Pytanie |
Autor |
Wiadomość |
ozzi
Przyjaciel

|
Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 15:35 Pytanie
|
|
|
witam, mam może głupie pytanie, ale uczę się więc wybaczycie mam nadzieje a mianowicie czy w swishu maxie jest opcja pracy na grafice tzn np rysuje kwadrat i jak w PS chciałbym mu zrobić blask zewnętrzny lub tez text pisze i chce zrobić blask zewnętrzny napisów lub np rysuje linie i chce ją wygiąć w łuk czy da sie taką obróbka zrobić w swishu czy muszę wszystkie grafiki przygotować w PS a w swish je połączyć.
Oraz polećcie mi jakies materiały edukacyjne do swisha. Dziękuje z Góry |
|
|
|
 |
^shastaan

Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Sob 09 Sty, 2010 00:30
|
|
|
linie da się wygiąć w łuk w swishu przy pomocy narzędzia reshape
proste operacje na krzywych (wektorach) są możliwe
efekty PSowe są możliwe we flashu więc po części, konkretne rzeczy, w konkretnych przypadkach i w konkretny sposób można też skryptem zastosować przez swisha
niemniej - ogólnie rzecz biorąc - przygotuj w PS i importuj do swisha. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
 |
Klecha
Praktyk

|
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 17:15
|
|
|
Ja dodam tylko że czasami opłaca się trochę porysować w Swishu bo zarabia się na optymalizacji, jednak efektów ja w PS to nie ma i się raczej tego nie spodziewaj, więc jeśli chcesz wykonywać jakieś oświetlone elementy to raczej PS i potem SM.
Po tutoriale idź na główną stronę SM. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 12 Sty, 2010 18:01
|
|
|
Grafiki typu BMP nie poedytujesz za bardzo. Jeżeli chodzi Ci o to czy podświetlenie można zrobić - to można. Jeżeli chcesz wyświetlić tło z napisem jak neon wielkości np. HD to plik zajmie Ci ok 15kb. Ponadto i chyba przede wszystkim: SWISH to WEKTOROWY program - nie rastrowy. Co oczywiście nie przeszkadza importować grafik.
Anyway, do grafiki jest kilka filtrów "od ręki" (transparencja, rozdzielczość, zmiana nasycenia barw, jasności i kontrastu, rozmycie, płaskorzeźba, znajdowanie krawędzi, i innych kilka). Jednak ja rysuję co się da - np ulice na mapach dojazdu, schematy działania do prezentacji, etc. Plik jest mniejszy, a po za tym wektory da się powiększać - tak więc niezależnie od rozdzielczości monitora i tak rysunki, wykresy, etc nie mają"pixelozy".
Przyznam, że swish w wersji pierwszej miał nieco kiepskie opcje do rysowania, ale zawsze można kupić np. Adobe CS2 i przekopiowywać wektory do SwishMax3 (np. 3).
Zdrówko!
---eydcja z 13-01-2010 ----
A może bądź uprzejmy załączyć jakiś efekt na kwadracie wykonany w PS, o którym pisałeś, a ja spróbuję to zrekonstruować w Swish? |
|
|
|
 |
ozzi
Przyjaciel

|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010 10:37
|
|
|
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi teraz ja to przetrawie, jeszcze takie małe pytanko odnośnie takiego efektu jak "blask" z przejściem na inne foto tzn. jest zdjęcie nagle się rozjaśnia całe do białości i pojawia się inna fotka. Było by super z jakimś przykładem z góry dziękuje |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Czw 14 Sty, 2010 11:16
|
|
|
Można to zrobić np tak. Ale są także łatwiejsze sposoby, które nie powodują takiego bałaganu jak w załaczniku. |
|
|
|
 |
ozzi
Przyjaciel

|
Wysłany: Sob 16 Sty, 2010 09:08
|
|
|
Dziekuje Januszu przeanalizuje plik może się czegoś nauczę |