|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
Pojawianie się ścieżki |
Autor |
Wiadomość |
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 12:01 Pojawianie się ścieżki
|
|
|
Witam.
To mój pierwszy post, więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Problem:
Czy jest do zrobienia efekt, w którym narysowana ścieżka pojawia się płynnie? W innych programach jest gotowy efekt writeon, tu tego nie znalazłem.
Substytuty w rodzaju zamazywania maski ścieżki kolejnymi punkcikami, czy usuwanie jakiejś maski kawałek po kawałku mam przetrenowany.
Pozdrawiam,
F |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 12:49
|
|
|
Pojawianie to chyba jesdnak klatka po klatce odsłanianie bądź _visible=true dla kolejnych obiektów.
Ale np rysowanie jest tutaj na forum. Wystarczy poszukać "Pisać pisakiem".
Rozumiem, że to praca domowa
Proponuję nie korzystać, bo już koledzy skorzystali więc sprawdzający zaśnie jeżeli nie będzie różnic w wykonaniu |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 13:42
|
|
|
Nie praca domowa
tamte tematy mam przerobione (zdarza mi się użyć google czy szukaj zanim zadam pytanie )
Pisanie tekstu przez wstawianie obiektu do klipu z literką na spodzie jako maska - działa
Usuwanie czarnego kółeczka z białej literki na czarnym tle - jak najbardziej
Wszystko to ma jedną wadę, nie da się kontrolować czasu w jakim "się pisze". W jakimś stopniu mogę to kontrolować np ilością klatek w klipie, ale jak wstawiłem raz 100 to przeglądarka nie nadążyła a przesuwanie 100 kółeczek/literkę jest mocno męczące
W finalcutpro zdaje się widziałem konkretny efekt writeon, który narysowaną krzywą pokazywał w czasie x - gotowy efekt.
Również tutoriale do flasha gdzieś wygrzebałem ale do swisha niestety nie
Więc, gdyby się dało efektem narysować maskę czy usunąć linię po ścieżce i móc ustawiać jeszcze czas, to efekt byłby piękny
Przykład prymitywny w załączeniu (kółeczka na masce liter)
F
/edit
hem, w przykładzie film ma 150 klatek player się nieco nie wyrabia |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 13:57
|
|
|
To może spróbuj poszukać jednak "Pisać . albo nie .. nie szukaj , bo ja pisze o szukaniu na forum, Ty o góglach...
Zoabcz to: http://swish.wodip.opole....isa%E6+pisakiem
Mam na myśli tem plik zassany 423 razy. To jest zwykłe pisanie. mazanie po ścieżce, którą naskrobiesz przez move (albo konwersję obiektu do MotionPath).
Napisz czy pomogło
W "zleceniach" masz wykorzystane to jako rysowanie ścieżki do celu. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
figureliusz
Bywalec
|
Wysłany: Pon 05 Gru, 2011 14:27
|
|
|
Pięknie dziękuję, to też znalazłem
Pewnie na skrypty jeszcze nieco za wcześnie, ale spróbuję zrozumieć i zastosować.
Dzięki
/edit
Już coś zaczynam kumać, rysujemy linię po ścieżce, którą może być kształt litery, ale litera zwłaszcza ładną czcionką, jest nieco bardziej skomplikowana niż linia o grubości, kolorze i alfa.
Ale, gdyby ta rysowana ścieżka stała się maską do wyświetlenia właściwej literki...
Pokombinuje
/edit
Kurcze, linia nie może być maską |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.16 sekundy. Zapytań do SQL: 16 |
|
|