SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycisk przykrywa text
Autor Wiadomość
KermiT01
Początkujący

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 14:12   Przycisk przykrywa text

Gdy tworze tekst i chcę pod nim nałożyć przycisk, to on przykrywa mi ten tekst i nie wiem co zrobić żeby to zmienić.

Edit: I jeszcze jedno. Jak wczytuje się stronka dałem blur na tekście, teraz zgrupowałem go do buttonów z przyciskami i jak na niego najeżdżam to ten blur się robi, jak go skasować ?

Edit: Następne... Jak miałem efekt na napisach i zrobiłem je z przyciskiem w button, to jak usunąć ten efekt z napisów ?? Tam gdzie są klatki tego efektu nie ma :/

^shastaan 

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 16:51   

po pierwsze to strasznie niejano piszesz więc domyślam się jedynie o co Ci chodzi
ale spróbuj zaznaczyć button, który zrobiłeś buttonów i tekstu i pod prawym przyciskiem myszy wybierz grouping/ungroup

najlepiej wklej tu plik i postaraj się jasno i powoli napisać co chcesz zmienic

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 17:24   

Chodzi o to że jak robię np. jakiś tekst i później w tym miejscu robię koło, to koło przykrywa mi tekst... i co zrobić żeby tekst był na kole a nie pod kołem

Edit: Pilne: Jak mam buttona, to jak zrobić efekt rollover, tylko na tekście i gdzie on w ogóle jest, bo szukałem i nie mogę znaleźć.

UndefinedMan 
Mistrz

Wysłany: Sob 01 Sie, 2009 18:33   

uwielbiam takie pytania, jesli dobrze rozumiem chodzi Ci o hierarchie elementów, robisz przycisk, tworzysz tekst, nastepnie koło, jednak koło jest nad nim.. wystarczy przeciągnąć circle w drzewie poniżej tekstu..

pozatym zalecam minimalne podstawy z programem, bo jak masz zamiar pytac sie o kazda pierdole to daj se siana.

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009 10:52   

UndefinedMan napisał/a:
uwielbiam takie pytania, jesli dobrze rozumiem chodzi Ci o hierarchie elementów, robisz przycisk, tworzysz tekst, nastepnie koło, jednak koło jest nad nim.. wystarczy przeciągnąć circle w drzewie poniżej tekstu..

pozatym zalecam minimalne podstawy z programem, bo jak masz zamiar pytac sie o kazda pierdole to daj se siana.

Tak się zastanawiam, czy ty na tym forum od razu pisałeś tutoriale dla innych, czy też potrzebowałeś pomocy....

^shastaan 

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009 11:05   

Jakkolwiek UndefinedMan nie jest za uprzejmy i miły, to nigdy nie pytał o takie podstawy, i ma rację bo wystarczy przeczytać help, FAQ, przerobić lekcje rolanda - postarać się trochę samemu - do czego gorąco zachęcam bo to ułatwi sporo i Tobie i nam ;] Nie damy rady nauczyć Cie swisha przez forum. Forum jest po to by otrzymać odpowiedzi, których nie znajdzie się samemu - najpierw za pomocą search :P

Pozdrawiam i powodzenia.

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009 11:19   

shastaan napisał/a:
Jakkolwiek UndefinedMan nie jest za uprzejmy i miły, to nigdy nie pytał o takie podstawy, i ma rację bo wystarczy przeczytać help, FAQ, przerobić lekcje rolanda - postarać się trochę samemu - do czego gorąco zachęcam bo to ułatwi sporo i Tobie i nam ;] Nie damy rady nauczyć Cie swisha przez forum. Forum jest po to by otrzymać odpowiedzi, których nie znajdzie się samemu - najpierw za pomocą search :P

Pozdrawiam i powodzenia.

Właśnie przy tutko Rolanda się zatrzymałem. Robiłem tutek o tworzeniu buttonów i on pisał, że można zmienić kolor przycisku jak się najeżdża, klika itp. napisał jeszcze, że na tekst można dodać jakikolwiek efekt. Szukałem rollover, bo o to jest chyba efekt jakby podświetlania napisów. W swishu rozwijam button, down state, sprite i klikam na tekst, przechodzę do zakładki script -> add script -> action -> button, i tam jest on rollover, ale nie mogę na niego kliknąć. Dlaczego ?

UndefinedMan 
Mistrz

Wysłany: Nie 02 Sie, 2009 21:07   

KermiT01, jestem na forum od 2007 roku, jednakze w ogole prawie nie pisałem. Pisałem w naprawde sytuacjach esktremalnych, a tak to samemu się wałkuje, bo jednak ktoś mi kiedyś powiedział: Ucz się sam, bo to procentuje! Czego i Tobie życzę.

[ Dodano: Nie 02 Sie, 2009 21:14 ]
jak tworzysz button, to go stworz w drzewie kliknij prawym na ten button i masz has separate over state i down state, tu sobie umieszczasz tesktm kołka i co tylko chcesz, jesli chcesz przypisac zdarzenia on roll over on press on roll out itd musisz miec podswietlony nie tekst w buttonie, lecz sam button! bo zdarzenia przypisujemy do buttona a nie do elementów, które button zawiera.

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009 08:17   

UndefinedMan napisał/a:
[ Dodano: Nie 02 Sie, 2009 21:14 ]
jak tworzysz button, to go stworz w drzewie kliknij prawym na ten button i masz has separate over state i down state, tu sobie umieszczasz tesktm kołka i co tylko chcesz, jesli chcesz przypisac zdarzenia on roll over on press on roll out itd musisz miec podswietlony nie tekst w buttonie, lecz sam button! bo zdarzenia przypisujemy do buttona a nie do elementów, które button zawiera.

I wszystko tak zrobiłem! Daję testuj i dalej nie działa, przy rollover mam na dole zaznaczone tylko rollover.

UndefinedMan 
Mistrz

Wysłany: Pon 03 Sie, 2009 08:52   

masz tu przykład, spróbuj otworzyć

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 20:08   

To teraz mam problem taki:
Zrobiłem sobie stronę, wysłałem na hosting cba.pl i na yoyo.pl, na obu to samo tzn.

http://www.kompcen.cba.pl/ wyskakuje jakiś błąd, wszystko wyeksportowałem HTML+SWF, tak samo zrobiłem z podstroną nowiny: http://www.kompcen.cba.pl/nowiny.html i kontakt, tutaj już wszystko bez błędów. Co jest ?

Szymciosek 
Ekspert

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 20:43   

Tak jest jak robisz html + swf w test.

Ps. I nie lepiej zrobić wszystko w jednym swf, ładując podstrony do content ?

mielu 

Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 21:02   

wywal z pliku html

Kod:
<script type="text/javascript" language="JavaScript">
      <!--
      if (location.hostname!="") {
        alert("This file is for testing on your local PC only\nUse File | Export | HTML+SWF to create HTML file for publishing");
      }
      // -->
    </script>

i
Kod:
<param name="base" value="D:/Kompcen/">

i
Kod:
base="D:/Kompcen/"

lub po prostu daj sobie export HTML+SWF a nie test jak pisze kolega wyżej

KermiT01
Początkujący

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 07:14   

Szymciosek napisał/a:
Tak jest jak robisz html + swf w test.

Ps. I nie lepiej zrobić wszystko w jednym swf, ładując podstrony do content ?

A co trzeba gdzie wpisać, żeby ładować podstrony z jednego swf?

mielu 

Wysłany: Sro 05 Sie, 2009 08:10   

poczytaj to http://swish.wodip.opole....hlight=swf++swf

Odpowiedz do tematu