jak wyłączyć dźwięk na scenie z filmem |
Autor |
Wiadomość |
maciacho
Bywalec

|
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 08:37 jak wyłączyć dźwięk na scenie z filmem
|
|
|
Witam,
W prezentacji mam na tle ustawiony dźwięk i przyciski do nich play/stop i wszystko jest ok ale problem polega na tym że jak wchodzę na scenę z filmem gdzie gada lektor to grają dwa dźwięki. Jak napisać kod do sceny z filmem aby muzyka z tła była akurat na tej scenie wyłączona? stopallsounds odpada bo potem nie działa w ogóle muzyka. |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 09:25
|
|
|
Nie ma swi
domyślam się, że to może pomóc:
Kod: | onFrame (1) {
stopAllSounds();
}
|
albo:
Kod: | _root._muteAllSounds = false;
|
Odtwarzanie dźwięku:
Kod: | if ( ! _root.muteAllSounds ) {
mySound.play();
} |
I przerwanie odtwarzania / wyciszenie dźwięku:
Kod: | onFrame (1) {
_root._muteAllSounds = true;
stopAllSounds();
} |
|
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
maciacho
Bywalec

|
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 10:54
|
|
|
ten ostatni kod działa ale nie do końca. Jak wchodzę na scene to jest ok ale jak przechodze na kolejną scenę chciałbym aby muzyka w prezentacji się pojawiła a tu cisza. Przycisk play mój nie działa:
play
on (release) {
_root.muza.play();
}
a
stop wygląda tak:
on (release) {
_root.muza.stop();
}
i po przejściu na kolejną scenę mam ciszę ale jak nacisne przycisk stop a potem play to gra ale powinno to być automatycznie zrobione że jak wychodze z filmu to gra.
Może trzeba coś dodać jeszcze lub trochę zmodyfikować coś? |
|
|
|
 |
tribbal
Przyjaciel

Pomógł: 5 razy Wiek: 38 Dołączył: 23 Gru 2009 Posty: 48 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 11:29
Moje WWW: http://webunique.pl |
|
|
załącz plik .swi - będzie prościej |
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Sro 11 Sie, 2010 13:31
|
|
|
Trzeba załaczyć swi.
Trzeba także dać na pierwszej klatce każdej sceny (za wyjątkiem sceny z filmem) aby włączało dźwięk. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
maciacho
Bywalec

|
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010 11:22
|
|
|
nie bardzo z tym zamieszczeniem bo moja prezentacja ma już 180MB a więc trochę dużo z 2 filami oczywiście ale jest z 40 różnych scen i dodawanie muzyki na każdej to trochę dziwne bo będzie odpalała się zawsze od nowa jak przełącze pomiędzy scenami. |
|
|
|
 |
mielu

Pomógł: 131 razy Wiek: 47 Dołączył: 06 Kwi 2006 Posty: 1177 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010 14:05
|
|
|
to utwórz głównego swf a w nim odtwarzaj dźwięk i swojego swf |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010 19:26
|
|
|
to daj scenę background, w której masz muzykę i wycisz ja poprzez stopAllspund tam gdzie jej nie chcesz? |
 |
|
|
|
 |
maciacho
Bywalec

|
Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 12:36
|
|
|
to właśnie mam zrobione że to background z dźwiękiem i gdy wchodze na scenę z filmem to przycisk stop wyłancza dźwięk a film sobie leci z dźwiękiem. Zostałem troche zmieszany z błotem przez to że nie robi się to automatycznie i zostało ocenione przez osobę dyr. od czegoś tam że prezentacja jest nieprofesjonalna przez to i nie nadaje się tego oglądać. Reszta była oceniona na super. Czasami nie rozumiem osób które nie moga sobie nacisnąć przeycisku stop aby coś zrobić ale to chyba wynika że się nie chce albo nie umie i raczej to drugie. |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Czw 26 Sie, 2010 16:13
|
|
|
Nie trzeba dawać guzika do wyciszania - możesz dać na początku sceny na pierwszej klatce aby się wyciszało. |
 |
|
|
|
 |
maciacho
Bywalec

|
Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 09:54
|
|
|
No tak by należało zrobić tylko ten kod:
onFrame (1) {
_root._muteAllSounds = true;
stopAllSounds();
}
działa ładnie ale jak wróce do poprzedniej sceny czy kolejnej dźwięku już nie ma. A dodawać kod do każdej sceny to odpada bo muzyka jest na tle i za dużo scen mam aby to poprawić.
Nie wiem dlaczego to działa nie tylko na jednej scenie tylko globalnie, pewnie chodzi o root ale co tam wstawić aby działało na konkretnej scenie?! |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Pon 30 Sie, 2010 10:13
|
|
|
A wszędzie indziej żeby była włączone czyli zamiast "true" daj "false" i wywal stopAllSounds(); |
 |
|
|
|
 |
|