zmienna z php |
Autor |
Wiadomość |
shuman
Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 12 Paź 2007 Posty: 17 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007 19:20 zmienna z php
|
|
|
Witam
Po przeszukaniu postów we wszystkich przykładach jest tak:
Kod: | echo "&zmienna_swish=$zmienna_php&"; |
lub
Kod: | echo "&zmienna_swish=Tresc do wyswietlenia"; |
Jest taki kod:
Kod: | <?php
...
echo "&zmienna=$zmienna_w_php&";
...
?> |
W swishMax jest pobierana zmienna ale nie jej wartość?
animacja wyświetla: $zmienna
W drugim przykładzie jest dobrze.
Co tu może nie grać ?
Nie jestem programistą więc trudno mi znaleźć błąd |
|
|
|
 |
Kermit
Profesjonalista

Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Lip 2006 Posty: 176 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 08 Lis, 2007 23:07
Moje WWW: www.tsi.f6.pl |
|
|
hmm nie do konca wiem o co ci chodzi bo troszke namieszles ale sprobuje wyjasnic to i owo. Aby wyswietlic zmienna np. z PHP w swishu trzeba zrobic pole textowe, zmienic je na dynamiczny text i nadac tyle jaka nazwe zeby mozna bylo wlaczyc to pole textowe jako target. dzieki temu bediesz mogl wpisac w polu variable: nazwe zmiennej jaka chcesz wyswietlic. pole variable znajdziesz w zaawansowanych opcjach tego pola textowego. nastepnie wpisujesz maly skrypcik dzieki ktoremu bedziesz mogl "wyciagnac" zmienne z pliku PHP. kod wyglada nastepujaco: Kod: | onLoad () {
loadVariables("jakis_plik.php");
} |
kiedy juz to zrobisz zabierasz sie za plik PHP w ktorym piszesz taki kodzik: Kod: | <?php
$zmienna_php = "bleh";
echo "&zmienna_swish=$zmienna_php&";
?> |
I teraz kilka slow wyjasniajacych co ten kod robi.
Zmienna $zmienna_php otrzymuje wartosc textowa bleh.
&zmienna_swish otrzymuje wartosc $zmienna_php ktora z kolei ma wartosc bleh.
chyba wiesz jak dziala echo wiec to pomine. Po tak przygotowanych plikach wrzucasz je na serwer i odpalasz plik np. animacja.swf
Jezeli poprzedni kod niedzialal to musisz wiedziec ze jak napiszesz plik php i bedziesz chcial go odpalic na kompie bez uzycia serwera to nie bedzie on dzialal prawidlowo np. zmienna $zmienna_php nie otrzyma nadanej jej wartosci itd. bedzie on poprostu traktowany jako zwykly plik textowy. |
|
|
|
 |
shuman
Bywalec

|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2007 18:59
|
|
|
Dzięki ! testowałem lokalnie w przeglądarce . Jednak powstał inny problem!
mianowicie jak pobrać dwie różne zmienne? echo (tak mi się wydaje) nadpisuje pierwszą wartość drugą i swish wyświetla obie z tą samą wartością
tak wygląda plik swi: |
|
|
|
 |
Kermit
Profesjonalista

Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Lip 2006 Posty: 176 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2007 19:17
Moje WWW: www.tsi.f6.pl |
|
|
widze ze chyba nie przeczytales uwaznie tego co napisalem. pola kextowe nie moga miec takich samych nazw |
|
|
|
 |
shuman
Bywalec

|
Wysłany: Pią 09 Lis, 2007 19:38
|
|
|
... To było to .Pole to też biekt no nie?
Konkretnie chce z tego zrobić menu ale dynamiczne
tak że nazwę i url są przydzielanie w locie
A czy da się w ogóle przesłać adres url do animacji jest za to odpowiedzialna jakaś zmienna?
test na -> f-ma.slask.pl |
|
|
|
 |
Margo
Początkujący

|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 20:03
Moje WWW: http://www.terapia-naturalna.pl/strony/index.php |
|
|
Witam. Mam podobny problem ale z innej strony.
Mam stronę w swishu z której wysyłam metodą get zmienną do pliku php
W pliku php odczytuję plik tekstowy odpowiednio go obrabiam tzn dopisuję zmienną z swisha na początek pliku txt i zapisuję plik.
Tu kończy mi się plik php
problem w tym że gdy swish wywołuje php ( do zapisu zmiennej ) to otwiera tą stronę ( po prostu białe okno ) i nie wraca do swisha. W swishu jest po wysłaniu zmiennej następne polecenie do powrotu do 1 sceny i jest to wykonywane tylko że chwilę później wskakuje w tym samym oknie te nieszczęsne php.
Potrzebuje wyjaśnienia gdzie czegoś brakuje. |
_________________ proste pomysły są najlepsze |
|
|
|
 |
shuman
Bywalec

|
Wysłany: Pon 21 Sty, 2008 22:41
|
|
|
To jest właśnie ból. Gdyby tak SwishScript operował na PHP jak AS to by było miodzio
A może jest coś o czym nie wiem w swishscripcie do wysyłania zmiennych prosto z kodu strony?
Kod: | <?php
include("configuration.php");
// Extract the module parameters
$menu_orientation = $params->def( 'menu_orientation', 'down');
$width = $params->def( 'width', '775' );
$height = $params->def( 'height', '45' );
$tab_spc = $params->def( 'tab_spacing', '-15' );
$tab_shp = $params->def( 'tab_shape', '3' );
$x_pos = $params->def( 'x_position', '10' );
$menuidget = $_GET['Itemid'];
$menuid = $mosConfig_live_site."/modules/mod_ms_flashnav/flashmenu.php?menuitem=$menuidget";
?>
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" width="<?php echo $width;?>" height="<?php echo $height;?>" id="ms_flashnav" align="">
<param name=movie value="<?php echo $mosConfig_live_site ?>/modules/mod_ms_flashnav/ms_flashnav.swf">
<param name=menu value=false>
<param name="wmode" value="transparent">
<param name=quality value=high>
<param name=FlashVars value=&tabspacing=<?php echo $tab_spc;?>&tabshape=<?php echo $tab_shp;?>&linkxml=<?php echo $menuid;?>&menu_orientation=<?php echo $menu_orientation;?>&xposition=<?php echo $x_pos;?>>
<embed src="<?php echo $mosConfig_live_site ?>/modules/mod_ms_flashnav/ms_flashnav.swf" wmode="transparent" menu=false quality=high flashvars=&tabspacing=<?php echo $tab_spc;?>&tabshape=<?php echo $tab_shp;?>&linkxml=<?php echo $menuid;?>&menu_orientation=<?php echo $menu_orientation;?>&xposition=<?php echo $x_pos;?> width="<?php echo $width;?>" height="<?php echo $height;?>" name="menu" align="" TYPE="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed>
</object> |
Czy jest możliwe coś tagiego w SwishMax2?
Było by
I kto by w tedy Flesha używał
(to jest dynamiczne menu w Joomli napisane we flashu)
A może Ktoś to Odpali w Swish'u
Pozdrówka |
|
|
|
 |
|