 2010 19:57 ]
mielu napisał/a: | zawsze możesz zmienić sobie wygląd scrolla... |
O tej możliwości akurat wiedziałem , dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
|