kompresja |
Autor |
Wiadomość |
trucker
Bywalec
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2005 16:41 kompresja
|
|
|
wykonalem banner we swishumax dodalem do niego obraz jpg dobrej jakosci i skromny tekst. gdy wyeksportowalem do swf plik zajmuje 500 kb
a kompresja ustawiona jest na swf6
dlaczego tak jest?? |
|
|
|
|
JuRgEn
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 36 Dołączył: 12 Kwi 2005 Posty: 395 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2005 19:03
Moje WWW: www.wojas.org |
|
|
Hmm...nie wiem na czym pojega ale moze zmien format obrazu z jpg na gif ? napewno zmiejszy to wielkosc pliku |
_________________ http://66.249.93.104 |
|
|
|
|
nugatt
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1389 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro 20 Lip, 2005 21:53
|
|
|
Cytat: | ale moze zmien format obrazu z jpg na gif ? napewno zmiejszy to wielkosc pliku |
chyba nie zawsze
jak jest mało kolorów to gif jest lepszy (jakieś logo), ale w przypadku zdjęć odradzam. zresztą gif to tylko 256 kolorów. |
_________________ tomekf /// swishmaxxx |
|
|
|
|
roland
Site Admin Roland Zimek
Wersja SWiSH: Max4
Pomógł: 31 razy Wiek: 58 Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 424 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2005 06:26
|
|
|
Cytat: | a kompresja ustawiona jest na swf6 |
to tylko połowa sukcesu. Druga to: wskaż zdjęcie i przejdź do zakładki Shape z prawej strony ekranu. Nad miniaturką zdjęcia znajduje się tam przycisk Properties, kliknij go i... i dalej to już chyba będziesz wiedział o co chodzi. |
|
|
|
|
Piotr
Ekspert
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2005 06:56
|
|
|
... to co zaproponował Roland jest jedyną w miarę dobrą formą kompresji jpg'ów, niestety każdy kij ma dwa końce i dlatego w ten sposób skompresowane zdjęcie traci znacznie na jakości.
Ja proponuję byś przyjrzał się wielkości Twojej foty zanim umieścisz ją w swi, "obrób" ją najpierw w jakimś progsie graficznym i wtedy dopiero ... (u mnie zawsze skutkuje )
... |
|
|
|
|
roland
Site Admin Roland Zimek
Wersja SWiSH: Max4
Pomógł: 31 razy Wiek: 58 Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 424 Skąd: Opole
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2005 07:11
|
|
|
Piotr ma rację, zawsze najlepiej obrobić w dobrym programie graficznym i dopiero później wstawić do . Ze swojej strony chciałbym jeszcze dorzucić jedno. Podczas obróbki w programie graficznym należy zadbać o to by zmniejszyć zdjęcie do takiego rozmiaru, jaki będzie wykorzystywane w anminacji. Częstym błędem jest wstawianie duuuuużej grafiki, a następnie zmniejszanie jej poprzez przeciąganie za jeden z narożników. |
|
|
|
|
trucker
Bywalec
|
Wysłany: Czw 21 Lip, 2005 07:23
|
|
|
zdjecie mam juz obrobione tylko to jest grafika najwyzszej jakosci:( to ma byc na panorame miasta wiec jakosc musi byc
a czy da sie jakos inaczej zrobic przesuniece zdjecia w panoramie?? bo ja robie to tak: wstawiam zdjecie ktore ma 1000px dlugosci do scenu 300 px i do zdjecia przypisuje move w lewo. Jednak efekt nie jest zbyt zadowalajacy. Troche nienaturalnie to wyglada. da sie to zrobic jakos ladniej jak we flashu |
|
|
|
|
tAboon
Ekspert tAboon
Pomógł: 14 razy Wiek: 40 Dołączył: 27 Lut 2005 Posty: 539 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Nie 24 Lip, 2005 18:56
Moje WWW: www.skocz.pl/taboon |
|
|
Jeśli wejjdziesz we właściwości MOVE znajdź zakładke MOTION i zanzacz opcje Position Start End i wpisz wartość od 0 do 10 chyba. Spowodlni to nas tarcie ruch zdjęcia i na końcu tez trocje przystopuje. Wartość wpisywana oznacza wielkośc przychamowania. |
_________________ Pozdrófka
"Student, który się uczy wszytskiego, nigdy nie będzie mądry"
na gg nie pomagam.
Zajrzyj czasem do Regulaminu
Jak mądrze zadawać pytania
Polecenie SZUKAJ to nie boli
SWiSHmax build 09-2004 |
|
|
|
|
^lechu