Płynnie przesuwane tło okna |
Autor |
Wiadomość |
krzywy105
Doradca
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Kwi 2011 Posty: 68 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 12:25 Płynnie przesuwane tło okna
|
|
|
Witam.
Chciałbym prosić o pomoc.
Mam film którego tłem jest mapa i chciałbym na jego 4 brzegach umieścić przyciski które przesuwały by tą mapę.
Więc prosił bym o pomoc w 2 sprawach:
- jak umieścić obraz o rozdzielczości np. 6000x6000 jako tło okna o rozmiarze 1024x768
- i jak to zrobić aby naciskanie przycisków powodowało płynne przesuwanie tej mapy w oknie
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. |
Ostatnio zmieniony przez erbe Sob 23 Lip, 2011 11:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 14:43
|
|
|
wskazówkę załączam. Zamiast "obrazek" wrzuć obrazek mapy. Oczywiście znajdziesz na tym forum bardziej elegenckie przykłady. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
krzywy105
Doradca
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 15:30
|
|
|
Ogólnie to wiem jak poruszać obiektami z przycisku (zmieniając współrzędne x,y). Chodzi mi o to żeby po przyciśnięciu przycisku mapka płynnie przemieszczała się np. 200 pikseli w jakimś kierunku (żeby ruch był naturalny a nie przeskok). Próbowałem z parametrami vx, vy ale nie wiem jak to dokładnie zastosować i nie działa.
Może lepiej będzie jak załączę przykład nad którym pracuje. |
|
|
|
|
^Januszr
Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 19:25
|
|
|
http://swish.wodip.opole....opic.php?t=3220 |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
|
|
|
|
|
krzywy105
Doradca
|
Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 09:59
|
|
|
No więc próbuje z podanego przykładu. Chce aby mapka przesuwała się np. 50 pikseli w prawo po naciśnięciu.
Kod w scenie:
Kod: | onSelfEvent (enterFrame) {
move = function(whereX) {
gorlice._x = Math.approach(gorlice._x, gorlice._x+whereX, 0.95);
}
if (start == "prawo") {
move(50);
}
if (start == "lewo") {
move(-50);
}
} |
Natomiast kod w przyciskach:
Kod: | on (press) {
start = "prawo";
stop();
} |
W lewo analogicznie.
I po naciśnięciu mapka zaczyna się przesuwać i nigdy nie przestaje (wyjeżdża poza obszar animacji). W czym problem i jak zrobić aby ta funkcja przesuwała obiekt o zadaną ilość pikseli?
[ Dodano: Sro 17 Sie, 2011 20:05 ]
No to może ktoś pomoże jak to wykonać w inny sposób. Np. przeciągając mapę (tło) ale żeby też było to płynne a nie tylko start/stopDrag no i żeby nie można było przeciągnąć mapy poza brzegi ekranu.
Chciałbym zrobić cos w tym stylu: http://www.slupia.info/app1.swf
jest to możliwe w SWISH. jakieś porady jak to zrobić? Narazie chodzi mi tylko o poruszanie mapy.
Proszę o jakakolwiek pomoc. |
|
|
|
|
|