Kilka pytan o skrypty na dzien dobry :) |
Autor |
Wiadomość |
Han
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 15 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Pon 19 Lis, 2007 09:44 Kilka pytan o skrypty na dzien dobry :)
Moje WWW: www.studio-arte.pl |
|
|
Witajcie! To moj pierwszy post na tym forum... uzytkownikiem Swisha jestem od niedawna - bawie sie nim ale mam kilka zagadek technicznych ktorych nie potrafie sam przeskoczyc lub przeskakuje w sposob tak zamotany ze sam teraz nie bardzo wiem jak Jesli znacie odpowiedzi na moje pytania prosze napiszcie tu je ale wraz z komentarzami do poszczegolnych linijek tekstu tak zebym wiedzial co do czego sluzy
wiec tak:
1. mam duszka ktorego zapisalem jako swf i wrzucam go na strone za pomoca loadmovie. Sa to guziczki (5 szt) ktore delikatnie jeden za drugi wysuwaja sie zza czegos sa one zloadowene do filmu glownego ktorego nazwijmy arte natomiast duszka guzikowego nazwijmy guziki i teraz tak guziki wysuwaja sie po kliknieciu na przysisk znajdujacy sie w fimie arte. Animacje wslizgu maja zapisana w sobie i jak mowilem sa zapisane do swf i loadmoviowane zalezaloby mi na tym aby po kliknieciu na pozostale przyciski w filmie arte filmik guziki playowal sie od tylu (od ostatniej klatki do pierwszej).
2. Czy te guziki moga sie odwolywac do jakiegos np konkretnego duszka z filmu arte i jesli tak to jak? bo jesli nie to musze zrobic chyba teraz kolejne loadmovie pod kazdym guzikiem z guzikow i ladowac go na film arte
3. Czy jezeli jest obiekt animowany powiedzmy na 20 klatek to czy moge go jakims action skryptem odtworzyc do 10 klatki? powiedzmy cos jakby gotoandplay(1-10); albo cos na styl gotoAndplay(1);
on frame(10) stop
nie wiem jak tego uzyc i czy pozniej bede mogl odtwarzac od 10 klatki dalej?
4. Co sie wiarze z 3 potrzebuje przycisk muzyczny play pause... z tym ze nie doslownie:
normalnie muza sobie gra i jest w scenie glosniczek taki i jak sie na niego kliknie to muza sie stopuje i pojawia sie X (krzyzyk) na glosniku i jak klikam na niego to muza znow hula a krzyzyk sie fadeoutuje to akurat udalo mi sie osiagnac ale w strasznie zamotany sposob zrobilem duszek glosnika i duszek krzyzyka i po kliknieciu na glosnik krzyzyk wysuwal sie na pierwsza pozycje przez swapDepths i pozniej w druga strone podobnie... potrzebuje cos na styl (łopatologicznie )
on (press)
muzyka.stop();
krzyzyk.gotoandplay(2);
on second (press)
muzyka.play();
krzyzyk.gotoandplay(1);
dzieki za pomoc z gory bo wiem ze siedza tu maniacy ktorzy sie smieja jaki ten Han glupi bo nie wie takich prostych rzeczy hehe i maja racje ale przyszedlem sie tu uczyc i sie nie zawiedziecie slowo
[ Dodano: Pią 23 Lis, 2007 12:18 ]
jeeeeeeej czy tu jest taki maly ruch czy nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? |
|
|
|
|
Kermit
Profesjonalista
Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lip 2006 Posty: 176 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 07 Gru, 2007 02:51
Moje WWW: www.tsi.f6.pl |
|
|
czy nadal potrzebujesz odpowiedzi na te pytania ? bo jezeli tak to moge ci odpowiedziec a jezeli nie to chyba nie ma sensu zebym sie rozpisywal |
|
|
|
|
Han
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 15 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 18:39
Moje WWW: www.studio-arte.pl |
|
|
czlowieku ja wiernie czekam na jakikolwiek ruch w tym temacie poza tym to sie nie tylko mnie moze przydac |
|
|
|
|
Kermit
Profesjonalista
Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lip 2006 Posty: 176 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pon 10 Gru, 2007 12:54
Moje WWW: www.tsi.f6.pl |
|
|
twoje pytania sa strasznie chaotyczne i nie do konca wiadomo o co w nich chodzi.
tutaj masz odpowiedz do pytania nr 2: http://swish.wodip.opole....ghlight=cofanie
nierozumiem po co w 1 pytaniu przyciski ladowales poprzez loadmovie z innego swf'a. nie mogles zrobic tego w arte ? |
|
|
|
|
|