SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Flash dopasowany do rozdzielczosci monitora - pytanie
Autor Wiadomość
Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 10:44   Flash dopasowany do rozdzielczosci monitora - pytanie

Jesli mam np taki oto przyklad -> www.lepikur1.webd.pl/przyklad.jpg gdzie tłem filmu jest obrazek, a ten kolorowy pasek to MC w moim filmie. Mam teraz pare pytan:

1. Jakie warunki musi spełniać obrazek w tle żeby przy dopasowywaniu do rozdzielczosci ekranu nie robiły sie piksele? [dostatecznie duża rozdzielczosc?] ...tak jak w malwach nugatta (tam podajze było 800:600 i to mnie zdziwilo że tak mało)

2. jak zrobić żeby MC (ten pasek ze zdjęciami) w moim filmie dopasowywał się również do rozdzielczosci, nie tracąc proporcji, czyli bedzie sie dopasowywał tylko do bocznych krawędzi ekranu (tak samo jak z tłem?) ...nie chce zeby sie rozciągał tez w góre nieproporcjonalnie

3. Czy ktoś widział taki efekt w swishu że jak na moim pasku zdjęciowym sie najedzie na zdjęcie, to te zdjecie sie rozsuwa, a te boczne robią mu miejsce, i np pokasuje sie jakis tekst czy co sobie tam wymysle np -> www.lepikur1.webd.pl/rozsun.jpg

Z góry dziekuje za pomoc przy którymkolwiek punkcie

^Januszr 

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 11:41   

ad 1: musi być nieskalowany, czyli ładowany w rozdzielczości w jakiej został stworzony;
ad 2: kontroluj pozycję i kształt za pomocą np. tego: http://swish.wodip.opole....p?p=21475#21475
ad 3: tak, widziałem i zrobiłem coś podobnego tutaj: http://swish.wodip.opole....p?p=21408#21408

Mam nadzieję, że nie pomyliłem linków... Ale z pewnością jak zobaczysz to da Ci to jakąś wiedzę na temat tego czego szukasz.

Lepikur
Przyjaciel

Wysłany: Nie 15 Sie, 2010 12:57   

Dzieki, przeanalizuje, z tego co wstępnie zobaczyłem bede musiał troche kombinować. Jak skoncze to oczywiście nie omieszkam dać do oceny :)

Odpowiedz do tematu