SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kursy walut??
Autor Wiadomość
byszek 
Bywalec

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 09:59   Kursy walut??

Czy ktoś z was wie jak umieścić kursy walut na stronie zrobionej w swishu? na internecie jest dużo gotowych kodów do wstawienia ale wszystko do html'a. Nbp ma cos takiego i tablice xml, podobno można to jakoś razem powiązać i wrzucić do flasha we swishu, może ktoś z was wie jak?

^Januszr 

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 13:24   

Pokaż te kody...
Jak masz plik zewnętrzny np. txt to możesz z niego czytać zawartość do flashplayera. Trzeba tylko pamiętać co by w HTML pozwolić łączyć sięz innymi domenami "zawsze". A jak nie to możesz zrobić sobie php plik, który będzie czytał kurs dolara np z jakiejś strony i zapisywał go w pliku txt na Twoim serwerze. W tenm sposób nie flashplayer a php będzie się łaczyć z zewnętrznym źródłem.

byszek 
Bywalec

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 13:38   

kody do htmla
<? readfile("http://kursy-walut.com/pp/pokaz_kursy.php?a1=247198&a2=000000&a3=3C505F&a4=7596AE"); ?>

albo

<iframe marginwidth="0" marginheight="0" frameborder="0" scrolling="no" width="220" height="190" border="0"
src="http://waluty.arkis.pl/kursy_webmaster.php">
<noscript>
Do wyświetlenia tabeli kursów średnich konieczne jest działanie ramek (iframe).
</noscript>
</iframe>

Problem o tyle jest takowy ze ewentualnie php bedzie sie laczyl za pomoca powyzszego kody ale nie rozroznia zmiennych np kursu dolara czy euro w ten sposob nie zapisze ich w odpowiednich tabelach a flash nie bedzie mial ich jak zaimportowac i w tym tkwi moj problem.

^Januszr 

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 15:49   

no to może iframe??? a może ładowanie html koda??? jak to się robi pokazał GSB i zrobił "gsb scroller", który jest tutaj: http://www.swishzone.com/...ed&link_id=2892
Daj znać czy się przydało, ja w poniedziałek dopiero usiądę przed większym monitorem i będę mógł zobaczyć co i jak się zdziałać.

byszek 
Bywalec

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 18:14   

Dzięki
Teoretycznie gsb może załadować htmla ale robi to tak jak przy pomocy ładowania txt. Polukałem troche na necie i znalazłem kursy walut z kantory.pl. U nich skrypt czyta i zapisuje do dwóch php. Pierwszy php to nazwa kantory.pl a drugi to zmieniajace sie kursy. Teraz trzeba by tak zrobic zeby jakis przejsciowy php ladowal to do flasha za pomoca flasha. A moze poprostu wykorzystac xml z nbp.pl Nie wiem za duzo tu kombinowania, mi juz czacha peka a wszystkie proby koncza sie fiaskiem.

^Januszr 

Wysłany: Sob 13 Mar, 2010 23:45   

GSB dotyczy txt ale w formacie html. Sądziłem, że jak wrzucisz odnośnik typu kodu, który podałeś wcześniej to będzie wyświetlać kursy.
A może powinieneś zapytać na forum PHP?

byszek 
Bywalec

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 08:47   

Z php jest to stosunkowo proste nawet bez pytania. problem tkwi w tym zeby to potem zaladowac do flasha. Np gotowy juz txt (bo jest taka mozliwosc z nbp) ale w taki sposob zeby rozpoznawal linie tekstu i wyswietlal przypisane dla nich atrybuty (np nazwa waluty i wartosc)

^Januszr 

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 09:58   

Do flasha da się ładować text. I tyle. Jak przygotujesz txt poprzez php to już inny problem. Nie znam się na php, tylko na Swish. Jak dasz mi txt, zrobiony poprzez php, w którym będzie jedna wartość XX.yy to nie widzę problemu.

mielu 

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 15:14   

nbp daje te dane w xml http://nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursya.html, a co to za problem wczytać to do swish poczytaj xml

^Januszr 

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 19:41   

http://www.hotscripts.com...lay-result.html
http://www.webpronews.com.../php-into-flash
może powyższe coś Ci podpowie. Mielu, magiku, pokaż jak to się robi :) Jesteś pewien Mielu, że plik zawsze jest pod tym samym linkiem?

mielu 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 11:47   

Kod:

onSelfEvent (load){
waluta = new Array();
myxml = new XML();
myxml.ignoreWhite = true;
myxml.load("tabela.xml");
myxml.onLoad = xmldone
}

function xmldone() {
    trace("done")
    node=this.firstChild;
    for (i=0;i<node.childNodes.length;i++) {
    waluta[i]=node.childNodes[i].childNodes[0].firstChild.nodeValue;
    kurs[i]=node.childNodes[i].childNodes[3].firstChild.nodeValue;
    debugv+="\n"+node.childNodes[i].childNodes[0].firstChild.nodeValue+" - "+node.childNodes[i].childNodes[3].firstChild.nodeValue; //debugv-nazwa zmiennej (pole txt)
    }
}

Januszr napisał/a:
Mielu, magiku, pokaż jak to się robi :) Jesteś pewien Mielu, że plik zawsze jest pod tym samym linkiem?

link jest zawsze w tym samym miejscu, wiec można go wyciągnąć (php),
Większy problem jest w kodowaniu, xml jest w iso

^Januszr 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 12:11   

Przepraszam, ale ja zupełnie zielony jestem. Mógłbyś pokazać swi, w którym napisany wyżej skrypt ściąga dane do swf?

mielu 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 12:23   

proszę

skrypt podaje przelicznik, kod_waluty, kurs_sredni

^Januszr 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 13:31   

Mielu, dzięki :) . Tylko, że to czyta z pliku, który jest w tym samym katalogu. Czy ja zamienie tabela.xml na http://nbp.pl/kursy/xml/a051z100315.xml to zawsze będzie mi wyświetlać informacje z serwera zewnętrznego?

mielu 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 19:29   

tu masz coś o pobieraniu danych z NBP http://forum.php.pl/index...aded&pid=412084

byszek 
Bywalec

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 19:32   

Chcialem luknac na to cudo w zalaczniku ale nie moge, bo dla mojej angielskojezycznej wersji updatu nie ma i leepa.

Check for Updates

This page provides information on product updates.
Installed Version
small boxshot
SWiSH Max3

* Language: ENU
* Build: 2009.09.04

Updates

There have been no updates released for SWiSH Max3 (ENU).

* Language: ENU
* Build: 20091023 rev id 00000x3

mielu 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 19:41   

lognij się na https://my.swishzone.com/ i pobierz

byszek 
Bywalec

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 19:47   

probowalem juz rzecz jasna ale jak instaluje to mi mowi

you are trying to install update file on unsupported version of Swish Max

Please update your application first.

I tak jak instaluje z instalki najnowszego softa to mnie pyta o unlocka ktorego teraz nie wykopie i zamkniete kolo.

^Januszr 

Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 21:15   

Jeżeli zakupiłeś produkt to każdą ostatnią oficjalną wersję powinno dać się instalować. Jak metoda proponowana przez mielu nie zadziała to tylko SupportCall.

byszek 
Bywalec

Wysłany: Wto 16 Mar, 2010 08:18   

Już zrobiłem, wysłali mi na maila update'a do release'a i działa, Odnośnie kursów walut. Co tu dużo mówić debeściaki, z wrzuceniem sobie aktualnego xml'a juz nie będę miał problemu. Dzięki

[ Dodano: Wto 16 Mar, 2010 09:28 ]
Fajne chłopaki jesteście to sobie pomyślałem, że może o jeszcze jedną rzecz spytam. Mianowicie jak przerobić ta funkcje XML żeby wyświetlał np tylko 3 waluty. Np. USD, EUR i CHF. I czy w ogóle jest taka mozliwość?

mielu 

Wysłany: Pią 19 Mar, 2010 20:21   

zamiast pętli for wywołujesz tylko te elementy tablicy, które Cie interesują

cykcyyk
Bywalec

Wysłany: Nie 21 Mar, 2010 20:49   

Witam wszystkich Serdecznie! Tym bardziej, że jestem tu nowy.
Ciekawy wątek, próbuje od pewnego czasu osadzić w animacji dane xml z kalendarz google, czy to możliwe? CZy można przerobić ten skrypt na użytek google kalendarza?

mielu 

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 09:23   

na pewno tak, nie znam tylko struktury xml'a kalendarza google

cykcyyk
Bywalec

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010 23:20   

Dzięki ^mielu!
Jak widzisz jestem początkujący i dopiero zaczynam odkrywać możliwości swisha, Pracuje właśnie nad moją stroną internetową, którą zaprojektowała moja znajoma a teraz ja sam już sie nią zajmuje. Ideałem byłoby dla mnie aby jakoś osadzić dane na tej stronie, chciałbym jakoś to robić używając Twojego skryptu, "kurs walut", niestety nie udaje mi się to.
Co do struktury xml kalendarza g, to chyba różni się on od tego, jaki jest na stronie http://nbp.pl/kursy/xml/a051z100315.xml.
Nie chcę Cię zbytnio zajmować tym tematem ale gdybyś mógł mi coś podpowiedzieć, czy to co proponuje google w linku poniżej może być kompatybilne z Twoim skryptem byłbym wdzięczny

http://www.google.com/cal...om/public/basic

^Januszr 

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010 07:40   

Dlaczego nie wykorzystasz swishowego EVENT CALLENDAR??? Uzależnianie się od innych serwisów - nie koniecznie jest fajne i dobre...

Odpowiedz do tematu