|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Pisać pisakiem, odręcznie, symulacja |
Autor |
Wiadomość |
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 13 Kwi, 2010 10:23 Pisać pisakiem, odręcznie, symulacja
|
|
|
Ostatnio ktoś zapytał mnie jak zrobiłbym pisanie "odręczne", tak aby wyglądało, że ktoś pisze za pomoca pióra... No i co by to nie było jako maskowanie. Pierwsza myśl to oczywiście kratkowana matryca i zmiana koloru/widoczności po tym, jak wystapi kolizja końca pisaka z elementem matrycy (kropką). Działa fajnie, ale ciężko jest pozbyć się kantów od pixeli. Druga metoda wygląda znacznie lepiej. To jest to co załączam. Jednak, może ktoś z Was ma jakiś lepszy "engine", dzięki któremu można np klikać na literki alfabetu a napis będzie się pisał (pisał, a nie odsłaniał).
Niestety, ale jakoś tak się zrobiło, że plik wykonałem w wersji beta SM3, mimo iż nawet w stopce napisałem co by oficjalnej uzywać
No ale to nie jest problem, bo każdy może ściągnąć sobie betę, ponadto załaczam swf i pytam o metody a nie proszę o poprawy, więc swi tylko dla ciekawskich
Miłej zabawy,
oczekuję komentarzy, podpowiedzi.
[ Dodano: Pon 19 Kwi, 2010 10:03 ]
I co? Nikt nie próbował nigdy zrobić efektu pisania????????????????????????????? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mPuQ
Początkujący
|
Wysłany: Sob 22 Maj, 2010 18:37 Draw SWF
|
|
|
Witam!
Znalazłem coś takiego, mały darmowy programik Draw SWF który poza funkcjami rysowania figur,
lini, wstawiania tekstu ma możliwość zapisu lini odręcznych jako animacji SWF. Efekt przy użyciu myszy
wygląda nieźle jakby użyć tabletu pewnie by wyglądało jeszcze lepiej.
http://drawswf.sourceforge.net/index.html |
_________________ mPuQ |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sob 22 Maj, 2010 20:38
|
|
|
Ok, tylko... gdzie jest plik SWI? A moz Ty go dasz radę załączyć? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
mPuQ
Początkujący
|
Wysłany: Nie 23 Maj, 2010 11:16
|
|
|
Przecież SWiSHmax bez problemu importuje plik SWF z programu Draw SWF. To jest na tyle prosty efekt, że w swishu wygląda poprawnie.
[ Dodano: Pon 31 Maj, 2010 17:06 ]
Na stronie Blog.SWiSHzone.com znalazłem opis jak zrobić efekt pisma odręcznego:
http://blog.swishzone.com/?p=3224
Link do pliku
http://blog.swishzone.com...handwriting.zip |
_________________ mPuQ |
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 20:01
|
|
|
Próbuję zrozumieć skrypt, chyba rozumiem, ale jak próbuję podmienić bazowy obiekt na inny (o tej samej nazwie - litera zamieniona na kształt) to raz zadziała a raz nie. Czasem zmiana nazwy obiektu i w skrypcie zadziała a czasem nie.
Nie kumam
Czy oprócz skryptu, obiektu, który idzie po ścieżce coś przeoczam? |
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 06 Gru, 2011 08:15
|
|
|
Pokaż plik z tym co nie działa to Ci powiemy dlaczego. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Wto 06 Gru, 2011 15:58
|
|
|
W załączeniu.
Skorzystałem z oryginalnego pliku, dodałem obiekty (literka przerobiona na krzywe), skopiowałem obiekt "pen", opisałem ścieżką dookoła literki. Wywaliłem oryginalny "pen" i zamieniłem nazwę drugiego.
Zadziałało, ale z błędem - ścieżka rozpoczęła się w innym miejscu.
Potem jeszcze raz, z inną literką - tym razem nie zadziałało w ogóle. Ta wersja w załączeniu.
Przyznam, że o skryptach nie wiem nic, ale podmiana obiektu o tej samej nazwie, składającego się z czegokolwiek poruszającego się po ścieżce powinno zadziałać.
I raz działa, a raz nie :/
Jeśli ktoś ma pomysł, czemu nie to chętnie skorzystam z rozwiązania, bo może z tego wyjść bardzo ładne "pisanie ręczne".
Dzięki
[ Dodano: Sro 07 Gru, 2011 14:56 ]
Ma ktoś pomysł, czemu to nie chce działać? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.19 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|