nie odtwarza się wczytana scena |
Autor |
Wiadomość |
ppatrykp
Początkujący

|
Wysłany: Wto 20 Lis, 2007 22:39 nie odtwarza się wczytana scena
|
|
|
witam! mam taki problem. zrobilem sobie pliczek .swf w ktorym jest text o inwestycji obok niego zrobilem przyciski do przewijania textu i wszystko dziala gdy sprawdzam odzielnie plik swf.. problem pojawia sie gdy index.swf wczytuje ta scene... ponieważ wtedy już przewijanie nie działa... co może być przyczyną? juz usypiam nad zmieniam najróżniejszych opcji....
z góry dzięki |
|
|
|
 |
InLove
Praktyk

|
Wysłany: Sro 21 Lis, 2007 00:07
|
|
|
Jakie info wyskakuje Ci w debugerze?
pozdro |
|
|
|
 |
ppatrykp
Początkujący

|
Wysłany: Sro 21 Lis, 2007 08:34
|
|
|
Kod: | LOADING URL (GET) url="inwestycja.swf"
window=""
ERROR: Cannot find variable or function 'text_' in statement:
<no event>::<no statment>
Referenced from: "_root.cialo"
ERROR: value on the left of the '.' is undefined for '.maska' in statement:
ERROR: value on the left of the '.' is undefined for '._y' in statement:
|
generalnie jak w swish chce zrobić podgląd to pyta czy kontynuować bo są błędy....
ewidentnie widać że są błędy ale czemu działa sam plik swf a po wczytaniu do glownego pliku nie...
tak wyglądają przyciski do przewijania
Kod: | on (press,release) {
if (_root.text_.tekst._y+_root.text_.tekst._height > _root.text_.maska._y+(_root.text_.maska._height*0.5)) {
_root.text_.tekst._y -= 15;
}
}
|
i drugi
Kod: | on (press,release) {
if (_root.text_.tekst._y < -180) {
_root.text_.tekst._y += 15;
}
}
|
jakieś sugestie? |
|
|
|
 |
InLove
Praktyk

|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 16:55
|
|
|
nie wiem czy dobrze rozumiem info z debuggera - ale jest brak przypisanej akcji do "_root.cialo" Hmm |
|
|
|
 |
ppatrykp
Początkujący

|
Wysłany: Czw 22 Lis, 2007 19:42
|
|
|
no tak. cialo to jest miejsce gdzie mi sie laduja wszystkie pliki swf. w zaleznosci od wyboru opcji w menu...
nawet wyszukalem kilka plików na forum z przewijaniem właśnie i po załądowaniu mi sie do pliku głównego po prostu NIE DZIALAJA te przyciski funkcyjne tu np od przewijania....
co to oznacza? podkreślam że pliki każdy z osobna działa bez zarzutu
kolejny wynik zwrócony przez debugger
Kod: | LOADING URL (GET) url="lokalizacja.swf"
window=""
ERROR: Cannot find target '/Scroller/txt' in statement:
(check that this target has been placed and hasn't been removed) |
|
|
|
|
 |
Grzesiek82
Fachowiec

Pomógł: 19 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Maj 2007 Posty: 101 Skąd: Kolbuszowa
|
Wysłany: Pią 23 Lis, 2007 20:36
|
|
|
Sprawa wygląda tak, jeśli ładujesz .swf'a do swf'a to akcje które są w pliku ładowanym (czyli twoje przewijanie) nie będą działać w głównej animacji przy założeniu, że ładujesz do sprita. Jedyną opcją jest załadowanie swf'a do level'a animacji głównej. Mam nadzieje że za bardzo nie zakręciłem. |
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona. - Albert Einstein |
|
|
|
 |
ppatrykp
Początkujący

|
Wysłany: Pią 30 Lis, 2007 15:34
|
|
|
ok, nie zauważyłem Twojej odpowiedzi.. już zasięgałem rady na innych mi znanych forach.. ale bez efektu... zależy mi na jak najprostrzym rozwiązaniu ..... podpowiedz coś może.... może dało by rade np stworzyć scenę w tym samym pliku i ładować do tego miejsca gdzie pojawiaja się dzialy..... jest to wykonalne?
ok mam pomysł tylko pomóżcie mi to zrealizować chce zrobić zby przyciski od przewijania byly w glownym pliku i pojawialy sie w okreslonym momencie.... i przewijaly ten wczytany swf...
co powinienem ustawić i jak? poniewaz chce przewijac ten sprite cialo w ktorym ona sie laduje.. po prostu je przesuwam w gore i dol.. nic wiecej;| |
|
|
|
 |
|