SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

SWiSH Max - Ruchoma animacja dostaje pixelozy

Klecha - Pon 22 Lut, 2010 17:59
Temat postu: Ruchoma animacja dostaje pixelozy
Witam, mam sobie animację, ale czasami mi pixeluje, a czasami wszystko jest ok(inny komp, inna rozdzielczość, różne przeglądarki), może macie jakieś porady by na coś zwrócić uwagę i będzie już wszystko ok?

Animacja

Pozdrawiam

Januszr - Pon 22 Lut, 2010 18:25

ALLOW SMOOTHING - zobacz co pisałem TUTAJ
A tak btw - ja bym podziałał z wektorami - zobacz sobie mój przykład. Oczywiście im dłuższy move tym lepiej.

Klecha - Wto 23 Lut, 2010 02:54

Smoothing ciut pomógł, dzięki Januszr. Co do wektorów... pożyjemy zobaczymy, może w kolejnej odsłonie mojej kolejnej strony :) Póki co muszę się zadowolić tym co umiem :) I ukończyć ten projekt bo już stanowczo za długo zakłóca mój spokój w kompie :)
Jeśli macie jeszcze jakieś porady co do optymalizacji i wyglądu to z miłą chęcią posłucham i poczytam :) na razie moja strona główna kształtuje się na 250-300 KB więc uważam to za sukces jeśli spojrzeć na to jako na pierwszy projekt w pełni wykonany w swishu i chyba z całkiem niezłą grafiką :)

Pozdrawiam i dzięki :)

Januszr - Wto 23 Lut, 2010 08:03

Nie wiem jak zrobiłeś efekt ruchu - jeżeli poprzez move to możesz przewidzieć więcej klatek i będzie bardziej płynnie. Kolejna sprawa to kompresja - może jpg z kompresją bezstratną wyglądałby lepiej?
Klecha - Wto 23 Lut, 2010 09:20

ze względu na to że kulki będą z cieniem jestem zmuszony do png inaczej nie podłożę dobrze tych napisów, chociaż powiem że jestem żywo zainteresowany jakimś rozwiązaniem tak by wejść jednak w jpg a nie siedzieć w png, zauważyłem że png mają mnóstwo problemów i niestety one mi co rusz wychodzą :/
Ruch jest prostą rzeczą, obrót wszystkich kamyków i kontr-obrót kamyków w sobie, (tej samej długości, tej samej szybkości) nie miałem innego pomysłu na takie cudo... więc jak nie umiem to ściemniam :D Nie ma to jak wpakować się w jakiś debilny pomysł którego jest się autorem :D Oby tylko w miarę to mi wyszło i nie zahipnotyzowało kogoś :D

Januszr - Wto 23 Lut, 2010 09:33

VECTOR is the answer :P Albo zrób "podkładki" z wektorów (obiekt okrąg), bo pixelozę widać na (to zabrzmi głupio) na krawędziach okręgów :)
Jak na mój gust to png jest dziwnie zrobiony. Jak chcesz to podrzuć mi tego sprite/MC, ew pngi to może coś wymyślę.