|
SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH
|
[SOLVED] Jak najlepiej ustawić 1-szą klatkę? |
Autor |
Wiadomość |
skibbbi
Praktyk

|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 09:00 [SOLVED] Jak najlepiej ustawić 1-szą klatkę?
|
|
|
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się jaki jest najlepszy sposób na zdefiniowanie pierwszej klatki animacji, ponieważ teraz mam wątpliwości czy nie robię jakiegoś chaosu w time-line.
CEL
Na środku pojawia się kwadrat. Animacja ma trwać 20 klatek. Pojawianie jest realizowane za pomocą przeźroczystości bez poruszania. (przeźroczystość podaję jako przykład ale pytanie dotyczy stanu początkowego obiektu w pierwszej klatce i może dotyczyć to skalowania, obrotu itp)
JAK TO ROBIĘ?
1. Rysuję na środku kwadrat (wypełnienie bez przeźroczystości)
2. Zaznaczam pierwszą klatkę i wstawiam Move, rozciągam na 20 klatek.
Jeżeli animacja ma wyglądać tak, że kwadrat ma zanikać to nie ma problemu bo klikam na Move ustawiam _alpha na 0% i animacja działa. Natomiast problem pojawia się gdy chcę zrobić animację od 0% do 100% alpha. Jak ustawić parametry pierwszej klatki by obiekt był transparenty a potem się pojawiał? Znalazłem pewne rozwiązanie ale nie wiem czy jest prawidłowe?
3. W pierwszej klatce klikam i wstawiam Place tam ustawiam _alpha 0%, następnie klikam na Move i tam ustawiam _alpha na 100% i animacja działa.
Pytanie tylko, czy takie rozwiązanie jest prawidłowe? Wiem, że takie pojawienie można zrobić za pomocą Fade in ale mi bardziej chodzi o to jak przygotować pierwszą klatkę animacji jeżeli obiekt nie ma wyglądać tak jak obiekt bazowy np. chciałbym aby obiekt powiększał się od 50% do 100% itp.
Pozdrawiam, |
_________________ Jak wiecie uczę się Swish'a i chciałbym nauczyć się go od podstaw, dogłębnie i bez złych nawyków stąd moje pytania Z góry dziękuję za odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez skibbbi Wto 02 Mar, 2010 07:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 12:59
|
|
|
Rozwiązanie prawidłowe, to takie, które nie powoduje błędów a działa zgodnie z życzeniem.
Znasz efekt FADE, np FadeIn???
Polecam konstruować filmiki uzywając do animacji MovieClip. Dzieki temu będziesz miał możliwość sterowania tą animacją z timelina sceny.
Ale jak pisałem - jak działa to ok. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
skibbbi
Praktyk

|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 17:10
|
|
|
Pewnie, że jak coś działa to nie należy psuć. Ale ....
Można np. w edytorze tekstów środkować za pomocą spacji (robią tak nowicjusze) i po każdej linijce dawać enter i w wielu przypadkach na wydruku nie da się poznać jak był tekst formatowany ale ... tak się nie robi bo może w jakimś przypadku działa ale ogólnie jest do d..y. I jak się ktoś tak nauczy to potem ciężko to wyperswadować, że centruje się nie spacjami tylko przyciskiem "centruj tekst"
Stąd moje pytanie i poruszony temat. Nie chcę się nauczyć złych przyzwyczajeń i prowizorycznych rozwiązań, które przy większych projektach mogą nastręczać trudności.
Pozdrawiam, |
_________________ Jak wiecie uczę się Swish'a i chciałbym nauczyć się go od podstaw, dogłębnie i bez złych nawyków stąd moje pytania Z góry dziękuję za odpowiedzi |
|
|
|
 |
^Januszr

Pomógł: 216 razy Dołączył: 11 Maj 2005 Posty: 1854 Skąd: Stolyca od urodzenia
|
Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 18:03
|
|
|
No tak.... To może rób tak abyś uważał że działasz dobrze?
Nie wiem co i jak poradzić. Każdy klepie jak chce. |
_________________ Niestety używam nieoficjalnych wersji Swish, które można zassać z forums.swishzone.com - jest na szczycie listy w BugsForum.
 |
|
|
|
 |
skibbbi
Praktyk

|
Wysłany: Wto 02 Mar, 2010 07:39
|
|
|
Przez przypadek znalazłem odpowiedź
Aby nie musieć na początku przed efektem wstawiać klatki Place i tam ustawiać początkowych wartości danego efektu producent wymyślił zakładkę Start at, która znajduje się w każdym efekcie ale jest ukryta do momentu kiedy nie odznaczymy ptaszka przy Continue previous
Tak więc zagadka się rozwiązała
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.3 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|