przezroczyste obiekty z cieniem |
Autor |
Wiadomość |
krisan
Początkujący

|
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 12:08 przezroczyste obiekty z cieniem
|
|
|
Witam
Po dodaniu cienia z panelu Komponenty>Efekty>Filtry>Filter rzuć cień lub jakikolwiek inny filtr z tego panelu - do obiektu- cień lub inny efekt się tworzy ale obiekt jest przezroczysty (niezależnie czy tekst czy obrazek).
Nie wiem czy to błąd programu SM3 PL czy co innego-wydaje mi się, że prawidłowo dodaje cień do obiektu.
Proszę o jakieś instrukcje co źle robię
pozdrawiam
Krzysiek |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 16:55
|
|
|
Hmmm... czyli jak rozumiem, dla Ciebie CIEŃ to nie obrys a wypełnienie? Cień to cień niestety
Jak chcesz aby był także obiekt to może skopiuj go i wklej w miejsce, w których chcesz aby był? |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
krisan
Początkujący

|
Wysłany: Sro 19 Maj, 2010 21:00
|
|
|
Nie no nie spierajmy się czym jest cień chodzi o to że dawniej używając SM1 tworząc cień-był to nieprzezroczysty obiekt z cieniem (obrysem) a teraz dodając cień w SM3 każdy obiekt do którego dodaje czy to cień czy blur, bevel... jest przezroczysty-jeżeli jest to zdjęcie - jest to tylko obrys kształtu zdjęcia i do tego jest widoczny cień, jeżeli jest to tekst np zielony-widać tylko cień(obrys -nie ma koloru. Na biały tle wszystkie kolorowe obiekty mają cień ale są białe.. czy to normalne? plik szadoł.swi u mnie wygląda jak widać na screenie - biały z obrysem |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 07:31
|
|
|
No i dobrze wygląda plik. A możesz pokazać mi jak w SM1 za pomocą komponentów robiłeś CIEŃ? Bo jakoś tak sięzłozyło, że od ponad 8 lat pracuję ze Swish (wszystkimi wersjami) i nie pamiętam, aby komponent SHADOW był w SM1 - podobnie jak i inne komponenty
Anyway, sposób zrobienia obrysu w SM1 może być wykorzystany do zrobienia obrysu w SM3.
W SM3 można podglądać FP wyższy niż 8 więc, większość "efektów" jest na tzw filtrach - w tym wypadku (tylko przypuszczam) jest to GlowFilter - czyli efekt obsługiwany przez FP wyższy niż 8. Zmierzam, do tego, że efekt flashplayera jest mało konfigurowalny i ma zastosowanie takie jak sobie wpadli na pomysł programiści Macromedia (a później ADOBE). Więc jak to efekt ma swoje ograniczenia.
Ukłony. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
krisan
Początkujący

|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 08:07
|
|
|
Dawno to było z tym SM1 ale wydawało mi się że efekt powinien wyglądać tak że oprócz tego cienia który widać na obrazku powinna być "widzialna" zawartość obiektu (np kolor). Krótko mówiąc tak jak się tworzy cień w programach graficznych typu Corel czy programy Adobe. Ale widocznie tak nie jest. Poradzę sobie nakładając na warstwę z obiektem (przezroczystym) z cieniem - warstwę z oryginalnym obiektem (nieprzezroczystym). Bo chyba nie ma innego sposobu
dzięki za info |
|
|
|
 |
Piotr
Ekspert

|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 09:45
|
|
|
Masz rację Krisan - nie ma innego sposobu ...
Pozdrawiam ... |
|
|
|
 |
^sl01k

Pomógł: 42 razy Wiek: 28 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 355 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 14:53
Moje WWW: cześć prac w stopce :) |
|
|
mozesz napisac funkcje ktora zrobic ci cien
uzywajac napewno duplicateMovieClip, _x, _y, _alpha, _xscale, _yscale według uznania i powinienes otrzymac zadawalajacy efekt... + moze jakas maska z przezroczystoscia...
i wydaje mi sie ze cien jest dobrze interpretowany przez swisha... tak samo robi to photoshop (drop shadow) ... a tobie chodzi prawdopodobnie o odbicie...
jak sobie nie poradzisz to mozesz pobrac z http://www.theswishdock.c...reflection.html taki efekt
pz.
sl01k |
_________________ mam 12 lat i dopiero się uczę
http://sl01k.cal.pl/portfolio/
http://fachowo.co |
|
|
|
 |
^Januszr

|
Wysłany: Czw 20 Maj, 2010 14:59
|
|
|
sl01k, o odbiciach, łacznie ze swi pisałem tutaj:
http://swish.wodip.opole....p?p=21152#21152 |
 |
|
|
|
 |
|