suwak do tekstu |
Autor |
Wiadomość |
^romekrtk
Pomógł: 28 razy Wiek: 36 Dołączył: 23 Lut 2005 Posty: 338 Skąd: Gryfice
|
Wysłany: Sro 04 Maj, 2005 22:55 suwak do tekstu
|
|
|
potrzebuje suwaka lub czegos za pomoca czego bede mogl przesuwac tekst w swishu najlepiej zeby byl zrobiony w swish2 zeby mi dzialal po swishmax tekst przeredagowany w związku z regulaminem -- tAboon
[ Dodano: Sro Maj 04, 2005 11:56 pm ]
.potrzebuje suwaka lub czegos za pomoca czego bede mogl przesuwac tekst w swishu najlepiej zeby byl zrobiony w swish2 zeby mi dzialal po swishmax tekst przeredagowany w związku z regulaminem -- tAboon |
|
|
|
|
maribt
Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 23 Kwi 2005 Posty: 366 Skąd: Lublin
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 09:02
|
|
|
Witam
W swish 2 to chyba nie zrobisz tego a jeśli chodzi o swish max to zapraszam tu .
Pozdrawiam
maribt |
_________________ http://www.bykom-stop.avx.pl |
|
|
|
|
^romekrtk
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 18:36
|
|
|
dzieki ale napisalem ze tekst przeredagowany w związku z regulaminem -- tAboon i mi niedziala to a poza tym mi niechodzi o suwak tylko o cos do przesuwania tekstu.. bo mam duzo tekstu i chcem zamiescic na strone w swishu i nie wiem jak to zrobic.. kiedys zrobilem cos takiego w swish2 ze mi sie tekst rpzewijal ale teraz juz mi sie swish2 zepsul i niedziala.. a zrobilem to miejwiecej tak. tekst i kwadrat czarny dalem do jednego duszka wziolem masket tak zeby bylo tidac tekst tylko w obrzarze kwadratu dodałem efekt move.. tak zzeby tekst sie przesowal z gory na doł ..to spakowalem w kolejnego duszka i dodalem efekty stop co 2 kwadracik na timeline zorbilem dwie strzalki w dół i w gore i do jednej dalem efekt play co powodowalo ze tekst po kazdym nacisniecie lekko sie przesuwal a w drugim dalem scrypt ... nazwy niepamietam ale cofal on ten tekst.. niby wiem jak to zrobic .. ale jakos swish mi sie zepsul i niemoge.. a potrzebuje tego pilnie plz pomocy |
|
|
|
|
maribt
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:04
|
|
|
romekrtk napisał/a: | chcem |
niezłe
ale poważnie: nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, tzn. napisz prosto czy chcesz zrobić przyciski które przesuwają tekst w górę i w dół w swish 2 czy swish max.
Pozdrawiam
maribt |
|
|
|
|
^romekrtk
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:07
|
|
|
tak wlasnie 2 przyciski przesuwajace tekst w dół i w gore:) |
|
|
|
|
maribt
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:35
|
|
|
romekrtk napisał/a: | tak wlasnie 2 przyciski przesuwajace tekst w dół i w gore:) |
ale w swish 2 czy w swish max??
Pozsdrawiam
maribt |
|
|
|
|
^romekrtk
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:39
|
|
|
wolal bym w swish2 |
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:48
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Ok z opisu widze, że chcesz przewijąc tekst jako pole tekstowe. A więc tak robisz jak sam pisałeś.
Drugie rozwiązanie to podał Ci już maribt w tym temacie
natomiast możes spróbowac pobawić się w ładowanie tesktu z *.txt. tez fajan zabawka i pożyteczna przy częstych zmianach zawartości treści strony. rozwiązanie jest tutaj
niestety?? oba rozwiązania pod SWiSHmax |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
Ostatnio zmieniony przez tAboon Czw 05 Maj, 2005 21:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
^romekrtk
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:51
|
|
|
no tylko ja bym chcial przesuwanie tekstu w pliku swi do swish 2... niepowiem czemu:P bo juz dostalem za to ostrzezenie.. ale latwo sie domyslic |
|
|
maribt
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 21:58
|
|
|
Więc tak:
Wpisujesz sobie jakiś tekst, a następnie zamieniasz go na duszka. Do sprajta dodajesz jeszcze jakąś figurę która bedzie jakby okienkiem przez które będzie widać przewijany tekst i umieszczasz ją tak żeby zasłaniała pierwsze linijki tekstu. Teraz zaznaczasz pole "Masked" w okienku parametrów sprajta. Kolejną rzeczą którą musisz wykonać jest nadanie tekstowi ruchu który umożliwi przewinięcie do dołu, przesuń ten efekt na osi czasu do klatki 1. W wierszu w którym znajduje się duszek na osi czasu w klatce 0 ustawiasz STOP a w wierszu tekstu wstaiwasz PLACE. Natępnie rysujesz jakieś strzałki do przewijania tekstu. Strzałka która umożliwia przewijanie tekstu w górę ustaw akcję ON Press oraz Tell Target ( wybierasz nazwę twojego duszka) oraz przejście do następnej klatki Goto Frame i zaznaczasz pole Next i odznaczasz Play.
Teraz dla drugiej strzałki tworzysz takie same akcje jak dl apierwszej tylko w Goto Frame zaznaczasz opcję Prev.
Pozdrawiam
maribt |
|
|
|
|
^romekrtk
|
Wysłany: Czw 05 Maj, 2005 22:44
|