|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
[Prośba] Skrypt wyswietlajacy zmienne z xml |
Autor |
Wiadomość |
DJ WOLF
Początkujący

|
Wysłany: Wto 29 Sty, 2008 14:40 [Prośba] Skrypt wyswietlajacy zmienne z xml
Moje WWW: http://www.d-clubb.info |
|
|
Witam,
Jestem z deczka noobem w dziedzinie flasha i dlatego chcialem sie zapytac czy nie pomogl by mi ktos ze skryptem, ktory wyswietlal by na mp3 playerku dane o mp3-ujce (artyste i tytul). Niby powinien wyswietlac ID3 Tagi ale tego nie robi.
Skrypt w playerku:
onFrame (2) {
if (_root.song.duration) {
duration = _root.song.duration / (_root.song.getBytesLoaded() / _root.song.getBytesTotal());
_root.progressbar_progress._xscale = _root.song.position * 100 / duration;
_root.progressbar_loaded._xscale = _root.song.getBytesLoaded() * 100 / _root.song.getBytesTotal();
if (length(_root.song.id3.artist) == 0) {
artist = "unkown";
} else {
artist = _root.song.id3.artist;
}
if (length(_root.song.id3.tit2) == 0) {
title = "unkown";
} else {
title = _root.song.id3.tit2;
}
_root.name_label.text = artist + " - " + title;
x = Math.round(_root.song.position / 1000);
if ((x % 60) < 10) {
s = "0" + x % 60;
} else {
s = x % 60;
}
_root.duration_label.text = Math.floor(x / 60) + ":" + s;
_root.volume_label.text = _root.volume;
_root.panning_label.text = _root.panning;
gotoAndPlay(1);
} else {
_root.name_label.text = "";
}
}
i podczas gdy gra muza to pisze: unkown - unkown :/ a ja chce aby pobieralo informacje o utworku z playlisty
Skrypt playlisty:
<?xml version="1.0"?>
<playlist>
<file src="" />
<file src="" />
</playlist>
Chcial bym zeby wygladalo to mniej wiecej tak:
<?xml version="1.0"?>
<playlist>
<file src="" artist="" title=""/>
<file src="" artist="" title=""/>
</playlist> |
|
|
|
 |
eden
Ekspert

Pomógł: 35 razy Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 265 Skąd: warsaw
|
Wysłany: Sro 30 Sty, 2008 10:37
|
|
|
czesc,
słow kilka o id3 ...
informacji id3 które posiada mp3 jest kilka wersji (własciwie 2) mamy ID3v1.x oraz ID3v2.x zasadnicza roznica między nimi to taka ze v2 umieszcza informacje o mp3 na początku mp3 zaś v1 na samym końcu, i tutaj pierwsze odmniemanie dlaczego Twoj skrypt niedziała,
Kod: | onFrame (2) {
if (length(_root.song.id3.artist) == 0) {
artist = "unkown";
} else {
artist = _root.song.id3.artist;
} |
starasz się wydobyc taga na klatce 2, jesli mp3 zawiera ID3v1 dane artist mogą jeszcze byc niedostepne, bedą dopiero kiedy cała mp3 się załaduje. Sproboj umiescic kod w bloku onEnterFrame() {
}
nastepna kwestia z ID3 to wersja playera. FlashPlayer6 suportuje tylko IDv1 (i 1.1) dopiero dalsze wersje suportują IDv2.x - powiesz:'ja mam najnowszego playera oczywiscie' i bardzo prawdopodobne ze masz skoro tworzysz flashe, ale przeciętny user może niemieć i znowu klops.
co więcej do tagów IDv2.x odwołujemy się inaczej.
W kodzie ktory napisałes, zakładasz ze mp3 ma taga IDv1 song.id3.artist w ID2 to samo daje .id3.TPE1, lista odpowiedników ponizej
Kod: | COMM Sound.id3.comment
TALB Sound.id3.album
TCON Sound.id3.genre
TIT2 Sound.id3.songname
TPE1 Sound.id3.artist
TRCK Sound.id3.track
TYER Sound.id3.year |
(wogole ID3v2 ma trochę więcej tagów)
Morał z tego taki ze trzeba by zrobić suportowanie dla obu versji ID3 i dodatkowo poinformowac goscia ze by updatował playera (zakładając ze mp3 ma ID3v2 i zrobiłeś obsługe ID3v2 to nadal niezadziała jak ktos ma flashplayer6 >_<)
Na koniec dochodzi jeszcze jedno, plik mp3 wcale niemusi miec danych ID3 w zadnej wersji, albo mieć je ale puste a takze mieć obie wersje naraz to juz zalezy od softa ktory je konwertował.
Mowisz ze wyswietla 'unkown - unkown ' a to juz nietak zle, bo to znaczy ze Twoj if (length(_root.song.id3.tit2) == 0) {
title = "unkown";
zadziałał , inaczej rezultat powinien być raczej undefined - undefined.
jesli sam bedziesz dodawał mp3 gdzies na stronę to mozesz skorzystac z softu edytującego tagi ID3 by przystosowac mp3 do Twojego swf'u. Jezeli zas zrezygnujesz z ID3 to xml'a proponuje takiego:
Kod: | <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<playlist>
<mp3file>
<src>blahblah.mp3</src>
<artist>blahblah</artist>
<title>blahblah</title>
<pozycja na liscie ...
<inne bitraty itd itd ...</>
</mp3file>
<mp3file>
<src>blahblah.mp3</src>
<artist>blahblah</artist>
<title>blahblah</title>
<pozycja na liscie ...
<inne bitraty itd itd ...</>
</mp3file>
</playlist> |
Mam nadzieje ze cus pomogłem. |
|
|
|
 |
DJ WOLF
Początkujący

|
Wysłany: Sro 30 Sty, 2008 16:42
Moje WWW: http://www.d-clubb.info |
|
|
Zastosowale pierwsze rozwiazanie tj. zmiana na IDv2 i tez nie smiga tylko wyswietla te unknow czy jakos tak , a po zastosowaniu Twojego skrypta tez nie smiga jak powinno, nawet edytowalem go pozniej tez nie smigal. A co do mp3 to mam na swoim serwerze jak by to bylo wazne No ale checi sie licza i widze ze chcesz pomoc, wiec jak mozna to licze na Ciebie. |
|
|
|
 |
eden
Ekspert

Pomógł: 35 razy Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 265 Skąd: warsaw
|
Wysłany: Sro 30 Sty, 2008 23:25
|
|
|
no to zapodaj swi razem z mp3 na ktorej testujesz - policzymy razem |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.61 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|