SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SWiSH Max3 BETA
Autor Wiadomość
mielu 

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 16:59   SWiSH Max3 BETA

Pojawiła się nowa wersja sm narazie wer. beta dostępna jest pod tym adresem:

http://forums.swishzone.c...showtopic=66232

UndefinedMan 
Mistrz

Wysłany: Sob 08 Sie, 2009 23:19   

no miło widzieć, że swish idzie do przodu, aczkolwiek spodziewałem się czegoś więcej....

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Nie 09 Sie, 2009 09:10   

Nie tylko ty :)
Ale jakoś się rozwija.
Dodali nowy bajer łączenia ruchu, np kwadrat żeby sobie leciał po narysowanej przez nas linii.

Jakieś nowe komponenty. Narzędzie "nóż" do cięcia jak się chce.

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 09:50   

Szymciosek napisał/a:

Dodali nowy bajer łączenia ruchu, np kwadrat żeby sobie leciał po narysowanej przez nas linii.
Jakieś nowe komponenty. Narzędzie "nóż" do cięcia jak się chce.

Miałem możliwość testowania SWiSH Max3 już w wersji alpha. Trochę czasu nad nim posiedziałem i z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że źle odebraliście kierunek rozwoju SWiSH-a. Szukacie narzędzi które upodobnią go do Flasha. Żeby nie było nieporozumień. Oczywiście każde narzędzie które zwiększa jego możliwości cieszy mnie bardzo. Ale moim zdaniem projektanci SWiSH-a wybrali inny kierunek rozwoju. Zauważcie - w SWiSHMax - bardzo dużo gotowych efektów, w Max2 - komponenty, no i Max3 - projekty stron i zintegrowany FTP. Kilka kliknięć bez potrzeby znajomości tworzenia stron i gotowa witryna na jest już na serwerze.

I to odróżnia oba programy - jeden dla programistów - drugi dla chcących szybko i bezboleśnie utworzyć własną stronę lub baner.

Oj, chyba wsadziłem kij w mrowisko...

^shastaan 

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 10:29   

I trochę mnie nim walnąłeś po drodze :]

UndefinedMan 
Mistrz

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 19:43   

roland, masz racje, po prostu oczekuje od swisha by byl naprawde profesjonalnym programem do robienia zaawansowanych stron i rzeczywiscie kierunek rozwoju idzie w innym kierunku anizeli flash

smok3n 
Praktyk

Wysłany: Sob 22 Sie, 2009 16:20   

roland napisał/a:
Kilka kliknięć bez potrzeby znajomości tworzenia stron i gotowa witryna na jest już na serwerze.

Kurde to ciekawe co zrobią portale sprzedające layouty w Słiszu, albo klienci którzy zamówili sobie stronę u programisty lub na takim portalu i zapłacili sporą kabzę i tu się okazuje że w tej cenie klienci mogą mieć oryginalny program i zrobić to samemu po przeczytaniu kilku forów i tutków ?

roland 
Site Admin
Roland Zimek

Wersja SWiSH: Max4
Wysłany: Pon 24 Sie, 2009 10:36   

smok3n napisał/a:
i zapłacili sporą kabzę i tu się okazuje że w tej cenie klienci mogą mieć oryginalny program i zrobić to samemu po przeczytaniu kilku forów i tutków

Za niewiedzę też się płaci. Ale do rzeczy, jak sam zauważyłeś należy "przeczytać kilka forów i tutków", a to już dla wielu za wiele i dlatego wolą zapłacić. Ponadto jeżeli na przeczytanie i wykonanie będą potrzebowali tygodnia, to wolą zapłacić 100 albo 200 i mieć jakąś stronę.

Mnie bardziej martwi coś innego, co wynika z twojego postu. Pojawi się masa stron łudząco do siebie podobnych, bo wykonanych tym samym szablonem. I nawet jeżeli to jest "najśliczniejszy" szablon, to oglądając go po raz n-ty ma się już dosyć.

Nie jest to wina SWiSH-a. Wystarczy wejść na jeden z portali oferujących miejsce na stronę z dostępnymi szablonami. I już wysyp podobnych stron gotowy. Ale cóż - internet dla wszystkich, internet - globalna wioska, itp. Czy to dobrze, czy źle? Wydaje mi się, że to jednak dobrze i należy to przeboleć. Przypomnijcie sobie Waszą pierwszą stronę. Czy to była taka wspaniała strona, że wchodzący wychwalali ją samymi ochami i achami. Początkujący muszą mieć mozliwość przygotowania strony w kilka kliknięć. To nie może ich zniechęcić, a wprost przeciwnie. Kiedy "naprodukują" kilka podobnych stron będą chcieli się wyróżnić i zaczną robić coś samemu a nie korzystać z gotowców. Sądzę, że dzięki takiemu podejściu jest szansa, że kilka z tych osób zaczynających od gotowych szablonów z czasem stanie się profesjonalistami. Gdyby nie było tych szablonów, to może ten pierwszy krok byłby dla nich za skomplikowany?

Odpowiedz do tematu