SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[SOLVED] Baner reklamowy z "zakładkami". Czy jest
Autor Wiadomość
skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 07:08   [SOLVED] Baner reklamowy z "zakładkami". Czy jest

Na początku Witam, bo to mój pierwszy post :D

Rozważam możliwość zostania Swishomanem :) kupiłem już książkę i teraz męczę wersję trial. Aby przekonać się do Swish'a chcę trochę podziałać i zrobić kilka banerów. Proste przykłady mam w książce o Swishu, sporo jest też tutków, które staram się przeglądać.

Nigdzie jednak nie znalazłem opisu jak zrobić taki baner z "zakładkami" jak jest np. na www.wp.pl czy w wielu różnych miejscach. Chodzi o to, że baner składa się z np. z czterech "ekranów" z możliwością przełączania między nimi.

Jeżeli ktoś wie jak to zrobić lub zna jakiegoś tutka proszę o info.

Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony przez skibbbi Sro 17 Lut, 2010 14:13, w całości zmieniany 1 raz  

^Januszr 

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 09:01   

Nie wiem co to jest
Cytat:
taki baner z "zakładkami"
ale chyba tak go sobie wyobrażam jak w załączonym pliku. Jak klikniesz na tło - zmieni się kolor - z boku masz też kwadraciki do zmiany "ekranów" - o to Ci chodziło?
Przykłady bannerów masz w Swish (NEW PROJECT).
Książka??? No warto ściągnąć instrukcję na początku co by o skrótach klawiaturą poczytać:)

skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 10:49   

Dokładnie o to mi chodziło. Może nie ten design :P ale ..... Czyli bez skryptu się nie obejdzie :( No cóż, więc zabieram się do roboty i studiuję ostro temat Swisha'a

^Januszr 

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 11:09   

To jest raczej na efektach a nie na skryptach. Na skrypcie załączam. Swi ze skryptem to ok 64kb, z efektami waży ok 184kb. Po kompresji do swf odpowiednio: 1,58kb oraz 2,53kb - sam widzisz ile miejsca i czasu ładowania można dzięki pisaninie zaoszczędzić.
Cytat:
Może nie ten design :P
Czego się spodziewałeś? Dostałeś najłatwiej zrobiony chłam, aby pokazac, że się da i dałem Ci coś od czego możesz zacząć.

skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 14:12   

To z tym designem to był taki niewinny żarcik :twisted: Oczywiście rozumiem, że to jest przykład a nie gotowy baner i bardzo dziękuję za wskazanie rozwiązania. Rzeczywiście zaczynam odkrywać, że wiele rzeczy można zrobić za pomocą Efektów a to co widziałem po otworzeniu okienka skrypt to nic innego jak zapis Efektów. Dobrze rozumiem?

Ten drugi przykład jest idealny. Już zaczynam działać.

Pozdrawiam,

^Januszr 

Wysłany: Sro 17 Lut, 2010 14:56   

Cytat:
to co widziałem po otworzeniu okienka skrypt to nic innego jak zapis Efektów

W żadnym razie. Na efektach jest usuwanie kolejnych elementów, które występują na różnych klatkach filmu (wywalenie obiektu oraz wstawienie obiektu). Skrypt po prostu robi tak, aby coś było widzialne a reszta niewidoczna - czyli nadaje obiektowi właściwość, a nie go wywala jak w przypadku efektu.

Odpowiedz do tematu