SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Unload
Autor Wiadomość
gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 12:09   Unload

Nie żeby mi się nie chciało. Ale przeszukałem wszystko i nie mogę znaleźć. Mam animację, na niej przycisk, klikam na niego, ładuje mi się zdjęcie na przykład, otwiera się w duszku. Chcę żeby zdjęcie się zamknęło po kliknięciu na nie. Ale lipa. Nie wiem co robię źle. Załączam pliki.

^shastaan 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 14:57   

Namieszałeś.

Kazałeś guzikowi ładować zdjęcie a "odładowywać" Movie Clipowi.

W załączniku masz przykład z 3 guzikami.
Jeden ładuje zdjęcie DO MOVIE CLIPU - każe Movie Clipowi je ładować (nie jak u Ciebie).
Drugi "odładowywuje" zdjęcie - wywułuje unloadMovie(); dla movie clipu, nie dla siebie.
Trzeci to kopia drugiego tylko niewidoczna i rozciągnięta nad movie clipem - by było wrażenie, że klikamy na zdjęcie.

Możesz w odpowiednich momentach dać _visible true/false by chować ten guzik, gdy zdjęcie nie jest załadowane.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 15:45   

Ok. Już sprawdziłem wg tych wskazówek i kumam o co chodzi. Jak pewnie zauważyłeś uczę się. I czasem przychodzi moment że pojawi się znak "stop" i nie ruszę dalej bo nie umiem wyeliminować błędu który robię. Tutaj nie wiedziałem że przycisk można rozciągnąć na całość. No i jak tworzę prostokąt, konwertuję go do klipu to pojawia się on pod nazwą "klip". A już któryś raz w przykładach spotkałem się z nazwa kontener. Czy to ma jakieś znaczenie?
Zauważyłem że jak pracuję na nazwie kontener to mogę w miejscu do którego ma być np. wyładowany film wskazać "kontener". Jeśli nie zmienię nazwy na kontener to w miejscu wyładowania mam tylko do dyspozycji "this" i "root". O co chodzi?

^shastaan 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 20:46   

Myślisz, że jest to znacznie bardziej skomplikowane niż jest w rzeczywistości.

To w zasadzie bardzo proste.

Jak konwertujesz coś na klip to zawiera się to w obiekcie o nazwie Movie Clip (bądź klip, jak twierdzisz, nie wiem jak w wersji pl).
Zawsze gdy coś władujesz do klipu, zaznacz go za pomocą wskaźnika (V) i w panelu properties nadaj mu nazwę, bo to pomaga się połapać w skrypcie i w konstrukcji całości. Jaką chcesz. Może to być "kopytko".

Ja (i większość choć trochę doświadczonych użytkowników swisha/flasha, o programistach nie wspomnę) nazywam rzeczy tak, bym wiedział jaka jest ich funkcja.
Ten klip nazwałem kontener bo on zawiera ładowane treści. Tylko dlatego tak się nazywa.

Jeśli nazwiesz swój movie clip "kopytkiem" to możesz mu kazać robić co zechcesz za pomocą kodów i słowa "kopytko".
Na przykład:

Kod:
on (release) {
kopytko.loadMovie("jakistam.swf");
}

^Januszr 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 20:49   

gremed, zobacz to co zrobiłem tutaj: http://swish.wodip.opole....p?p=23581#23581 - sądzę, że przyda się.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 21:51   

Dzięki shastaan. Co do tego kontenera to tak właśnie myślałem. Ale zbyt dużo mnie kosztuje czasu jeśli coś sobie ubzduram i tego się trzymam a to okazuje się jakąś fikcją. Więc czasem pytam o rzeczy nawet dla mnie prawie oczywiste. Chodzi tylko o to "prawie".

^shastaan 

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010 22:14   

Po pierwsze, kto pyta nie błądzi.
Po drugie, radę dam Tobie i wszystkim, którzy są jeszcze na tym etapie, że coś jak coś sobie ubzdurają to im nie działa albo nie działa im nie wiadomo dlaczego:

Jeśli macie jakiś problem to zapiszcie sobie plik, w którym ten problem występuje, zamknijcie go i stwórzcie nowy, w którym wyizolujecie ten problem. Ograniczycie wszystko co może mieć na niego wpływ i będziecie mogli badać tylko ten problem.

Innymi słowy, jeśli w scenie 5tej nie działa wam skrypt pod _root.menu.kolumna_prawa.kontener.guzik3.hit to zróbcie plik z prostokątem i wklejcie go pod prostokąt. Jak zadziała, zróbcie guzik3. Jak dalej działa, dodajcie kontener, etc...

Na ogół wam wyjdzie, że było dobrze, tylko błąd był Boogie wie gdzie. :]

Pozdrawiam.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 10:31   

shastaan napisał/a:
Namieszałeś.

Kazałeś guzikowi ładować zdjęcie a "odładowywać" Movie Clipowi.

W załączniku masz przykład z 3 guzikami.
Jeden ładuje zdjęcie DO MOVIE CLIPU - każe Movie Clipowi je ładować (nie jak u Ciebie).
Drugi "odładowywuje" zdjęcie - wywułuje unloadMovie(); dla movie clipu, nie dla siebie.
Trzeci to kopia drugiego tylko niewidoczna i rozciągnięta nad movie clipem - by było wrażenie, że klikamy na zdjęcie.

Możesz w odpowiednich momentach dać _visible true/false by chować ten guzik, gdy zdjęcie nie jest załadowane.

Shastaan - gdybyś mógł mi pomóc rozkminić patent na użycie opcji "visible" byłbym wdzięczny. Załóżmy: mam przyciski, po kliknięciu ładują duże zdjęcie do duszka który je zakrywa (te przyciski). Co mam wpisać żeby oprócz zakrycia te przyciski stały się nieaktywne na czas w którym do duszka załadowane jest zdjęcie? Szukałem ale nie za bardzo mogę znaleźć. Załączam pliki. Brakuje tam opcji "unload" ale nie w tym jest problem.

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011 18:17   

gotowe rozwiazanie masz tutaj

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Pon 10 Sty, 2011 16:44   

Nadal mam problem z chowaniem przycisków. Załączam swi. Chodzi o to: po załadowaniu zdjęcia do kontenera chcę deaktywować przyciski pod spodem. Nie wiem jak to zrobić. Której akcji użyć? Przypisać akcję do przycisku czy do kontenera? (W tym swi działa tylko pierwszy button, nie ma unloadu itp - to się dorobi, akurat to już pojąłem, w końcowym wyglądzie cała strona będzie zawierała miniaturki-buttony które jeśli znajda się pod dużym zdjęciem mają być nieaktywne). Przykład który dostałem na forum nijak mi nie pomaga. Potrzebuje łopatologicznego tłumaczenia. Jeśli ktoś by miał chwilę to jeszcze bym prosił o poradę jak zrobić efekt wyszarzenia wszystkiego co jest pod załadowanym zdjęciem, na czas jak ono jest widoczne na pierwszym planie w kontenerze. Z góry dziękuję.

^shastaan 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 09:33   

Jeśli chcesz, żeby guzik się zrobił niewidoczny po wciśnięciu to logicznym rozwiązaniem jest wydanie tego polecenia w jego on(press/release). Więc przypisujesz 2 akcje do buttonu - loadMovie i _visible:

Kod:
on(release) {
kontener.loadMovie("cośtam.jpg");
button._visible = false;
}

ścieżki może musisz pozmieniać bo nie patrzyłem w swi.

Oczywiście, unload dodany do kontenera też będzie musiał mieć visible, żeby guzik pojawił się z powrotem:

Kod:
on(release) {
kontener.unloadMovie();
button._visible = true;
}

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 10:25   

Ok. I do tego momentu to kumam. Ale za cholerę nie wiem jak dopisać akcję "visible". Jest gdzieś gotowa i tylko ja przypisuję obiekt i zmieniam "true-false" ? Gdzie? Mam to wprowadzić ręcznie? Jak? Zablokowałem się i nie ruszę. A jeszcze do tego pod kontenerem będzie 20 takich przycisków. i one wszystkie maja być niewidoczne jednocześnie. Czyli pewnie do kontenera muszę przypisać akcję "ukryj wszystkie przyciski jeśli jest załadowany film" ?? ??, Tak? Wertowałem instrukcję, opis menu itp, ale nie ruszę.

^Januszr 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 10:37   

zapewne w zakładce skryptu wprowadza się skrypt, a skrypt przypisuje się do obiektu, którym może także być scena, jednak w twoim wypadku obiektem tym będzie przycisk. Jak masz pisać? Cóż - wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie użycie klawiatury do wprowadzania znaków.
Jak wygląda visible false i true możesz zobaczyć tutaj:
http://swish.wodip.opole....p?p=21400#21400
jak "zdeaktywować" akcję przycisku masz tutaj:
http://swish.wodip.opole....p?p=21982#21982

Niestety bardzo rzadko odpowiadam na wiadomości prywatne. A jeżeli na forum pytasz konkretną osobę o poradę to cierpliwie czekaj - bo np ja nie będę wcinał się pomiędzy wódkę a zakąskę :)

Powodzenia

^shastaan 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 10:47   

Dobrym rozwiązaniem będzie zgrupowanie wszystkich guzików w MC i nazwanie go menu i deaktywacja całego menu by z 20 poleceń zrobić jedno.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 11:03   

Ok. To ze zgrupowanie przycisków załapałem. I pewnie to zastosuję. Ale... Nie śmiej się teraz, mam problem z edycją tego pieprzonego skryptu. Tak! Właśnie tam nic nie mogę wpisać. Jak daję - "zdarzenie na kliknięcie myszy - załaduj film+ to pojawia się loadmovie, i pola do wypełnienia i przypisania konkretnych obiektów. I tutaj to wszystko gra. Ale nie wiem jak tam wprowadzić visible!!! Jeśli ręcznie to jak? Pole skryptu nie chce mi się edytować. Pewnie żeby mi to napisać musisz się cofnąć do momentu jak pierwszy raz odpalałeś swisha ale to właśnie jest ten mój problem.

^shastaan 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 11:41   

zobacz załącznik

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 13:34   

No i tutaj lipa. Ja mam wersję "mini" a ona nie ma edytora skryptu. :(

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 13:44 ]
Czy da się to obejść i wstawić wpis do skryptu w inny sposób czy muzę dysponować tym co mam?

^Januszr 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 14:20   

Upgraduj sobie do wersji zwykłej, komercyjnej, koniecznie w j. angielskim. W mini nie wiele zrobisz...

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 14:22   

Oooookeeeejjjj. Ciemny jesteeem. Już widzę. Nie mogę edytować skryptu w wersji mini tak jak w pełnej. Ale w panelu "akcje" wszystko jest. Muszę tylko wybrać "akcję" i przypisać odpowiednią wartość zmiennej.

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 14:24 ]
Zrobię to. Tylko na razie dołek finansowy. A dlaczego wersja angielska?

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 14:25 ]
I czy to "niewiele zrobisz" to nie jest trochę na wyrost patrząc na moje doświadczenie?

^shastaan 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 15:09   

Moim zdaniem, wersja angielska dlatego, że polska utrudnia pracę ze skryptem, który i tak jest zawsze po angielsku. Ale mi łatwo mówić bo znam angielski :]

Nie znam wersji mini ale jeśli nie da się edytować skryptu to "niewiele zrobisz" nie ma nic wspólnego z Twoim doświadczeniem i nie jest na wyrost.

^Januszr 

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 15:22   

Wersja angielska dlatego, że możesz upgadować do wersji BETA. W moim przypadku okazało się to niesamowicie ważne, ponieważ na wersji PL, która zawierała błędy, nie mogłem dokończyć projektu. Nie ma wersji testowych (beta) w językach innych niż angielski. Z tego powodu, nie można zarejestrować wersji eng, jeżeli kupiło się PL. Więc innymi słowy, jak będziesz miał PL to nie zrobisz upgradu do BETA - tylko musisz czekać na oficjalne wydanie - w przypadku SM3 - od 2009 nie ma nowego wydania :)
Ponadto nie zgodzę się z tłumaczeniami - SPRITE jako "duszek" :) Dalej idąc tym śladem: większość używa i pisze o MC (movie clip) a nie o "klipie filmowym" KF? :) itd...
Reasumując, ENG jest językiem komunikacji w programach i nie wyobrażam sobie jazdy jakbym miał pisać:
Kod:
WPrzypadku (wypuszczenie) {
    idżdoScenyFilmowejIZagraj("ScenaFilmowa", 1);
}

zamiast
Kod:
on (release) {
    gotoSceneAndPlay("Scene_2", 1);
}

PS. - nie wiem czy w pl wersji skrypt pl także tłumaczono :)
UFFFF....

A co do "niewiele zrobisz, to shastaan, już się bardzo słusznie wypowiedział.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Wto 11 Sty, 2011 15:31   

Angielski znam tyle o ile jak to się mówi. I na pewno łatwiej mi pracować na programie którego się uczę po polsku. Co do edycji skryptu to nie ma tam możliwości w wersji MINI edycji na zasadzie notatnika ale konkretne polecenia wybiera się z listy w panelu akcje (I SĄ TO PLECENIA PO ANGIELSKU, nawet w wersji PL, jak by było po polsku tak jak napisałeś to rzeczywiście komedia). Tak jak na zdjęciu. I o to mi chodziło. Nie wiedziałem gdzie szukać polecenia "visible". Wy mi piszecie "klawiatura i pisz" a ja nie wiem gdzie mam pisać. Problem z ukrywaniem przycisków rozwiązałem. Działa. Rozumiem w czym rzecz. I jadę dalej. Dzięki za pomoc.

[ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 21:33 ]
Działam i nawet coś z tego wychodzi. Jeden problem (wiem jak go obejść więc nie wiem czy to problem). Nie załączam swi bo myślę że nie trzeba. Więc tak:

---- mam miniaturki które są buttonami i one są zgrupowane w klip "menu".
---- klikam button - ładuję do kontenera zewnętrzny swf , w tym samym czasie ukrywam menu za pomocą "menu._visible = false;"
---- w tym zewnętrznym swf jpg pokazujące się z efektem) jest button "unload" - klikam go i swf się odładowuje.

I do tej pory jest ok. Ale nie wiem co zrobić żeby pokazać z powrotem menu.

1. Czy można buttonowi w ZEWNĘTRZNYM SWF przypisać jakąś akcję która odnosi się do głównego swf-a do którego ten zewnętrzny jest tylko na chwilę ładowany? (w tym przypadku uwidocznienie menu po wyładowaniu)
2. Czy tą akcję uwidocznienia menu trzeba przypisać do kontenera z którego wyładowany zostanie ten zewnętrzny swf?
3. Czy lepiej zrobić przycisk "unload" w głównym swf-ie i ukazywać go tylko w momencie ładowania tego zewnętrznego? (wtedy przypisuję mu oprócz akcji "unload" również akcję "menu._visible = true;") - i to wiem jak zrobić, i będzie działać, ale może da się to zrobić w sposób nr 1 albo nr 2? Jeśli tak to jak?

[ Dodano: Sro 12 Sty, 2011 11:03 ]
Mógłbym prosić o odpowiedź :( , nie wiem w którą stronę iść dalej.

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 17:26   

Ja bym w ogole zrobil inaczej. visible powoduje, ze menu Ci sie pokazuje albo znika bez efektu. Po to jest swish aby cos tu pokombinowac ;)
Zrob chowane/wyjezdzajace menu gdzie tylko bedzie gdzie na skraju widoczny napis menu. Kiedys zrobilem cos takiego, patrz zalacznik.

gremed 
Przyjaciel

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 18:50   

Tylko że moim "menu" o którym pisałem są zdjęcia biżuterii które po wejściu na stronę mają ją wypełniać jako miniaturki. Po kliknięciu miniaturki ma się pokazać pełne zdjęcie, ukryć się mają wszystkie miniaturki a na pełnym zdjęciu ma być "krzyżyk" unload który po kliknięciu przywróci wszystko do poprzedniego stanu.

maciey75 
Mistrz

Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 19:17   

to proponuje lightboxa

Odpowiedz do tematu