Scrolling i puste linie. |
Autor |
Wiadomość |
homik
Początkujący
|
Wysłany: Sro 18 Lip, 2007 15:57 Scrolling i puste linie.
|
|
|
Witam
Do pola tekstowego wczytuję dane. Ale dane są wczytywane do jednego pola z różnych tekstów, które często są zmieniane. Pole tekstowe ma stała ilość lini. Jest ono tak duże, że jest scrollowane. Ale jeśli tekst jest większy, niż zadeklarowana wysokośc pola, wtedy tekst się nie mieści. Tak samo jest, kiedy tekstu jest mniej, niż może się zmiescić w polu. Wtedy jak skonczy się scrollować tekst, przesuwają sie puste linie. Mozna jakość kontrolować ilość lini wczytywanych tekstów, a potem na tego podstawie modyfikować wysokość pola tekstowego? |
|
|
|
|
mielu
Pomógł: 131 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Sro 18 Lip, 2007 19:44
|
|
|
można te puste linie usuwać za pomocą php przy zapisywaniu pliku |
|
|
|
|
homik
Początkujący
|
Wysłany: Czw 19 Lip, 2007 06:41
|
|
|
Nie rozumiesz... Te puste linie nie wynikają z samego pliku txt, tylko w Swishu, w projekcie jest ustalona wysokość pola tekstowego. Jeśli tekstu jest mniej, to na dole zostają puste linie. |
|
|
|
|
mielu
Pomógł: 131 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 19 Lip, 2007 06:45
|
|
|
no sorki nie doczytałem |
|
|
|
|
Lesiu
Bywalec
|
Wysłany: Pią 03 Sie, 2007 23:13
|
|
|
A nie da się przez auto-size height jako parametr pola tekstowego, pod pole tekstowe położyć maskę o stałym rozmiarze i centrować to pole tekstowe w masce?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
antynomia
Przyjaciel
|
|
|
|
|
Lesiu
Bywalec
|
Wysłany: Nie 05 Sie, 2007 20:32
|
|
|
Hm, aż mi na ambicję wjechałaś Poszedłem dziś wg schematu który rozpisałem - czyli pole tekstowe z maską pod nim, wysokość pola tekstowego można sprawdzać (textField.bottomScroll, maxscroll) - i w zasadzie tu nie ma problemu.
A raczej nie byłoby - o ile zrobiony na szybko plik we Flashu CS3 działa bez problemu (na dodatek zrobiłem to na 2 sposoby) to w Swishu już tak miętowo nie jest. A to z powodu nieobsługiwania przez Swish metody bottomScroll, textHeight i paru innych... Co do Auto-size - fakt, jej wysokość jest nadawana na początku i niezmienna, więc nie jest użyteczna w tym zadaniu.
Jeszcze ciekawy jestem jednego rozwiązania, ale pewnie rozwiązanie tej zagadki sprowadzi się do napisania własnej funkcji zliczającej ilość znaków, obliczającej na tej podstawie ile ma linii dany tekst i obniżaniu pola tekstowego w obrębie maski o odpowiednią ilość px.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|