Ładowanie swf do swf |
Autor |
Wiadomość |
Lepikur
Przyjaciel

|
Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 16:06 Ładowanie swf do swf
|
|
|
Witam, mam strone składającą sie z 3 scen (pierwsza - preolader, druga - intro, trzecia glowna strona)
No wiec na trzeciej scenie mam button, i chce aby po kliknieciu załadował sie inny movieClip w okreslone miejsce (w ramke o nazwie "duszek" która jest przekonwertowana na sprite)
Akcje dla buttona mam taką:
Cytat: | on (press) {
duszek.loadMovie("ksiega.swf");
}
|
Jednak nic sie nie dzieje. Nie wiem co jest grane. Czytalem podobne tematy na forum, stosowalem rozne kombinacje, niestety nic nie pomogło
Czego moze byc wina? |
|
|
|
 |
maciey75
Mistrz

Pomógł: 15 razy Wiek: 49 Dołączył: 20 Lip 2005 Posty: 151 Skąd: pyra w wawie
|
Wysłany: Pią 25 Cze, 2010 16:59
|
|
|
wystaw SWI a sie zobaczy |
|
|
|
 |
Lepikur
Przyjaciel

|
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 14:41
|
|
|
No niestety nie moge wstawić tutaj swi... chcialbym jedynie wskazówek, jakie mogą być potencjalne przyczyny?
- może swf sie ładuje tylko pózniej przeskakuje do kolejnej klatki i tego nie widze
- moze chodzi o levele (cokolwiek to jest w swishu)
Ewentualnie jakies inne przyczyny? |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sob 26 Cze, 2010 18:39
|
|
|
Lepikur napisał/a: |
- może swf sie ładuje tylko pózniej przeskakuje do kolejnej klatki i tego nie widze
|
Nie mam pojęcia o co może Ci chodzić i nie będę miał dopóki nie zobaczę SWI.
Jeśli nie używałeś levelu świadomie to nie chodzi o levele. Z kodu, którego użyłeś wynika, że nie może to być kwestia levelu.
Sprawdź czy duszek, do którego ładujesz swfa jest wyrównany do lewego górnego rogu.
(w panelu transform wciśnij guzik 0=X i powyżej wybierz lewy górny róg)
Możliwe, że swf ładuje Ci się jak należy tylko w złe miejsce, to wyeliminuje ten błąd.
Sprawdź czy duszek, do którego odnosi się skrypt (ten do którego ładujesz plik) jest na tym samym poziomie w hierarchii co button (do którego ten skrypt jest przypisany).
Jeśli jest w jakimś innym MC (głębiej) albo button jest jakimś MC (głębiej) to skrypt nie zadziała w tej formie. -> Poczytaj o "_root" i "_parent".
Tak na szybko nie przychodzi mi nic innego do głowy.
Fakt, że nie możesz wrzucić swi mnie nie przekonuje i Ci nie pomaga. Jeśli boisz się pokazać projekt z jakiegokolwiek powodu to pokaż taką samą sytuację na innym przykładzie - proste kwadraty, czy coś (Prawdopodobnie budując ten przykład sam zrozumiesz o co chodzi i nie będziesz pytał ;] ) . |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Lepikur
Przyjaciel

|
Wysłany: Nie 04 Lip, 2010 11:40
|
|
|
Poradziłem juz sobie z problemem.
Klikam button -> skacze do ramki w ktorej następuje ładowanie zewnętrznej animacji i jest git
Jednak jak sobie poradzic z tym, zeby klikanie innych buttonów (czyli skakanie po róznych klatkach na scenie) powodowało to ze ta poprzednia animacjia sie usunie.
Ona ma sie pojawiac tylko podczas kliknięcia okreslonego buttonu, przy reszcie ma znikać
kombinowałem z duszek.unloadMovie() ale cos nie działa... |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010 13:00
|
|
|
Ma działać.
w załączniku masz przykład
unloadMovie możesz wrzucić pod ten sam on(Press) { } przed loadMovie jeśli Ci to do czegoś potrzebne ale jak widzisz w przykładzie unload nie jest potrzebny bo jeśli dany MC ładuje nowy plik to zastępuje nim stary więc stary znika.
P.S. Takie pliki swi jak ja teraz też możesz nam załączać i nie pokażesz niczego czego nie chcesz. Jeśli Ci się chce. Ale jeśli Tobie się nie chce, to mi ma się chcieć? |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
|