SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
2 problemy z html
Autor Wiadomość
misha 
Początkujący

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 19:24   2 problemy z html

Witam,
Jestem nowym uzytkownikiem swishmaxa. Przegladam forum ale nie znajduje odpowidzi na moje problemy z html.
Pierwszy jest taki ze jesli mam na projekcie strony duzo tekstu to nie eksportuje mi prawidlowo strony do HTML, tzn. w przegladarce nic sie nie pojawia. Dopiero gry zamienie tekst przez brake into shapes i wtedy eksportuje to jest ok. Czy tak musze robic z kazdym tekstem zeby bylo ok w html?
Drugi jest taki, ze nawet jak jest prawidlowy html to i tak w Explorerze zanim mi wyswietli strone to wymaga potwierdzenia o dopuszczeniu informacji. Czyli nie laduje strony automatycznie. Co mozna z tym zrobic?
Pozdrawiam i porsze o pomoc

Seb 
Ekspert

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 20:13   

co do tekstu to nie wiem
a na drugie pytanie moze ten wątek Ci odpowie skrypt do ie

webmes 
Znawca

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 11:55   
   Moje WWW: www.webmes-portfolio.za.pl

Nie zagłębiałem się w ten problem, ale może rozwiązaniem dla tekstu będzie nadanie mu funkcji "dynamic text"?
Natomiast drugi problem można rozwiązać tak jak pisał to kiedyś nugatt.
Mianowicie z wyeksportowanego indexu.html wyrzucasz wszystko i wklejasz:
Kod:

" <script type='text/javascript' src="dynamik.js"></script> "

Poźniej na serwer wrzucasz plik "dynamik.js w któym precyzujesz dane swojego .swf np w ten sposób:

// plik dynamik.js (skrypt Javascript)
document.write('<embed src="index.swf" quality=high bgcolor=#EAE6D9 WIDTH="755" HEIGHT="546" NAME="index" ALIGN="top" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer">')

Z tego co wiem to problem tej ramki wynika z nowych aktualizacji Microsoftu. Według nich zawartość flash jest traktowana jako niebezpieczna:D . Powodzenia

Qiub
Doradca

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 13:07   

istota problemu z IE jest dosc problematyczna... widocznie programisci z teamu IE nie potrafia odpowiednio zabezpieczyc obslugi kontrolek i omineli to w sposob taki ze na wlasna odpowiedzialnosc odpalasz skrypt :D dwuklik rozwiazuje sprawe

mozna to ominac na kilka sposobow , osadzenie w embed wg. zalecen macromedii/ obecnie adobe/ nie jest on jednak zgodny w W3C, drugim sposobem jest oparcie mv o skrypty ObjcetSWF, UFO lub Satay. 3 ostatnie sa zgodne i nie potrzeba 2 kliku :D /czyli potwierdzenia uruchomienia skryptu,kontrolki/

a chyba o to chodzi jak dobrze zrozumialem

un macho con cojones de ferro :) yeah baby;)

nugatt 

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 15:24   

Qiub napisał/a:
istota problemu z IE jest dosc problematyczna... widocznie programisci z teamu IE nie potrafia odpowiednio zabezpieczyc obslugi kontrolek i omineli to w sposob taki ze na wlasna odpowiedzialnosc odpalasz skrypt :D dwuklik rozwiazuje sprawe
nieprawda. tu chodzi o patent. ktoś tam (Eolas?) kiedyś opatentował automatyczny start animacji. microsoft musiał dodać to aktywacyjne kliknięcie. na operze tez to było. teraz czytałem, że się już dogadali i poprawia to w poprawkach :D do IE http://www.swffix.org/devblog/?p=19
Qiub napisał/a:
ObjcetSWF, UFO
jeśli chodzi o SWFObject i UFO to projekty się połączyły się w SWFObject (przez chwilę SWFFix - ale kojarzyło się że błąd jest w SWF)
Seb napisał/a:
skrypt do ie
lepsze jest chyba http://swish.wodip.opole....t=1258&start=25
Ostatnio zmieniony przez nugatt Nie 16 Gru, 2007 16:01, w całości zmieniany 1 raz  

Seb 
Ekspert

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 15:39   

to Qiub napisał a nie ja
i wiem że czerwony jest dla administracji :p

nugatt 

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 16:04   

coś się poniszczyło

Qiub
Doradca

Wysłany: Nie 16 Gru, 2007 17:15   

patent patentem jakos silnik gecko nie ma takiego problemu i opera tez nie miala problemu, wiem bo jak robie strony to sprawdzam na kilku przegladarkach zawsze i jak na razie tylko IE mial problem... i to nawet nie tyle co probblem tylko debilny wymysl ludzi z M$u potwierdzeniem tego jest wylaczony support w domyslnych ustwaieniach IE 6,7 co można samemu sprawdzic, sprawa Eolas to zupelnie inna bajka nie zwiazana z flashem bo oni maja tyle do tego co kot naplakal. W sprawie Eolasa rozchodzilo sie o osadzanie kontrolek oraz ich obsluge i to chodzilo o zuperlnie inne sprawy niz flash o ktorym moze decydowac tylko adobe! i inne niz <embed> ktore opracowalo w3c dla html4 wiec eloas ma takze i w tej sprawie tyle samo.

sprawa dotyczy rzekomej ochrony konsumenta przeciwko zlosliwemu softowi! co zreszta jest tez poparte stosownymi komunikatami oraz patchami na stronach M$!

co do swfobject i ufo to nigdzie nie pisze ze sie polaczyli! strona ufo

co do innych skryptow to nie wiem nic

ja uzywam poprzerabianego przez siebie UFO
z swfobject wlasnie mialem czasami problemy poniwaz nie w pelni wspiera nowe wersje flasha! co jestem w stanie udowodnic!

oczywiscie jezeli w czyms sie myle to poprosze o poprawki!

glupoty z dodatkowym skryptem pod ie to porazka poniewaz ie6 inaczej obsluguje flasha niz ie7 - sa to minimale roznice ale jednak sa a co za tym idzie potrzeba skryptu dla ie w starych wesjach nastepnie dla ie6 oraz dla ie7 : 3 skrypty dla prawidlowego dzialania!!!!!!!!!!!!
sprawdzie sobie najpierw!!! jezeli sie uzywa prostych animacji to dziala dobrze ale jak sie z czym wyskoczy to siwy dym!

UFO mam najbardziej sprawdzone ufam mu bardziej niz innych rozwiazaniom! po za tym UFO dostal rekomendacje od W3C a swfobject chyba nie !

[ Dodano: Nie 16 Gru, 2007 17:22 ]
co by nie bylo ze jestem goloslowny to zapodaje cytat ze strony z IDG.pl

Cytat:
Przypomnijmy - konflikt pomiędzy Eolas Technology a Microsoftem rozpoczął się w 1999 r., kiedy to firma złożyła pozew przeciwko koncernowi z Redmond, w którym oskarżało go o naruszenie patentu dotyczącego technologii, umożliwiającej przeglądarkom internetowym dostęp i wykonanie interaktywnych programów wbudowanych w strony WWW (takich jak aplety Javy czy kontrolki ActiveX). Przedstawiciele Eolas domagali się wydania zakazu dystrybucji systemu operacyjnego Windows oraz przeglądarki Internet Explorer.

i jeszcze dla ociemnialych
Cytat:
dostęp i wykonanie interaktywnych programów wbudowanych w strony WWW (takich jak aplety Javy czy kontrolki ActiveX)

Cytat:
Sprawa dotyczy przeglądarki Internet Explorer.

nugatt 

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 07:07   

Qiub napisał/a:
co do swfobject i ufo to nigdzie nie pisze ze sie polaczyli!
http://www.swffix.org/devblog/?p=3
i na stronie kola od ufo http://www.bobbyvandersluis.com/

Qiub napisał/a:
patent patentem jakos silnik gecko nie ma takiego problemu i opera tez nie miala problemu, wiem bo jak robie strony to sprawdzam na kilku przegladarkach zawsze i jak na razie tylko IE mial problem... i to nawet nie tyle co probblem tylko debilny wymysl ludzi z M$u potwierdzeniem tego jest wylaczony support w domyslnych ustwaieniach IE 6,7 co można samemu sprawdzic, sprawa Eolas to zupelnie inna bajka nie zwiazana z flashem bo oni maja tyle do tego co kot naplakal. W sprawie Eolasa rozchodzilo sie o osadzanie kontrolek oraz ich obsluge i to chodzilo o zuperlnie inne sprawy niz flash o ktorym moze decydowac tylko adobe! i inne niz <embed> ktore opracowalo w3c dla html4 wiec eloas ma takze i w tej sprawie tyle samo.
ja czytałem co innego:) flash to activeX. i przez Eolasa mamy tą aktywację
Qiub napisał/a:
opera tez nie miala problemu
=>mój screen z opery http://swish.wodip.opole....ighlight=skrypt
Qiub napisał/a:
z swfobject wlasnie mialem czasami problemy poniwaz nie w pelni wspiera nowe wersje flasha! co jestem w stanie udowodnic!
pokarz to moze sie przesiądę na ufo lub swfobject 2rc1

Qiub
Doradca

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 07:58   

http://www.swffix.org/devblog/?p=3 - moj blad, szukalem swfobject!

osadzanie kodu activex i innych kontrolek eloasa to tylko mechanizm posredniczacy... sam flash pod IE jest w kontenerze kontrolki a to duzo zmienia... wystarczylo zeby taki core IE zerznal jakies rozwiazanie i dodal do silnika i bylo by po klopocie... jednak chcieli sie nachapac kasy od programistow i firm no i przy okazji zalatwic sprawe z kontrolkami... w patencie eloasa nigdzue nie pisze ze medium nie moze startowac tylko pisze o tym ze rdzen obslugujacy medium pozwala na dalsze wykonanie kodu binarnego... tu sprawa dalej sie rozwiazuje bo mozna tak jak wczesniej wspimnialem zapodac kilka, kilkadziesiat lini do rdzenia i po ptokach... mogli tez na szybkiego stworzyc swoj mechaniz... i tak maja zamkniety kod a disemblacja nie wchodzi w gre przy czyms takim... mogli by ich cmoknac w tylek! No ale M$ slynie ze swej glupoty i slynal jeszcze bedzie przez jakis czas

Co do opery to mam kilka wersji portable :) - 6,7,8,9 i w zadnej nie mam tego co w IE!
w gecko podobnie, takze i safari nie wykazuje udziwnien!

co do swffix czy tam swf object zrob przezroczysta animacje z jakims kwadratem widoczym albo czym tam chcesz i zapodaj na rozne wersje przegladarek :) no i zrob screeny... :D

nugatt 

Wysłany: Pon 17 Gru, 2007 21:27   

Qiub napisał/a:
o do swffix czy tam swf object zrob przezroczysta animacje z jakims kwadratem widoczym albo czym tam chcesz i zapodaj na rozne wersje przegladarek :) no i zrob screeny... :D
na szczęście nie stosuje przezroczystych swf bo wolniej działają, jestem uratowany :)

Qiub
Doradca

Wysłany: Wto 18 Gru, 2007 07:04   

a brandmarki ?

:p

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 07:13 ]
jeszcze jedno nugatt!

Zauwazyles ze animacje przezroczystosci dzialaja lepiej na swf przekompilowanych we flashu np, cs9 ?

Odpowiedz do tematu