|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Co kupić - Swish czy Flash? Co do banerów? |
Autor |
Wiadomość |
kontospamerskie
Początkujący
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 12:06 Co kupić - Swish czy Flash? Co do banerów?
|
|
|
Witam
Mam pytanie do zawodowców. Jestem właścicielem kilku stron internetowych i zacząłem wstawiać reklamy banerowe - problem jest taki, że mam tylko Photoshopa i w konsekwencji mogę robić tylko animowane gify które mają wiele wad (rozmiar pliku, ograniczenie co do kolorów, itp.).
Stąd konieczność zakupu jakiegoś programu, w którym będę mógł robić banery flash. Podkreślam Banery - nie strony www, nie gry, nie prezentacje, tylko banery (migające teksty, wjeżdżające zdjęcia, itp.)
Pytanie, czy Swish max 4 (taki jest dostępny w sklepach) jest do tego wystarczający, czy lepszy pełen Flesh? Swish ma kilka zalet w stosunku do Flasha, w tym m.in.
- cena
- łatwość obsługi
- gotowe efekty
Minusy:
- mała i słaba społeczność wspierająca początkujących i zaawansowanych
Czy ma ktoś doświadczenia w tej dziecinie? Czy może polecić któryś z programów - a może jakiś inny? |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 12:25
|
|
|
Swish jest tani. Swish jest ograniczony do AS2. Swish jest łatwy. Swishowcy pomagają i nie jest to problem. Składnia skryptu dla swish jest podobna do składni dla flash (w wersji actionscript poniżej 3). Do bannerów swish ok. Do bannerów flash to tak jakby kupić ferrari co by na ryby jeździć - też da się, tylko to nieco zbyt profesjonalne narzędzie. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
^shastaan
Pomógł: 72 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 688 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 20:06
|
|
|
Swish Max 4 to moim zdaniem w pełni profesjonalne narzędzie do robienia bannerów, stron itp.
Dopóki nie mówimy o zaawansowanych aplikacjach to Swish Max w zupełności wystarczy. Ba, będzie gotowy na wiele wiele więcej niż banner czy animowana strona.
Swish jest łatwiejszy, być może. Niemniej najważniejsze jest to, że przy tak prostych rzeczach jak bannery, które opisałeś, kontospamerskie, swish jest znacznie szybszy. Oszczędzi Ci czas pracy.
Mała i słaba społeczność mnie nie przekonuje. Ja nigdy nie miałem problemu z uzyskaniem pomocy jak byłem początkujący. Poza tym, nie chce mi się wierzyć, że do zrobienia banneru działającego w sposób jaki opisałeś, będziesz potrzebował zadać pytanie, na które odpowiedź nie padła na tym forum 300 razy ;]
Krótko mówiąc, bazując na tym co napisałeś - zdecydowanie SWiSH Max.
Jeśli chcesz inwestować czas i pieniądze w to by w przyszłości robić znacznie więcej niż napisałeś - Flash. |
_________________ Prowadzę stacjonarne i zdalne szkolenia z grafiki, również ze SWiSH. Program ustalany indywidualnie w zależności od potrzeb klienta. Szczegóły na www.kreopka.pl
|
|
|
|
|
espe1
Profesjonalista
Pomógł: 16 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Posty: 175 Skąd: łódzkie
|
Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 00:23
|
|
|
Flash jest lepszy do 3D i skryptów, bo ma AS 3.0 i można zrobić więcej rzeczy
Lepiej implementuje skrypty np skrypt:
m=math.random(x)
x=20
w Swishu trzeba zapisać:
x=20
m=Math.random(x)
bo wywali 2 błędy: math (Math) i x (gdzie jest x)
Swish jest prostszy, fajniejszy, intuicyjny, więcej gotowych efektów, komponentów. Do bannerów spoko. |
|
|
|
|
tjindy
Praktyk
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 2012 20:32
|
|
|
A trochę z innej beczki - nie lepiej zlecić komuś tworzenie bannerków? Mając kilka stron chyba stać Cię na wsparcie z doskoku kogoś zaprzyjaźnionego z animacją flash.. Chociaż ROZUMIEM fakt że czasami trzeba obcinać koszty
Kwestia dogadania się z reklamodawcami w kwestii ceny.
W wracając do tematu - robiłem bannerki jak również reklamy na LEDy dla np. "Jakiegoś Banku" (coby reklamy nie robić) w swishmaxie- także śmiem twierdzić że powinno ci styknąć Szału nie było - chodziło o koncept.
Oczywiście - "palec Boży" mile wskazany bo nic samo się nie zrobi.
Pozdrawiam
tjindy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|