|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Aktywne menu, podświetlenie |
Autor |
Wiadomość |
glombi
Początkujący

|
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 22:11 Aktywne menu, podświetlenie
Moje WWW: www.artflower.pl |
|
|
Witam, próbuje wykonać menu jak każde inne, które ma za zadanie przenieść nas na inną podstronę. Nie wiem jak zrobić aby po otworzeniu danej podstrony dany odnośnik w menu był w innym kolorze bądź podświetlanym, mianowicie chodzi mi oto aby był wyróżniony, tak żeby każdy wiedział gdzie jest. Czyli aktywny. Reszta strony jest w php. Szukałem, lecz nie znalazłem odpowiedzi na necie.Wiem tyle, że muszę wysłać z swish do php aby otrzymać odpowiedź do swish. OK zrozumiałe. Ale co i gdzie trzeba wstawić w swish. Fajnie było by przyjrzeć się jakiemuś przykładowi, bo wyobraźnia nie ogarnia tego |
|
|
|
 |
jpsound_pl
Bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 13 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: Wto 22 Wrz, 2009 23:17
|
|
|
Pokaż swój plik, bo nie bardzo kumam o co biega. |
|
|
|
 |
roland
Site Admin Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Pomógł: 31 razy Wiek: 58 Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 424 Skąd: Opole
|
Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009 06:59
|
|
|
Musisz użyć zmiennej, która zapamiętuje na której podstronie jesteś. Na przykład przy uruchomieniu skryptu przypisujesz pod zmienną 0. Gdy wejdziesz na pierwszą podstronę przypisujesz zmiennej 1, i tak dalej.
I teraz. Jeżeli zmienna ma wartość 1 to ustawiasz kolor przycisku:
Kod: | myColor = new Color(this);
myColor.setRGB(0xFF0000); |
|
|
|
|
 |
glombi
Początkujący

|
Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009 14:40
Moje WWW: www.artflower.pl |
|
|
Załączyłem plik źródłowy. Chce aby skupić się na pierwszy dwóch obrazkach Latino solo i hiphop. Chciałbym żeby aktywne menu, czyli aktywna strona wyróżniała się kolorowym zdjęciem, czyli jak ktoś kliknie przykładowo na latino solo to żeby ten obrazek został kolorowy a reszta czarno-biła. Oczywiście musi pobrac id artykułu, wpisująć w treść strony kod:
Kod: | $id = JRequest::getVar('id',0);
$query = 'SELECT sectionid FROM jos_content WHERE id = '.$id;
$db =& JFactory::getDBO();
$db->setQuery( $query );
$data = $db->loadRow();
$id_sekcji = $data[0];
<script type="text/javascript">
// <![CDATA[
var so = new SWFObject("<?php echo $this->baseurl ?>/swf/top_main.swf", "flash_header", "914", "306", "8", "#FFFFFF", false);
so.addVariable("id_sekcji","<? echo $id_sekcji; ?>");
so.addVariable("id","<? echo $id; ?>");
so.addParam("wmode", "opaque");
so.addParam("scale", "noscale");
so.write("header");
// ]]>
</script> |
Nie wiem jak to zjeść. Gorączki białej dostaję. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 1.13 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|