SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzenie banera
Autor Wiadomość
atom 
Początkujący

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 18:57   Tworzenie banera

Na początku witam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące tworzenia banerów zgodnych z wymaganiami sieci reklamowych.
Czy da się zrobić odpowiednik tych działań we flashu w swishmax3 (jeżeli tak to proszę o instrukcję)?

1. Nad wszystkimi warstwami zdefiniować dodatkową warstwę przeźroczystą (Alpha = 0%) i ustawić jako button.
2. Na tej warstwie umieścić akcję getURL na następującymi parametrami:
- URL: clickTag
- Window: _blank
- Expression w polu URL: zaznaczone (we flash 5)
- Variables: Don't send

Nie mam doświadczenia w tego typu programach. Wiem tylko, że agencja reklamowa wymaga takiego czegoś. Zastanawiam się na zakupie SwishMax i chciałbym mieć pewność, że takie coś będą mógł zrobić. Jeżeli ktoś może mi odpowiedzieć to bardzo bym prosił.

Atom

eden
Ekspert

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 22:41   

Jak najbardziej sie da. Te specyfikacje reklamowe z portali zawsze wszystkich dezorientuja.
W praktyce oni chca by na calym banerze dalo sie klinkac i wykonala sie akcja taka:

Kod:
on (release) {
getURL(_root.clickTAG,"_blank");
}

Dlatego robisz poprostu jakis przezroczysty shape na cala wielkosc baneru i dajesz go najwyzej, zeby nic go niezaslanialo. "clickTAG" to zmienna pod ktora podstawia adress dla baneru przy pomocy flashvars.

Sprawdz tylko czy Twoja specyfikacja dotyczy AS2 czy AS3

atom 
Początkujący

Wysłany: Czw 07 Sty, 2010 21:35   

Sprawdz tylko czy Twoja specyfikacja dotyczy AS2 czy AS3

Nie wiem co oznacza AS2 i AS3 (co to za skróty)?

eden
Ekspert

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 00:40   

AS = ActionScript

atom 
Początkujący

Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 13:21   

Właśnie znalazłem na ich stronie taki zapis, że przyjmują do emisji reklamy wykonane w formata: JPEG, GIF, PNG, SWF (Macromedia Flash, SWiSH); czyli można zrobić w SWISH.

Dziękuję za pomoc!

Atom

pietrek337 
Bywalec

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 21:04   

Potrzebuję zrobić w swishMax baner dla mojej firmy. W otrzymanej specyfikacji technicznej form reklamy w sieci reklamowej jest zawarty punkt:

"Kreacja w formacie SWF musi być zgodna z wytycznymi zawartymi w powyższej tabeli oraz musi zostać przygotowana zgodnie ze specyfikacja Macromedia Flash. ".

Czy pliki wykonane w swishMax są zgodne ze specyfikacją Macromedia Flash?

^Januszr 

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 22:38   

hehehhe... To zależy czy chcą źródła czy nie. Po za tym - macromedia flash to chyba okolice 7 wersji playera. Więc, skoro ma być zgodne z wersją playera, jak jeszcze robiła to firma macromedia to z pewnością w SM da się przygotować. Może autor specyfikacji to biurwa zwykła a może chodzi o to co by np GlowFilter nie używać??? Bóg wie...
Chyba najłatwiej zapytać poety "Co autor miał na myśli" pisząc o macromedia, która to firma od kilku ładnych lat nie istnieje....

eden
Ekspert

Wysłany: Pon 29 Mar, 2010 23:24   

Za dużo dajecie kredytu umysłowego dla tego dokumentu. "zgodnie ze specyfikacja Macromedia Flash" oznacza tylko to, ze plik swf przygotowany przy pomocy Swishmax czy Twojego własnego amatorskiego C++ kompilatora - ma poprostu działać w flashplayer i koniec.

Odpowiedz do tematu