SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zatrzymanie rollout w przycisku
Autor Wiadomość
vivace 
Bywalec

Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008 22:15   Zatrzymanie rollout w przycisku

Witam :)
Od dłuższego czasu poszukuję pewnego rozwiązania dla kodu zatrzymującą animacje buttona.
Animacja jest uruchamiana przez rollover i rollout. Jak zatrzymać uruchamianie rollout po onpress. Chodzi o to by plik graficzny stał się statyczny po naciśnięciu buttona i kiedy zjedzie się przypadkiem kursorem z niego, żeby rollout już nie zadziałało podczas wyjścia ze sceny.
W załączeniu pliczek z kodem.

marcino 
Mistrz

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008 00:38   

witam,
można tak to zrobić z pewnością jest jakieś ładniejsze rozwiązanie tego ale to też zda egzamin.

w załączniku jest plik. twojego nie otworzyłem, mój swishmax już jest za stary :wink:

Ps. to jest robione na duszkach, tak się łatwiej animuje przyciski :wink:

vivace 
Bywalec

Wysłany: Wto 13 Maj, 2008 23:35   

Niestety nie do końca o to chodziło. Próbowałam przerobić ten plik ale niestety mi się nie udało.
W zawiązku z tym opiszę o co chodzi dokładniej.

Jest animacja główna na której znajdują się cztery przyciski - duszki. Składają się one ze statycznego tekstu i animowanego kształtu. W momencie kiedy kursor nie znajduje się na pozycji przycisku widać tylko tekst a kształt ma być niewidoczny. W chwili najazdu kursora uruchamiany jest rollover i kształt jest „wkręcany” czyli uwidacznia się a przy rollout znika.
Problem pojawia się w momencie naciśnięcia. Chcę żeby kształt stał się statyczny i widoczy na naciśniętym butonie.

I druga sprawa: jak rozwinąć ten skrypt na kilka przycisków a nie tylko na dwa.

Kolejna, może istotna rzecz, o której na wszelki wypadek wspomnę to fakt iż owe butony mają sterować z głównej animacji innymi, zewnętrznymi plikami .swf wgrywanymi do duszka w głównej animacji.

marcino 
Mistrz

Wysłany: Czw 15 Maj, 2008 11:04   

tak pi razy oko chyba wiem o co Tobie już chodzi..
poszukaj na forum o tellTarget, to rozwiąże twój problem (kilka fajnych przykładów jest podanych) :wink:

Odpowiedz do tematu