wyglad malych czcionek wektorowych |
Autor |
Wiadomość |
mobby
Specjalista

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 17:43 wyglad malych czcionek wektorowych
|
|
|
witam
powiedzcie mi dlaczego czcionki o wielkosci np. 10 i ustawieniu na vector sa takie jakby "lekko rozmyte"? zastanawiam sie jak uzyskac czytelniejszy wyglad tak malych czcionek.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 18:58
|
|
|
Używaj czcionek pixel'owych ...
Pozdrawiam ... |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 19:37
|
|
|
Dokładnie Piotr ma rację. Do flasha są caaaaałeeeeeeee sterty czcionek, bo są one dosyć specyficzne i nazywają się "pixel font" <- spróbuj w google. Masz też kilka tutaj:
http://www.adobeflash.com/download/fonts/pixel/
Ponadto warto rozważyć, czy textu nie zamienić na kształt - czasami kształt wygląda lepiej. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
mobby
Specjalista

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 20:56
|
|
|
bardzo dziekuje Panowie ciekawe tylko czy nie bedzie problemu z polskimi pixel fontami
[ Dodano: Nie 14 Mar, 2010 22:13 ]
dodam jeszcze ze sciagnalem dwa fonty z adobe tak jak podales w linku ale wyglada jeszcze gorzej... kurcze, te fonty nie zalatwily mojego problemu. |
|
|
|
 |
eden
Ekspert

Pomógł: 35 razy Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 265 Skąd: warsaw
|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 21:43
|
|
|
Fonty są dobre, tylko musisz uważac, żeby klip bądz samo pole fonta nieleżało np na x=107.5 Wtedy nawet pixel font ci się rozmyje. Mozna stosowac fonty typu device, one napewno się nierozmyją ale za to niemogą się animować.
Do wypowiedzi Januszr, to prawda że czasem zamiana fonta na kształt może wyglądać nieco lepiej, ale - jestem z tej frakcji co wierzą (i wiem na własnym doświadczeniu), że google naprawde "widzi" w środku swf'a texty i potrafi je zaindexować. Gdy zamienimy je na krzywe tracimy taka mozliwosć. |
|
|
|
 |
mobby
Specjalista

|
Wysłany: Nie 14 Mar, 2010 22:01
|
|
|
eden, nie bardzo rozumiem? chodzi ci o polozenie pola fonta? wartosci zmienialem i nie mialo to zadnego wplywu, prosze o rozwiniecie odpowiedzi |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 06:23
|
|
|
mobby, chodzi o to aby pole textowe z pixel fontem nie miało położenia na wartości ułamkowej, czyli np.
x: 111.5
y: 76.94
Zamień to na
x: 111
y: 77
i MUSI wyglądać ok.
Eden - niestety google rozkompresowuje swf i indexuje zawartość - niezły bałagan z tego robi się. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
dzooma
Bywalec

Wiek: 44 Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 10 Skąd: franciszkany
|
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 08:40
Moje WWW: www.dzooma-site.pl |
|
|
Cytat: | Ponadto warto rozważyć, czy textu nie zamienić na kształt - czasami kształt wygląda lepiej. |
a jak z efektami w tym przypadku? |
_________________ ...prying open my third eye |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pon 15 Mar, 2010 08:49
|
|
|
tak samo? co masz na myśli? załacz prosze swi z efektem dla txt a ja pokażę Ci jak zrobić z efektem dla kształtów. |
 |
|
|
|
 |
mobby
Specjalista

|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 08:31
|
|
|
Panowie, dla mnie temat nadal aktualny, ściągałem fonty typu pixel i wygląda to tragicznie. Proszę o udostępnienie czcionki z polskimi znakami dla testów, jeśli posiadacie takową to dajcie namiar lub załączcie w odpowiedzi. Kombinowałem już na różne sposoby i nadal jest rozmycie. Udostępnijcie czcionkę taką jaką sami używacie, z góry bardzo dziękuję. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 08:36
|
|
|
Pokaż to swi człowieku. Skąd mam wiedzieć coś nawywijał, jeżeli nie pokażesz?
We flash pixel fontów używa się w rozmiarach przewidzianych przez ich tywórcę. Dlatego nie można ich skalować. A są po to co by zastąpić vektorowe fonty, jeżeli te ostatnie muszą być małych rozmiarów.
Skąd mam pixelfonty - już adres podałem. Ponadto to co u Ciebie wygląda tragicznie u mnie nie musi. Jak masz starą kartę graficzną do gier to inaczej będzie wyglądać obraz niż na matrox, którego ja uzywam.
Reasumując: pokaż SWI. |
 |
|
|
|
 |
mobby
Specjalista

|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 08:52
|
|
|
spokojnie, już przesyłam. obecnie nie jest zaznaczona czcionka typu pixel, sprawdź proszę co źle robię. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 14:19
|
|
|
No i nie zaznaczyłeś PIXEL FONT. Pozycje na pewno są całkowite, bez ułamków, tak jak radził EDEN?
Jak sobie testujesz to zrób 100% obraz - wtedy będzie wiadomo jak i co jest rozmyte. U mnie jest ok po zmianie na pixel fotny... |
 |
|
|
|
 |
eden
Ekspert

Pomógł: 35 razy Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 265 Skąd: warsaw
|
Wysłany: Sro 17 Mar, 2010 14:25
|
|
|
Dodatkowo nalezy uważac żeby wszystkie klipy nadrzędne rownież niemiały ułamkowych wartości położenia. |
|
|
|
 |
|