Animacje SwishMax na Linux-ie... |
Autor |
Wiadomość |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Pią 15 Cze, 2007 18:23 Animacje SwishMax na Linux-ie...
|
|
|
Witam wszystkich.
Przegladalem forum i nie znalazlem podobnego problemu....
Tak wiec... Utworzylem stronke na SwishMax-ie i przetestowalem ja na: IE, Firefox-ie oraz Operze (oczywiscie pod XP-kiem). Wszystko dziala OK.
Ale ludziska na swiecie pracuja przeciez na roznych systemach - wiec sprawdzilem jeszcze na Linux-ie Mandriva (Firefox oraz Opera) - i... mam problem.
Kilka naglowkow tekstowych w ogole nie jest widocznych. Wcale.
(teksty jako zwykle ramki lub konwertowane do sprite'a - wszystkie znajduja sie w 3 nadrzednych duszkach).
Wlasciwie wwszystko inne dziala bez zarzutu - ale te piec naglowkow NIE. Sprite'y "nadrzedne" maja efekt "Fade- Wipe in" - wiec te naglowki tekstowe wewnatrz nie maja juz efektow.
Probowalem rowniez i w nich wstawic PLACE lub MOVE - ale to nic nie daje.
Czy ktos wie - o co moze chodzic ? Mandriva jest dobrze postawiona.
Pozdrawiam. VeRS. |
_________________ kNOWleDGe aBoVE All |
Ostatnio zmieniony przez vers44 Sob 16 Cze, 2007 06:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 15 Cze, 2007 21:21
|
|
|
vers44 napisał/a: | Linux-ie Mandriva | sprawdź jeszcze na innych 10 dystrybucjach
vers44 napisał/a: | Probowalem rowniez i w nich wstawic PLACE lub MOVE - ale to nic nie daje. | raczej chodzi o czcionki |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 06:43 Animacja Swishmax na Linux-ie...
|
|
|
Witam ponownie.
Zauwazylem jeszcze jedna ciekawa rzecz. Po uruchomieniu kilka razy scen w animacji (jest ich 7) naglowki tekstowe w koncu sie pojawiaja - jednak ich formatowanie calkowicie jest inne (wielkosc czcionki lub kroj Bold na Normal).
W calej animacji uzywam jedynie Verdany (11,12,13) - a przeciez inne tekty sa identycznie sformatowane i z nimi jest wszystko OK.
Skopiowalem takze jeden z naglowkow, ktory jest dobrze wyswietlany i wstawilem w inne miejsce (bez zmiany formatowania - tylko sam tekst zmienilem) i jest takze do kitu (zadnych efektow nie dodawalem).
Powiem szczerze, ze wydawalo mi sie, iz animacja flash powinna uruchamiac sie na wszystkich systemach tak samo.....
Czy ktos moze mial podobne problemy??
Pozdrawiam. VeRS. |
|
|
|
 |
nugatt

Pomógł: 75 razy Wiek: 43 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 10:39
|
|
|
"embedujesz" czcionki do swf? |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
 |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 10:46
|
|
|
Hmmm... Jak to "embedujesz" do swf-a?
Chyba nie wiem o co chodzi...
Wydawalo mi sie, ze Swish sam zapisuje (automatycznie) informacje o uzywanych czcionkach......
Zdaje sie, ze to gdzies wyczytalem... |
|
|
|
 |
erbe

Pomógł: 29 razy Wiek: 46 Dołączył: 27 Sty 2005 Posty: 527 Skąd: Poznań / Londyn
|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 15:45
|
|
|
Samo się nic nie robi. Chodzi o to kiedy wstawiasz tekst, jaki dajesz rodzaj czcionki? Chyba poza Device Font wszystkie inne rodzaje "embedują" ( ) czcionki do swf'a. |
_________________ erbe
http://www.d-t-h.prv.pl |
|
|
|
 |
vers44
Praktyk

|
Wysłany: Sob 16 Cze, 2007 20:05 To jednak to...
|
|
|
Dzieki bardzo za pomoc.
Czytalem gdzies, ze czcionki 'embeduja' (nie znalem tej nazwy - choc jest jasna) do swf-a - ale nie wiedzialem, ze jednak nie wszystkie ich rodzaje...
Teraz przekonalem sie na wlasnej skorze, ze to bardzo wazne.
Jeszcze raz dzieki za pomoc. Bardziej wyjasnil mi to $erbe - wiec klikam na niego.
Pozdrawiam. VeRS. |
|
|
|
 |
jacekalex
Początkujący

|
Wysłany: Nie 22 Lip, 2007 05:00
|
|
|
Cześć
Na większości dystrybucji linuxa działają te same, bądź bliźniaczo podobne pluginy flasha, radziłbym patrzeć nie na dystrybucję, ale na środowisko graficzne (Gnome, KDE, Xfce) oraz rodzaj i wersję przeglądarki (FF, Konquetor, Opera), także same pluginy chodzą trochę inaczej niż pod Win XP. |
_________________ Pozdrawiam
Jacekalex |
|
|
|
 |
|