SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lista właściwości obiektów
Autor Wiadomość
widex
Praktyk

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009 13:28   Lista właściwości obiektów

Witam.
Startuję ze SwishScript, jedna rzecz mi strasznie doskwiera, otóż nie potrafię nigdzie znaleźć listy właściwości danego obiektu.
Część tych głównych jest w manualu. lub pod pr. klawiszem myszy.

Jednak dziś potrzebowałem zmienić kolor obiektu "kształt" z zielonego na czerwony i nie potrafię tego zrobić. Próbowałem tak:
_root.kwadracik._color=2323;

Proszę o pomoc, jak sterować kolorem, gradientem oraz innymi właściwościami, jak się do nich dostać?

^shastaan 

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009 14:10   

wpisać "color" w help programu i przeszukać wyniki,

natrafić na "setRGB" i powiedzieć "aha" :]

Z resztą problemów postępować analogicznie.

Czasem może się nie udać bo nie wpadniemy na to co należy wpisać w help albo nie zrozumiemy tego co znajdziemy bo nie znamy angielskiego.

Wtedy zamiast help programu może nam posłużyć "search" na tym forum. Można się bowiem spodziewać, że skoro na coś wpadliśmy, to ktoś inny wpadł na to w 2005tym roku i już dawno to tu opisał. Tak jak na przykład zmianę koloru obiektów za pomocą skryptu.

widex
Praktyk

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009 22:07   Poszukiwanie manulala

shastaan napisał/a:
wpisać "color" w help programu i przeszukać wyniki,

natrafić na "setRGB" i powiedzieć "aha" :]

Ja mam wersje PL manula, nie ma w nim takiej frazy niestety.
Jeśli możesz załącz wersję EN manuala.

shastaan napisał/a:

Z resztą problemów postępować analogicznie.
Czasem może się nie udać bo nie wpadniemy na to co należy wpisać w help albo nie zrozumiemy tego co znajdziemy bo nie znamy angielskiego.
Wtedy zamiast help programu może nam posłużyć "search" na tym forum. Można się bowiem spodziewać, że skoro na coś wpadliśmy, to ktoś inny wpadł na to w 2005tym roku i już dawno to tu opisał. Tak jak na przykład zmianę koloru obiektów za pomocą skryptu.

Nie do końca się z tym zgodzę, pytanie o kolor jest tylko częścią pytania, główna jego część dotyczy sposobu odczytania właściwości obiektu. Programuję w wielu językach, teraz uczę się tego, poznałem filozofię, składnię, teraz chcę poczytać o wbudowanych funkcjach, obiektach i ich właściwościach i ciężko znaleźć takie coś w jednym kawałku.
Dziwi mnie to bo praktycznie do każdego języka zawsze jest udostępniony taki dokument pt. Opis bibliotek.
Możliwe, że przeoczyłem i jest gdzieś na stronie swisha, jeśli jest poproszę o linka.

Johanson 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 19 Sie, 2009 22:30   

Witam w klubie

Ujmę to tak:
My Ci sprzedamy program, który działa NIECO inaczej niż pozostałe
i możesz go używać (jeśli dasz radę).
W sprawach bardziej szczegółowych nie licz na help - szukaj na forum.

(Ja też zadałem pytanie o właściwości obiektów
- chodziło o nadawanie koloru i grubości borderu
z poziomu ActionScript'u - ale widocznie nikomu
to nie było potrzebne.)

Pozdrawiam
i życzę cierpliwości

^sl01k 

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 00:32   
   Moje WWW: cześć prac w stopce :)

szukajcie tez na forum swishzone.com ... jezeli codzi o help to www.sl01k.cal.pl/SwishMax2.rar
jezeli chodzi o kolory to : http://swish.wodip.opole....b8bf7a317#19984 tam w zalaczniku umiesilem skrypt ktory koloruje shapy/mc poprostu obiekty

http://sl01k.cal.pl/portfolio/
http://fachowo.co

Johanson 
Przyjaciel

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 02:29   

Drogi Słoiku

Z całym szacunkiem, ale nie jest to skrypt, który koloruje shapy/mc.
Jest to tylko próba (w tym kontretnym przypadku-udana)
obejścia problemu i zrobienia tego na siłę.
Nie jest to ani eleganckie, ani w pełni skuteczne.

Przecież, jeśli na stole stoi filiżanka z uchem po lewej stronie,
to (przy założeniu, że nie jestem mańkutem) nie obracamy stołu!

Chodzi mi raczej o czytelne wyartykułowanie problemu
i stworzenie pewnego 'frontu', który pozwoli niejako wymusić
na autorach Swish'a rozwiązanie tego zagadnienia profesjonalnie.

^shastaan 

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 09:35   

Takiej specyfikacji o jaką wam chodzi nie ma do swisha i nigdy nie było, ten temat też był już poruszany x razy. Kupując program (kolejną jego wersję) niejako godzilem się na to i uważam, że nie ma czego żałować gdy program kosztuje 10cio krotnie mniej niż flash :]

A w swoim poście wyżej chciałem przekazać, że właśnie w związku z tym, jeśli na swoje pytanie nie możesz znaleźć odpowiedzi, pomyśl czy zamiast niego nie zadać 3 innych, bardziej szczegółowych. Niestety trzeba się nakombinować, ale odpowiedzi na te pytania już na forum są.

widex
Praktyk

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 11:22   Odczyt koloru

O.k widzę, że o opisie obiektów i ich właściwościach mogę pomarzyć.
Jednym zdaniem odniosę się tylko do kwot i porównania z 10x droższym flashem.
Nie jest to usprawiedliwienie, bo napisanie dokumentacji nie kosztuje takich kroci, a nawet jakby program był o 50zł droższy to spokojnie można byłoby kupić. Dla programisty taka dokumentacja to podstawa.
A program swishmax bardzo mi się podoba i nie chcę z niego rezygnować.

Postaram się zadawać konkretne pytania, wpisywanie kolorów powiedzmy wiem jak zrobić.
A teraz odwrotnie - jak je odczytać z obiektu ;-)
A na dokładkę - jak obsłużyć gradient?

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 13:04   

http://www.swishtutor.com/ tu znajdziesz np o buttonie coś i co możesz do niego przypisać.

widex
Praktyk

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 13:56   Jak odczytać kolor

Szymciosek napisał/a:
http://www.swishtutor.com/ tu znajdziesz np o buttonie coś i co możesz do niego przypisać.

W manualu EN i na tej stronie znalazłem: colorObject.getRGB();
Ale ta metoda zwraca to co wcześniej ktoś ustawił za pomocą colorObject.setRGB();

A ja chcę odczytać pierwotnie wprowadzony kolor, podczas tworzenia animacji.
Przeglądam tą dokumentację i nie widzę, nie ma sposobu? Nie chce mi się wierzyć.

^shastaan 

Wysłany: Czw 20 Sie, 2009 15:08   

widex,
Co do Twojego odniesienia sie do mojego porownania do flasha to ja nikogo nie chce usprawiedliwiac, napisalem zresztą, że też bym pełną specyfikację chciał mieć. Niemniej, juz siedze w swishu pare lat i pogodzilem się z faktem, że jej nie ma i staram się z tego programu wydusić co się da, a da się bardzo wiele.

Jesli jesteś pewien że getRGB dziala tylko po uprzednim setRGB, to proponuje na początku animacji użyć setRGB żeby ten problem ominąć i mieć zrobione.
Co do gradientu to w moim (angielskim, jedynym słusznym ;] ) helpie zwróciło następujące hasła, które proponuje przestudiować:

beginFill()
beginGradientFill() - to przede wszystkim
endFill()

eden
Ekspert

Wysłany: Czw 27 Sie, 2009 14:08   

jesli chodzi o action script 1 i 2 to zaczynalem od tego (i czesto nadal z tego korzystam, jako ze swish niedorobil sie funkcji slownikowych)

http://www.adobe.com/supp...ipt_dictionary/

byc moze wyprzedze odrazu Twoje prawdopodobne pytanie: "czy swish z tym wspolgra"
Tak. Jesli w czym kolwiek juz programowales to dasz rade obejsc kilka syntaxowych problemow (w wiekszosci nie jest to nawet konieczne) Nalezy pamietac ze swish ma bardzo "zyczliwy" kompilator, i jesli tylko syntax kodu jest dlaniego poprawny to w pliku swf znajdzie sie dokladnie to co chcemy zeby sie znalazlo (niezaleznie od tego czy jakis tam swishscript to ma czy nie) ostatecznie to flashplayer interpretuje nasze pliki.

Odpowiedz do tematu