SWiSH Forum Strona Główna SWiSH Forum
Forum użytkowników programów SWiSH

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nieusuwalna przeźroczystość - czy to błąd programu?
Autor Wiadomość
skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 19:25   Nieusuwalna przeźroczystość - czy to błąd programu?

Mam taki oto problem (plik w załączniku). Mam dwa obiekty jeden to tło z pliku .png i kwadrat z wypełnieniem. Obydwa obiekty mają przeźroczystość mimo, że jej nie ustawiałem. Mogę ją zlikwidować wstawiając w pierwszej klatce efekt "Place" i w polu _alfa zmieniając na 100%.

Najgorsze jest to, że każdy nowy obiekt tworzy się z częściową przeźroczystością nawet gdy przed rysowaniem ustawię w wypełnieniu alfę na 100%. Gdy zmniejszam alfę na np. 50% przeźroczystość staje się większa. Wygląda to tak jakby program uznał jakiś poziom przeźroczystości za kolor w pełni kryjący. Gdy kopiuję taki obiekt do innego pliku (przez schowek) też jest przeźroczysty częściowo.

Wygląda na to, że program gdzieś trzyma parametr alfa ale nie wiem gdzie. A może jest to błąd programu. Wersja Swish najnowsza trialowa ze strony producenta. Gdy utworzę nowy plik to wszystko jest w porządku. Czy to jest jakiś problem z tym konkretnym plikiem?

Pozdrawiam

^Januszr 

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 20:14   

Wygląda na problem z programem - czas na support call. Którą wersję swish kupiłeś? Jak to zrobiłeś?

skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Nie 28 Lut, 2010 20:52   

No niestety zostało mi jeszcze 3 dni triala (wersja Swish Max3 angielska) i zastanawiam się nad zakupem, więc póki co nie mam możliwości zadzwonić do supportu. Ale chyba czytają forum :)

Generalnie będę kupował (Swish Max3) u polskiego dystrybutora ze swish.pl ale jeszcze nie wiem jaką czy polska czy angielską. A tak przy okazji co polecasz i dlaczego?

Czy otwierałeś plik u siebie i są takie same objawy jak pisałem w liście?

^Januszr 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 08:04   

Angielska, ponieważ:
- masz mozliwosć instalacji BETA (bo nie wiadomo dlaczego, ale klucze są przyporządkowane do wersji językowej, a jak można domyślić beta zawsze jest międzynarodowa więc angielska)
- masz możliwość korzystania z forums.swishzone.com (tam moga nie zrozumieć co to znaczy "Duszek" itp.)
- nauczysz się nieco angielskiego :P

Tak, otworzyłem plik. Nie wiem co i jak z nim porobiłeś. Dlatego byłem ciekawy czy możesz podać instrukcję "krok po kroku" jak odtworzyć to super extra mało spotykane zjawisko :)
Na laptopie w chałupie nie działało ale działa mi na PC stacjonarnym w pracy - zobacz screenshota.

Cytat:
możliwości zadzwonić do supportu
- chyba możesz napisać, nie dzwoni się raczej. "Call" znaczy m.in.:
nazwać, nazywać, zwać, wołać, wzywać, zapowiadać, wymieniać, wpadać (do kogoś), wstępować, telefonować, ogłaszać, wywoływać, przybywać; rozmowa (telefoniczna), wezwanie, wywołanie, połączenie, przywołanie, wizyta <-- wg ling.pl

Zerknij tutaj:
https://my.swishzone.com/support.asp?catID=140&redir=no

skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 08:33   

Dzięki za lekcję angielskiego :oops:

Ale na zrzucie ekranu jednak żółty prostokąt jest lekko przeźroczysty mimo, że alfa na żółtym wypełnieniu jest na 100%

A takie cudo zmajstrowałem bawiąc się tylko plikiem png. Po stworzeniu czystego dokumentu zaimportowałem plik png i chciałem zrobić z niego tło dla dalszych elementów. Tak więc najpierw wstawiłem Move i korzystając z _alpha zmieniałem ustawienia. Ale co zmieniłem alfę to działało to na całość i nie było efektu rozjaśniania, więc na początku w pierwszej klatce wstawiłem Place i _alpha ustawiłem na transparent a dalej dałem Move i _alpha na 30% no i pięknie działało aż przyszedł czas na rysowanie prostokąta i nagle okazało się, że prostokąt jest lekko przeźroczysty, myślałem, że coś źle ustawiłem alfę w wypełnieniu ale nie. I tak już zostało. Co ciekawe ta przeźroczystość nie dotyczy tekstu. Tu wszystko działa OK.

Aby nie czekać na rozwiązanie wszystko zrobiłem w nowym pliku i działa dobrze.

Pozdrawiam

^Januszr 

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 13:05   

Z jakiegoś powodu po usunięciu PLACE nie usuwają sięwłaściwości obiektu. Ale jezli wstawisz do żółtego prostokąta place i wybierzesz w opcjach efektu PLACE "_alpha 100% opaque" będzie dobrze.
Jednak nie mogę zrekonstruować Twojego efektu. Usunięcie PLACE u mnie usuwa wszelkie właściwości obiektu.

skibbbi 
Praktyk

Wysłany: Pon 01 Mar, 2010 17:13   

Skoro taki problem zgłosiłem tylko ja znaczy, że występuje przy bardzo specyficznych warunkach które trudno powtórzyć czyli to się = nie zawracać sobie tym głowy :D i od razu życie stało się piękniejsze ^:-)

Odpowiedz do tematu